« Οίκαδε», το νέο μυθιστόρημα του κ. Θ. Ορδουμποζάνη

Γράφει η Στέλλα Ν. Καραμήτρου

Πρόσφατα κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Θόδωρου Ορδουμποζάνη  «Προκτήτωρ Πόλις». Πρόκειται για ένα  ένα ιστορικό μυθιστόρημα που συνδυάζει πολλά και σπάνια πραγματικά ιστορικά γεγονότα από το 1900 μέχρι το 1980 στη Θράκη ανάμεικτα με  κάποια μυθοπλαστικά στοιχεία, με τρόπο που να γεννά πολλά ερωτήματα στους αναγνώστες  σχετικά με το αν γνωρίζουμε την πραγματική ιστορία της Θράκης μας αυτής της εποχής που περιγράφει ο συγγραφέας. “Παίζει” πολύ περισσότερο με την πραγματικότητα και λιγότερο με τον μύθο, έτσι ώστε δεν είναι ξεκάθαρο μέχρι το τέλος ποιο από τα δύο αυτά στοιχεία θα επικρατήσει» όπως μας είπε ο συγγραφέας  Θόδωρος Ορδουμποζάνης σε μια συνέντευξή του  με αφορμή το  βιβλίο του «Οίκαδε», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Σπανίδη και το βιβλιοπωλείο της πόλης Δημητριάδη, και θα παρουσιαστεί την Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 7 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο της Μητρόπολης.

Κύριε Ορδουμποζάνη, μιλήστε μας λίγο για τον εαυτό σας.

 «Είμαι συνταξιούχος Δικαστικός υπάλληλος. Η ενασχόλησή μου με τη συγγραφή είναι γεγονός που ανάγεται πριν από πολλά χρόνια. Μέχρι τώρα έχω εκδώσει τέσσερα βιβλία, κυρίως ιστορικά λευκώματα. Τώρα πια, μετά την έκδοση  αυτού του πρώτου μου μυθιστορήματος, μπορώ να πω ότι η συγγραφή έγινε το χόμπι μου».

Πείτε μας δυο κουβέντες για τα πρώτα σας βιβλία; 

Μου άρεσε να γράφω σχόλια και άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά και να συλλέγω παλιές φωτογραφίες και βιβλία που αναφερόντουσαν στην πόλη μας και την ευρύτερη περιοχή της Θράκης. Αργότερα, το 2006,  όταν είχα συγκεντρώσει μεγάλο αριθμό ιστορικών στοιχείων και φωτογραφιών  αποφάσισα να εκδώσω το πρώτο μου βιβλίο το «Προκτήτωρ πόλης  – Ένα ταξίδι στην πρώιμη Αλεξανδρούπολη», που  αφιέρωσα όλα τα  έσοδά του στον Σύλλογο Φίλων  Καρδιοχειρουργικής Κλινικής «Ο ΓΑΛΗΝΟΣ». Ακολούθησε το 2018 το «Ιστορικό Ημερολόγιο 2018 – Ένα ταξίδι στον Χρόνο» από τη Λέσχη Αλεξανδρουπολιτών, που προλόγισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης , στη συνέχεια το 2020 το «Η Αλεξανδρούπολη των εικαστικών» από το βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκη όπου παρουσιάζω τους εικαστικούς που ασχολήθηκαν στα έργα τους με την πόλη μας και το 2021  με την ευκαιρία συμπλήρωσης 150 χρόνων από την ίδρυση της πόλης το «Αλεξανδρούπολη 1870-2020 ….σαν παραμύθι», από το βιβλιοπωλείο  Βαταμίδη, που είχα την τιμή να διευθύνεται την συζήτηση κατά την παρουσίασή του.

Τι αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για αυτά και πόσο σας δυσκόλεψε η σύνθεση της μυθιστορηματικής πλοκής;

Κατά την διάρκεια της καραντίνας, αποφάσισα να τελειώσω αυτό το μυθιστόρημα που είχα αρχίσει να γράφω χρόνια πριν και που τελείωσα πρόσφατα, προτού αυτό αισίως φτάσει στα ράφια των βιβλιοπωλείων. Εμπνεύστηκα κυρίως από τις διάφορες παλιές πραγματικές ιστορίες που άκουγα μικρός στην αγορά της πόλης μας αλλά και  στα ταξίδια μου στη Σταυρούπολη Ξάνθης όπου γεννήθηκα  και στις άλλες πόλεις της Θράκης. Μου έκανε εντύπωση ότι πάρα πολλά ιστορικά γεγονότα της Θράκης στον 20ο αιώνα, δεν αναφέρονταν στα ιστορικά βιβλία και δεν τα γνώριζαν οι περισσότεροι. Όπως παράδειγμα οι αγώνες των Θρακών για την απελευθέρωση της Θράκης  την  πρώτη δεκαετία του του 1900 παράλληλα με τον αντίστοιχο Μακεδονικό αγώνα, για τον οποίο έγραφαν όλοι. Επίσης τα δεινά που υπέστησαν οι Θρακιώτες από τις δύο Βουλγαρικές κατοχές, την συμμετοχή Θρακών στην μάχη του Σκρα, τις δύο οδυνηρές προσφυγές,  την τμηματική  απελευθέρωση της Θράκης, την Εθνική αντίσταση, τον εμφύλιο. Και την ανασυγκρότησή της.

Όσο για τη σύνθεση της πλοκής, προσωπικά θεωρώ ότι είναι ένα «μυστήριο» μέρος της συγγραφής, μιας και αυτή πολλές φορές έρχεται αυθόρμητα, και άλλες χρειάζεται χρόνο και υπομονή για να ευδοκιμήσει. Στο συγκεκριμένο μυθιστόρημα, μπορώ να πω ότι η σύνθεση της πλοκής με δυσκόλεψε μεν κάποιες φορές, γιατί έπρεπε να συνδέσω τα πρόσωπα με τα γεγονότα ενώ άλλες φορές ήταν αρκετά ευκολότερη γιατί είχε σχέση με την πραγματικότητα που γνώριζα.  Προσωπικά, δεν προχώρησα στη συγγραφή του κειμένου προτού να έχω έναν ολοκληρωμένο «σκελετό» πλοκής. Να επισκεφτώ όλα τα μέρη που αναφέρονται και να επιβεβαιώσω όλα τα γεγονότα  από γραπτές μαρτυρίες (κυρίως εφημερίδων της εποχής) και συζητήσεις που είχα κάνει παλιά με κάποιους από τους ήρωες ή τους κληρονόμους αυτών ή ανθρώπους που γνώριζαν καλά τα γεγονότα και τα πρόσωπα.. Θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερο ως κείμενο, αλλά προτίμησα να μην κουράσει τον αναγνώστη η ανάγνωσή του.,

Πείτε μας λίγα λόγια για τα πρόσωπα του βιβλίου σας. Πρόκειται για αληθινούς χαρακτήρες;

Οι χαρακτήρες του βιβλίου οι περισσότεροι είναι πραγματικοί όπως και σχεδόν όλα τα ιστορικά γεγονότα και στοιχεία που περιγράφονται σ΄ αυτό. Οι πρωταγωνιστές είναι τα μέλη μιας οικογένειας που μπαίνουν στον αγώνα για την απελευθέρωση της Θράκης και τον διωγμό και την ταλαιπωρία που υπέστησαν περιφερόμενοι ως πρόσφυγες σε διάφορα μέρη της Θράκης, χωρίς ποτέ σε όλη την  διάρκεια της ζωής τους να μπορέσουν να επιστρέψουν, έστω  και ως επισκέπτες, στην  γενέθλια πατρίδα τους. Σαν οικογένεια  είναι όλοι τους πολύ «δεμένοι» μεταξύ τους και  υπομένουν τις όποιες κακουχίες και ταλαιπωρίες τους παρουσιάζονται.  Οι υπόλοιποι χαρακτήρες του μυθιστορήματος, υπαρκτοί στην  πλειοψηφία τους, περιστρέφονται λίγο πολύ γύρω από την καθημερινότητα των πρωταγωνιστών. Πολλοί από αυτούς αναφέρονται με τα πραγματικά τους ονόματα και άλλοι με αλλοιωμένα επίθετα ή ονόματα,

Εσείς πώς θα μας συστήνατε το βιβλίο σας;

Είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα που συνδυάζει  πλοκή και αγωνία  μαζί με κάποια λίγα μυθοπλαστικά στοιχεία, με τρόπο που να προβάλει την ιστορική διαδρομή και τους αγώνες της Θράκης του 20ου αιώνα «Παίζει» πολύ με την πραγματικότητα και λιγότερο με τον μύθο, έτσι ώστε δεν είναι ξεκάθαρο μέχρι το τέλος ποιο από τα δύο αυτά στοιχεία θα επικρατήσει. Σε γενικές γραμμές  πρόκειται για ένα ιστορικό μυθιστόρημα όπου δυο άντρες  και τρεις γυναίκες,  πρωταγωνιστές της ιστορίας, μέσα από τη ζωή τους σκιαγραφούν  όλη  τη νεότερη ιστορία της Θράκης.  Διώξεις, προσφυγές, πολέμους, έρωτες, γάμους, θαύματα, θανάτους και ότι άλλο μπορεί να  επιφυλάσσει η ζωή σε μια προσφυγική   οικογένεια, εκτός από την επιστροφή της στη χαμένη πατρίδα, έστω και ως επισκέπτες  , κεντημένα όλα τους  με συναρπαστικό τρόπο πάνω στον καμβά της σύγχρονης ιστορικής  διαδρομής της Θράκης.

Ταυτίζεστε με κάποιον από τους χαρακτήρες του βιβλίου σας;

Δεν θα το έλεγα. Αν και είναι γνωστό ότι αρκετοί συγγραφείς «μεταδίδουν» δικά τους χαρακτηριστικά στους χαρακτήρες των ηρώων τους. Νομίζω  όμως ότι είναι αρκετά δύσκολο να πετύχει κάποιος μια απόλυτη ταύτιση ενός υποτιθέμενου φανταστικού με έναν αληθινό χαρακτήρα. Αν και στην προκείμενη περίπτωση το δύσκολο ήταν η περιγραφή των  χαρακτήρων των  πρωταγωνιστών του έργου, μιας και οι περισσότεροι υπήρξαν υπαρκτά πρόσωπα και κάποια από αυτά τα γνώρισα.. Εκείνο όμως που μπορώ να δηλώσω με βεβαιότητα είναι ότι δεν θέλω επ΄ ουδενί να υποστώ έστω και κάποια από όσα υπέστησαν οι ήρωές του έργου.

Πώς βλέπετε το μέλλον του βιβλίου στην Ελλάδα;

Ειλικρινά δεν ξέρω. Φοβάμαι όμως ότι ο κόσμος ασχολείται περισσότερο με το διαδίκτυο παρά με την ανάγνωση βιβλίων .  Αισιοδοξώ όμως το δικό μου να πετύχει τουλάχιστον σε έναν ικανοποιητικό βαθμό, δεδομένου ότι είναι μόλις η πρώτη μου μυθιστορηματική συγγραφική δημιουργία. Τα μηνύματα όμως που παίρνω από τους αναγνώστες του βιβλίου είναι πολύ ενθαρρυντικά θα μπορέσω μπορούσα να πω.. Τα προηγούμενα βιβλία μου είχαν επιτυχία, ελπίζω να έχει και αυτό την ίδια τύχη.

Μπορεί ένα βιβλίο να μας αλλάξει τη ζωή; Σε εσάς υπήρξε τέτοιο βιβλίο που να άλλαξε την οπτική σας για τη ζωή;

Νομίζω ότι γενικά η ενασχόληση με τα βιβλία είναι πολύ παραγωγική και δημιουργική απασχόληση και όλοι αποκομίζουμε στοιχεία από αυτά. Δεν χρειάζεται να είναι ένα συγκεκριμένο βιβλίο που θα πετύχει μια ολοκληρωτική αλλαγή της οπτικής για τη ζωή. Για κάποιους όμως αναγνώστες σίγουρα μπορεί να συμβεί και αυτό. Προσωπικά, δεν μπορώ να πω ότι ένα βιβλίο μόνο του μπορεί να οδηγήσει σε αυτή την κατεύθυνση, αλλά μια γενική ενασχόληση με τα βιβλία, μέσα από τα χρόνια ανάγνωσης μπορεί να αλλάξει την οπτική του αναγνώστη για τη ζωή..

Πώς θα περιγράφατε τον εαυτό σας με λίγες λέξεις; Και τι ονειρεύεστε για τη συγγραφική σας διαδρομή;

Τώρα πια, μετά την έκδοση και αυτού του μυθιστορηματικού μου βιβλίου, μπορώ να πω ότι η συγγραφή είναι το χόμπι μου. Προσπαθώ να μην κοιτάω μακριά και να προχωράω ένα βήμα τη φορά. Προς το παρόν είμαι ευχαριστημένος με την έκδοση αυτού του βιβλίου μου, και αν τύχει ανταπόκρισης από το αναγνωστικό κοινό εύχομαι και έχω σκοπό να προσπαθήσω να γράψω και άλλα.

Ετοιμάζετε κάτι άλλο;

Είναι νωρίς ακόμη για να πω  αν  ετοιμάζω  κάτι άλλο. Στο μυαλό μου έχω πολλές ιδέες. Δεν έχουν ωριμάσει όμως. Γεροί να είμαστε και θα δούμε στο μέλλον. Προς το παρόν ετοιμάζομαι για την παρουσίασή του την Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 7 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο της Μητρόπολης με πολύ αξιόλογους εισηγητές.

Ποιοι θα παρουσιάσουν το βιβλίο σας;

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης της πόλης μας κ. Άνθιμος, ένθερμος υποστηρικτής των ντόπιων συγγραφέων και πρωτοπόρος στην συγγραφή της τοπικής ιστορίας, ο εκδότης, δημοσιογράφος και συγγραφέας Γιάννης Λασκαράκης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Φορέων Έβρου Δημήτρης Κελεσίδης που η ΕΠΟΦΕ είναι και συν διοργανώτρια και ο ιστορικός – διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου Θεοφάνης Μαλκίδης, με συντονίστρια της εκδήλωσης την Φιλόλογο και καθηγήτρια Αγγλικών Μαρίνα Κωστοπούλου.-

Μπορεί επίσης να σας αρέσει