Ζ. Ματζιαράκης: ένας ευφυής συγγραφέας που εκπλήσσει και συναρπάζει με την κατάθεσή του

Γράφει ο Δημοσθένης Π. Δούκας

Η μέθοδος και η οδός της ανατρεπτικής, γοητευτικής, ηδονικής λογοτεχνίας είναι η αυτή που εμπεριέχει σκοτεινά, επικίνδυνα, ενοχικά ΜΥΣΤΙΚΑ και ΨΕΜΜΑΤΑ. Γύρω από αυτά πλέκονται οι χαρακτήρες των οποίων η δράση και η αποκάλυψη τους λειτουργεί ως ίαση ψυχών, ως απελευθέρωση από προσωπικούς και συλλογικούς δαίμονες, ως καθαρτήριο πυρ τοξικοτήτων και ενοχών. Αυτή η μεγάλη εικόνα της μυθοπλαστικής λογοτεχνίας σε όλες τις διαστάσεις της περιέχονται στη λογοτεχνική κατάθεση του Αλεξανδρουπολίτη συγγραφέα Ζουμπούλη Ματζιαράκη <<ΕΝΟΧΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΜΥΣΤΙΚΑ>>(Εκδόσεις Κομνηνός-2023)
Στα 7 κεφάλαια και τις 208 σελίδες του μυθιστορήματος, η ευφυής σύλληψη του συγγραφέα που πραγματικά εκπλήσσει με την ευρηματικότητα και την δραματική ανέλιξη της πλοκής , αντλεί από τραγικά ιστορικά δεδομένα, τα οποία σημάδεψαν τον Ελληνισμό, και όχι μόνο.


Ο συγγραφέας με τολμηρή και ανοιχτή ματιά, με γνώση σε βάθος των δραματικών δρωμένων, με ψυχρή και αντικειμενική οπτική, με χαρισματική ευστροφία, με τολμηρή υπέρβαση των στρεβλώσεων και των τυφλώσεων που παράγουν ο φανατισμός και ο εθνικισμός, συνθέτει ένα αριστουργηματικό λογοτεχνικό <έπος> το οποίο αντλεί και
ενσωματώνεται στην παράδοση συγγραφέων όπως ο G.G.Marques, ο V.Gore,ο L.Padura, ο R. Graves,ο Α. Τερζάκης, ο Μ. Καραγάτσης..


Το πλαίσιο εντός του οποίου ξεδιπλώνονται οι ιδιόρρυθμοι, εκκεντρικοί, ενοχικοί, απατηλοί, γοητευτικοί, τολμηροί πρωταγωνιστές της μυθιστορίας πηγάζουν από τέσσερις ιστορικούς λαούς που σημάδεψαν την πορεία της ανθρωπότητας: Έλληνες, Εβραίους, Τούρκους, Αρμένιους, Κούρδους, Μήτρα της μυθοπλασίας, που εμπεριέχει οδύνες, συνωμοσίες, ψυχώσεις, ανομολόγητα πάθη, επίπονες αλήθειες, περιπλανήσεις, ίντριγκες, έρωτες, πόθους είναι η καταστροφή , η τραγωδία και οι βιαιοπραγίες στη Σμύρνη τον Αύγουστο του 1922.Ο Κεμάλ και η σκιά του πυροδοτούν την έναρξη μιάς τρομακτικής
ιστορίας που έχει πτυχές της <Αποκάλυψης> και αναμέτρηση των ηρώων του έργου με το βαρύ παρελθόν.
Εντυπωσιακή είναι η ευρυμάθεια του συγγραφέα και η εντυπωσιακή συσχετισμών, συνδέσεων και αναφορών σε παγκόσμια δρώμενα και προσωπικότητες, με έναν άψογο λειτουργικό τρόπο. Οδηγός της σκέψης του είναι η φράση του O. Wilde:<<Η απλή και καθαρή αλήθεια είναι σπάνια καθαρή και ποτέ απλή>>.
Ο υπότιτλος του βιβλίου είναι <<Από τη Σμύρνη στο Παρίσι>>.Και σηματοδοτεί την δυναμική, τον στρόβιλο, τους τόπους , την ένταση του. Σύνδεση και ερμηνεία των πάντων τα ενοχικά μυστικά, οι αμαρτίες, οι δολοπλοκίες των προσώπων. Η συνταγή της επιτυχίας και της γοητείας ενός λογοτεχνικού έργου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει