Πολιτιστικό Ημερολόγιο Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης 16-22 Αυγούστου

Γράφει η Στέλλα Ν. Καραμήτρου

Ο Δεκαπενταύγουστος πέρασε με τον Ορθόδοξο κόσμο να τιμά την Θεομητορική γιορτή με τα απαιτούμενα, ελέω κορονοϊού μέτρα. Η επιστροφή των αδειούχων έχει ξεκινήσει και σήμερα είναι η πρώτη Δευτέρα μετά την κορύφωση του καλοκαιριού. Οι ρυθμοί αρχίζουν να αλλάζουν και τα συναισθήματα να προσαρμόζονται στις νέες συνθήκες. Τα θερινά πολιτιστικά δρώμενα ωστόσο καλά κρατούν.

Αυτή την εβδομάδα λοιπόν, στην Αλεξανδρούπολη, οι σινεφίλ θα απολαύσουν στον θερινό κινηματογράφο “Φλοίσβο” την ανατρεπτική και ελπιδοφόρα ταινία “Η καλοσύνη των ξένων”, (16-18 Αυγούστου). Η Δανή σκηνοθέτις Λόνε Σέρφινγκ είκοσι χρόνια μετά την Αργυρή της Άρκτο, παρουσιάζει μια ελεήμονα, αμβλεία ωδή στην αξιοθαύμαστη τάση των Βορειοαμερικανών για αλληλεγγύη και υποστήριξη στους μη έχοντες και στους χρήζοντες βοηθείας.

Στην συνέχεια προβάλλεται η Αγγλογαλλική ταινία “Ο Πατέρας” (19-22 Αυγούστου), στην οποία άνθρωποι και γεγονότα από το παρελθόν εισβάλλουν απροειδοποίητα στην καθημερινότητα ενός υπερήλικα. Ένας άνθρωπος παγιδευμένος από τη μοίρα αλλά και τις επιλογές του, από τα συναισθήματα και τα πάθη του, αυταρχικός, φοβισμένος, επιθετικός και βαθιά απελπισμένος, ερμηνευμένος με βαθύ σπαραγμό από το ιερό τέρας που λέγεται Άντονι Χόπκινς.

Στις 18 Αυγούστου οι φίλοι του Καραγκιόζη μπορούν να δουν τον <<ήρωα>> των παιδικών μας χρόνων στο ανοιχτό θέατρο Αλτιναλμάζη. Ο ευφυολόγος, τραγουδιστής, πατριώτης, καλόκαρδος, ετοιμόλογος και ερωτιάρης Καραγκιόζης, μπλέκει σε νέες περιπέτειες. Στις 20 Αυγούστου, στον ίδιο χώρο, θα ξετυλίξουν το ταλέντο τους οι χορωδοί των <<Τροβαδούρων>> και στις 21 Αυγούστου θα εμφανισθεί, στο στάδιο Φώτης Κοσμάς, η αισθαντική Ελευθερία Αρβανιτάκη. Και μόνο για το <<Πάρε με αγκαλιά και πάμε>> αξίζει να παρευρεθείς.

Στις 22 Αυγούστου θα παρουσιασθεί η θεατρική παραγωγή <<Οι πεταλούδες είναι ελεύθερες>> του Λέοναρντ Γκερς, με την Πέμυ Ζούνη στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Η μεγάλη θεατρική επιτυχία του Μπρόντγουεϊ, με φόντο την εποχή των λουλουδιών και της κοινωνικής απελευθέρωσης, ο συγγραφέας μιλά για τις ανθρώπινες σχέσεις. Στις 22 Αυγούστου  στην αρχαία Ζώνη (παραλία Μεσημβρίας), θα δώσει συναυλία η Μαρίζα Ρίζου. Με είσοδο ελεύθερη.

Στην ΚΟΜΟΤΗΝΗ στις 16-18 Αυγούστου στον θερινό κινηματογράφο του ΔΗΠΕΘΕ θα προβληθεί η ταινία -σταθμός στην ιστορία του κινηματογράφου. <<Casablanca>>. O Μπόγκαρντ,  η Μπέργκμαν και το As time goes by αρκούν για ένα ανεκπλήρωτο νουάρ έρωτα.  Ένα πραγματικό κομψοτέχνημα του κλασικού αφηγηματικού σινεμά, το οποίο τιμήθηκε με τρία Όσκαρ, ταινίας, σεναρίου και σκηνοθεσίας.

Στη ΡΟΔΟΠΗ στις 18 Αυγούστου στο λιμάνι του Φαναρίου θα εμφανισθεί το σπουδαίο συγκρότημα Balkanatolia και την επομένη το μουσικό σχήμα Musical souls.

Στην ΚΑΒΑΛΑ  στις 16 Αυγούστου στην κεντρική πλατεία οργανώνεται φεστιβάλ με θέμα<<Σπιτάκια για σκύλους>>, στις 18 Αυγούστου στο Ακόντισμα θα εμφανισθεί ο Δημήτρης Μυστακίδης.

Στις 20-21 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων θα παρουσιασθεί η τραγωδία <<Ιφιγένεια η εν Ταύροις>> με την Λένα Παπαληγούρα και την Χ.Αλεξίου. Πώς επέρχεται η σωτηρία στους ανθρώπους; Ποιος μας σώζει από την τυφλότητα, την τυχαιότητα, από το ίδιο μας το παρελθόν; Κανείς δεν ξέρει, ούτε ζήτησε να μάθει εν προκειμένω.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει