“Των Ελλήνων οι Κοινότητες”, η Μαριούπολη και…ο Δήμος Αλεξανδρούπολης.

Του ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ Π. ΔΟΥΚΑ.

Το μήνυμα του πρωθυπουργού προς την ελληνική κοινότητα ότι η κυβέρνηση θα βρίσκεται στο πλευρό τους, μετέφερε στους Έλληνες  ομογενείς στην Ουκρανία ο Υπουργός Εξωτερικών Ν.Δένδιας , επισκεπτόμενος τη Δευτέρα την  Μαριούπολη, ελάχιστα χιλιόμετρα από τη γραμμή επαφής, που ως γνωστόν είναι το κύριο σημείο έντασης μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

«Βρίσκομαι σήμερα εδώ, στη Μαριούπολη» τόνισε, «για να ενισχύσω με την παρουσία μου, κατ’ εντολήν του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, την Ελληνική Κοινότητα που βρίσκεται εδώ. Μια κοινότητα άνω των 100.000 ανθρώπων» και εξέφρασε την ελπίδα ότι η ένταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή δεν θα συνεχιστεί, ότι τα πράγματα θα επανέλθουν στην ηρεμία και αποκλιμάκωση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, ο Νίκος Δένδιας δήλωσε στην Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων και στους εκπροσώπους της ότι η Ελληνική Δημοκρατία, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο Πρωθυπουργός, θα είναι δίπλα τους και θα τους στηρίξει.

Αυτές οι πρωτοβουλίες  στήριξης και αλληλεγγύης προς την Ελληνική κοινότητα της Μαριούπολης και η ενεργοποίηση της Κυβέρνησης στην  σύγχρονη κρίσιμη περίοδο έξαρσης του Ρωσικού ιμπεριαλισμού και εθνικισμού  με στόχο την Ουκρανία , έχει ιδιαίτερη σημασία και για τον εν υπνώσει …Δήμο Αλεξανδρούπολης. Γιατί ο νυν Δήμαρχος Ι. Ζαμπούκης εγκλωβισμένος σε ναρκισσισμούς και  απειλές, σε διαγραφές και εγωκεντρικές φαντασιοπληξίες, σήκωνε παρανόμως μπροστά στη Δημαρχεία την σημαία ξένου κράτους αλλά αγνοεί ότι ο Δήμος, που ταλαιπωρείται από την εξουσία του, είναι από το 1992 αδελφοποιημένος με τον Δήμο Μαριούπολης. Μια περιοχή στην οποία έλαμψε ο Ελληνισμός και σήμερα με αγώνες προσπαθεί να επιβιώσει. Τι νόημα έχει ένας αδελφοποιημένος Δήμος, όταν σε κρίσιμες περιόδους δεν εκφράζεις έμπρακτα την αδελφοσύνη σου; Όλοι όσοι συγκροτούν το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης αδυνατούν να κατανοήσουν τα σύγχρονα δρώμενα  στον  μεταβαλλόμενο και ανταγωνιστικό πολυπολικό κόσμο και τον ρόλο της Αλεξανδρούπολης. Ομφαλοσκοπούν και δυστυχούν, ατομικά και συλλογικά, ενώ οι εξελίξεις και οι προκλήσεις είναι ραγδαίες.

Η Μαριούπολη  είναι  μάλλον μακρυά από την Αλεξανδρούπολη. Πως να κατανοήσουν οι ταλαίπωροι σύμβουλοι και οι ηγέτες τους την σημασία της για την Ελλάδα και την πρωτεύουσα του Έβρου. Αυτοί έχουν τόσα άλλα σοβαρά θέματα για να ασχοληθούν. Αλλαξοπιστήσεις, συνωμοσίες, μεταγραφές, αξιώματα, αναθέσεις, δολοπλοκίες. Αυτά στα οποία διαπρέπουν. Θυμίζουν ανεμομαζώματα, διαβολοσκορπίσματα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει