Μνημείο Θρακικού Ελληνισμού στην Αλεξανδρούπολη

Μια σημαντική και εξαιρετικά στοχευμένη πρωτοβουλία έλαβαν από κοινού η Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης, η Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Έβρου και η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, Παράρτημα Αλεξανδρούπολης. Σε κοινή συνέντευξη τύπου ο Μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης κ. Άνθιμος και οι δύο Πρόεδροι των φορέων, Δ. Κελεμίδης και Π. Φωτακίδης ανακοίνωσαν ότι θα ανεγερθεί μνημείο σε ανάμνηση του ιστορικού γεγονότος των μαζικών διωγμών των Θρακών που κορυφώθηκε την 6η Απριλίου 1914, ημέρα που έχει καταγραφεί ως το «Μαύρο Πάσχα των Θρακών».

Το μνημείο θα στηθεί εντός του περιβόλου της πλατείας του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου, παραπλεύρως του Εκκλησιαστικού Μουσείου και οι δαπάνες θα καλυφθούν από την Ε.Α.Α.Σ. Τα σχέδια του μνημείου έκανε ο αρχιτέκτων Θανάσης Λουκάς.

Το μνημείο αποτελεί προπομπό για την διεκδίκηση της αναγνώρισης της Θρακικής Γενοκτονίας από τη Βουλή και θα είναι ένα μέσο έκφρασης του δημοκρατικού πατριωτισμού χωρίς εθνικιστικές εξάρσεις, για ένα μείζον παγκόσμιο, ανθρωπιστικό, ιστορικό γεγονός.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει