Δέκα Υπουργοί και ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη

Γράφει η Στέλλα Ν. Καραμήτρου

Δέκα υπουργοί και υφυπουργοί και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Γιώργος Τσούνης θα συμμετάσχουν στις εργασίες του «East Macedonia Thrace Forum ΙΙ» που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 13 και Πέμπτη 14 Μαρτίου 2024 στην Αλεξανδρούπολη.
Οι υπουργοί είναι οι :

Λευτέρης Αυγενάκης-Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης
Σοφία Βούλτεψη-Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Γεραπετρίτης- Υπουργός Εξωτερικών
Νίκος Δένδιας-Υπουργός Εθνικής Άμυνας
Σοφία Ζαχαράκη-Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Ελλάδας Δημήτρης Καιρίδης-Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Κώστας Σκρέκας-Υπουργός Ανάπτυξης
Θόδωρος Σκυλακάκης-Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Χρήστος Σταικούρας-Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών
Χρήστος Τριαντόπουλος-Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Όπως είναι γνωστό κόμβος ενεργειακός, κόμβος διαμετακομιστικός, κόμβος με στρατηγική σημασία, η Αλεξανδρούπολη έχει μπει τα τελευταία 4 χρόνια στο κέντρο του γεωπολιτικού ενδιαφέροντος, και η διαχρονική της αξία αναδείχθηκε ιδιαίτερα μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Στα δύο χρόνια από την εισβολή της Ρωσίας το 2022, με γοργά βήματα, ατζέντα και ισχυρούς παίκτες στην σκακιέρα, εξελίσσεται ένα στρατηγικό πλάνο μετατροπής της πόλης σε ενεργειακό κόμβο υψηλής γεωπολιτικής αξίας. Πρώτο μεγάλο βήμα σε αυτή την μεταμόρφωση της ακριτικής πρωτεύουσας του Έβρου, σε πετράδι του
στέμματος στην Ανατολική Μεσόγειο, η έναρξη της οριστικής εμπορικής λειτουργίας του FSRU. Ένα έργο που αφορά μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου, για την προμήθεια, εμπορία και διάθεση του στην Ελλάδα αλλά και σε όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Από το πρώτο 15νθήμερο του περασμένου Δεκεμβρίου το πλωτό FSRU έχει καταπλεύσει και έχει δέσει στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ενώ στα μέσα Ιανουαρίου έφτασε και το πρώτο δοκιμαστικό φορτίο LNG. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ξεκινήσουν οι δοκιμαστικές τροφοδοσίες του αγωγού που έχει ήδη συνδεθεί με την πλωτή δεξαμενή.
Παράλληλα στα άμεσα πλάνα της ελληνικής κυβέρνησης σε συνεργασία με Βουλγαρία και Ρουμανία είναι να δρομολογηθούν τα έργα του νέου κάθετου άξονα, που θα συνδέουν, τη Θεσσαλονίκη, μέσω Αλεξανδρούπολης, με τα λιμάνια της Βάρνας και της Κωνστάντζας. Η επέκταση του άξονα αυτού προς την Ουκρανία μάλιστα, θα αυξήσει τις επιλογές αποστολής εμπορευμάτων και μεταφοράς σιτηρών, πέρα από εκείνες των Δαρδανελίων και των Στενών του Βοσπόρου τα οποία ελέγχονται από την Τουρκία.
Μέσα λοιπόν σε αυτό το πλαίσιο διεθνούς και εγχώριας αναπτυξιακής δυναμικής στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, το City Hub, που αποτελεί το νέο ενημερωτικό εγχείρημα της Alter Ego Media για θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της
Περιφερειακής Ανάπτυξης, διοργανώνει στην Αλεξανδρούπολη το City Hub event: «East Macedonia Thrace Forum» την Τετάρτη 13 και Πέμπτη 14 Μαρτίου 2024.
Τα City Hub events είναι μια σειρά από ημερίδες/συνέδρια με επίκεντρο ζητήματα που απασχολούν τους Δήμους, τις Περιφέρειες και την Περιφερειακή Ανάπτυξη και πρόκειται να λάβουν χώρα σε όλη την Ελλάδα. Το κορυφαίο συνέδριο για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη διοργανώνεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην Αλεξανδρούπολη, από το City Hub του ομίλου Alter Ego σε συνεργασία με την Tsomokos Communications, στο ξενοδοχείο Ramada Plaza Thraki. Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί και διανοητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, εκπρόσωποι μεγάλων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται ή επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην περιοχή, καθώς και σημαντικοί εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο θα παρευρεθούν για να αναλύσουν καίρια θέματα και να παραθέσουν τις προτάσεις τους.
Το φετινό Φόρουμ θα επικεντρωθεί στα ακόλουθα βασικά θέματα:

-μετατροπή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σε περιφερειακό κόμβο ενέργειας και εμπορίου για
ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης,

-προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων για τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας αλλά και προσέλκυση
ταλέντου και την βελτίωση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής,

-οι προοπτικές του Βόρειου κάθετου άξονα που θα συνδέει την Ουκρανία με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης
και μία ξεχωριστή ενότητα που θα αφιερωθεί στις προσπάθειες ανοικοδόμησης των περιοχών Έβρου μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2023.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει