Πολιτιστικό Ημερολόγιο Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης 9-15 Αυγούστου 2021

Γράφει η Στέλλα Ν. Καραμήτρου

Κρίσιμη η προσεχής εβδομάδα που ολοκληρώνεται με τις εορτές του 15υγουστου.Καθώς η Ελλάδα πλήττεται από καταστροφικές πυρκαγιές και βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, έχουν αναβληθεί ή ακυρωθεί πολυάριθμες πολιτιστικές εκδηλώσεις για προληπτικούς και όχι μόνο, λόγους. Ωστόσο στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, οι παραστάσεις θα ανέβουν κανονικά, τουλάχιστον αυτό λένε οι πληροφορίες μέχρι αυτή την στιγμή.

Στην ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ  στον θερινό κινηματογράφο”Φλοίσβο”, η Κινηματογραφική Λέσχη συνεχίζει τις προβολές της με την ταινία <<Υποσχόμενη νέα γυναίκα>>(9-11 Αυγούστου). Η ταινία έχει λάβει Όσκαρ καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου και η υπόθεση αφορά την πορεία της Κέισι, μιας μοναχικής τριαντάρας με τραυματικό παρελθόν, η οποία αναγκάστηκε να παρατήσει τις σπουδές της στην ιατρική και να δουλεύει τώρα ως σερβιτόρα σ’ ένα καφέ, μένοντας ακόμα στο σπίτι των γονιών της.  Η δεξιοτεχνική διήγηση διατηρεί ένα αγωνιώδες τέμπο, το έντονο χιούμορ αλαφρώνει το κλίμα (βοηθούν και τα χαζοπόπ χιτάκια) και την ίδια στιγμή τού προσθέτει μια αλλόκοτη αύρα, ενώ η ευέλικτη ερμηνεία της Κάρεϊ Μάλιγκαν, στα όρια κωμωδίας και τρόμου, δεν αφήνει το προβλέψιμο στόρι να ξεπέσει στην κινηματογραφική κοινοτοπία.

Στην συνέχεια (12-15 Αυγούστου), προβάλλεται <<Ο Ράφτης>>, που απέσπασε τα βραβεία Διεθνούς Ένωσης Κριτικών και ΕΡΤ στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Στην πρώτη της μεγάλου μήκους ταινία, η Σόνια Λίζα Κέντερμαν συστήνεται μ’ ένα φιλμ παλαιάς κοπής, αισθητικά και ιδεολογικά, στο οποίο τα πολλά ανοιχτά σεναριακά «παράθυρα» μαρτυρούν μια, συμπαθή αλλά ξεκάθαρη, απειρία. Ο Νίκος είναι ένας μοναχικός πενηντάρης, ένα γεροντοπαλίκαρο – ράφτης, όπως κι ο πατέρας του, ο οποίος, στην αρχή της ταινίας, χρειάζεται να νοσηλευτεί. Η τράπεζα απειλεί να κατασχέσει το ραφτάδικο των δυο αντρών – στην Ελλάδα της κρίσης δεν υπάρχει περιθώριο για την πολυτέλεια ενός ωραίου, σιρ μεζίρ κασμιρένιου κοστουμιού – αλλά ο Νίκος ανακαλύπτει, προς φρίκη του πατέρα του, τον τρόπο να φέρει χρήματα στην επιχείρηση. Γίνεται πλανόδιος πωλητής ρούχων και ειδικά γυναικείων, μια και οι κυρίες ψωνίζουν περισσότερο και νυφικών. Στη νέα αυτή περιπέτειά του, μοναδικός σύμμαχός του είναι η παντρεμένη και μητέρα γειτόνισσά του

Στις  9 Αυγούστου στο θέατρο Αλτιναλμάζη θα παρουσιασθεί η θεατρική αστυνομική παραγωγή <<Η παγίδα>>  σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια με τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη-Γ.Κωνσταντίνου.“Η Παγίδα” γράφτηκε από τον Ρομπέρ Τομά το 1960 και αμέσως καταξιώθηκε ως ένα από τα πιο επιτυχημένα αστυνομικά έργα, ξεπερνώντας τις 30.000 παραστάσεις παγκοσμίως, κάνοντας τον Άλφρεντ Χίτσκοκ να αγοράσει τα δικαιώματα για να το μεταφέρει στον κινηματογράφο. «Η Παγίδα» είναι ένα πρωτότυπο μίγμα από βιτριόλι και μαρμελάδα, που κάνει το συγγραφέα της να μοιάζει γιος της Αγκάθα Κρίστι απ’ τη μια και του Κάρλο Γκολντόνι από την άλλη!» έχει δηλώσει χαρακτηριστικά ο Άλφρεντ Χίτσκοκ.

Την επομένη, 10 Αυγούστου, στον ίδιο χώρο οι εραστές του ποιοτικού θεάτρου θα απολαύσουν τον “Οθέλλο”. Η ιστορία του γενναίου, αλλά απόκληρου λόγω χρώματος και καταγωγής, Μαυριτανού στρατηγού, που σκοτώνει τη σύζυγό του Δυσδαιμόνα, αφού έχει πέσει στην παγίδα της ζήλιας που του έχει στήσει ο ραδιούργος Ιάγος, έχει καταστήσει τον «Οθέλλο» ένα έργο με ευδιάκριτο λαϊκό χαρακτήρα, από τα πλέον δημοφιλή του Σαίξπηρ. Σε σκηνοθεσία Α. Χειλάκη-Μ. Δούνια  με τον Γ. Μπέζο, τον Α. Χειλάκη και την Μ. Αλικάκη.

Στις 11 Αυγούστου οι μικροί θεατράνθρωποι θα δουν τα “Στρουμφάκια” στο Θέατρο Αλτιναλμάζη. Λα-λα-λα-λα-λα-λα-λα-λα-λα Στρουμφάκια γελαστά… Οι πιο αγαπημένοι ήρωες σε όλο τον κόσμο, οι μικροί μπλε ήρωες των παιδιών ζωντανεύουν και μας μαγεύουν. Μια εκπληκτική μεταφορά του κινουμένου σχεδίου, που όλοι λατρέψαμε μέσα από τις τηλεοπτικές σειρές και τις κινηματογραφικές ταινίες, σε μια θεατρική παραγωγή που μας φέρνει τόσο ρεαλιστικά την μαγεία του Στρουμφοχωριού για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μετά από την παρουσίαση της σε πάνω από 30 χώρες. Λίγα λόγια για την υπόθεση: Μια ήσυχη μέρα ξημερώνει στο Στρουμφοχωριό. Ήσυχη; Όοοοχι και τόσο. Ο Σκουντούφλης, ο Γκρινιάρης, ο Προκόπης, ο Ντορεμί και ο Σπιρτούλης αφού έχουν κάνει την πρωινή τους γυμναστική με τις οδηγίες του Μπαμπαστρούμφ, πιάνουν τα στρουμφοσκουπάκια τους και αρχίζουν το καθάρισμα του Στρουμφοχωριού. Σε ένα σκοτεινό κάστρο εκεί κοντά ο φοβερός Δρακουμέλ και η αγαπημένη του Ψιψινέλ έχουν ετοιμάσει ένα τρομερό σχέδιο για να πιάσουν επιτέλους τα «μικρά απαίσια Στρουμφάκια». Ποιός θα τους βοηθήσει να το πραγματοποιήσουν και ποιά είναι στην πραγματικότητα η Στρουμφίτα; Θα καταφέρουν άραγε τα Στρουμφάκια να ξεφύγουν;

Στις 12-13 Αυγούστου το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας θα παρουσιάσει τους“‘Ορνιθες” του Αριστοφάνη.
Οι εμβληματικοί «Όρνιθες» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα επέστρεψαν για 2η χρονιά, μετά τις διθυραμβικές κριτικές που απέσπασαν πέρσι στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Σ’ ένα νέο ταξίδι ψυχής, τα «πουλιά» θα πετάξουν ψηλά στον ουρανό της Αλεξανδρούπολης, απογειώνοντας το θεατρόφιλο κοινό στην Αριστοφανική «Νεφελοκοκκυγία».

Στην ΚΑΒΑΛΑ στις 9 Αυγούστου στο στάδιο Α.Καραγιάννη θα τραγουδήσει η Νατάσσα Θεοδωρίδου ενώ την επομένη στο <<Ακόντισμα>> ο Γιάννης Κότσιρας και στις 12 Αυγούστου  θα εμφανισθούν οι Σ.Ρόκκος-Μ.Ασλανίδου.

Στη ΡΟΔΟΠΗ οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει η ΔΚΕΠΠΑΚ έχουν πεδίο ανάπτυξης την παραλιακή ζώνη του δήμου Κομοτηνής. Στις 9 Αυγούστου θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις στην Αρωγή και στη  Μέση , στις 10 Αυγούστου στο λιμάνι Φαναρίου θα εμφανισθεί ο μουσικός Χ.Χατζόπουλος και στη Μέση ο Γ.Βουλτσίδης με το Θρακικό Θέατρο Σκιών  ενώ στις 13 Αυγούστου στο λιμάνι Φαναρίου θα εμφανισθεί το συγκρότημα <<7 STYLES>>.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει