Η Αλεξανδρούπολη αέναη πρωταγωνίστρια έμπνευσης στις Τέχνες.

Γράφει η Στέλλα Ν. Καραμήτρου.

 Στο χρονικό διάστημα 20-24 Σεπτεμβρίου 2021, η Αλεξανδρούπολη αναδεικνύεται πρωταγωνίστρια στην έμπνευση, σε τρεις δημόσιες εκδηλώσεις με σημείο αναφοράς δύο εκδόσεις και μια έκθεση ζωγραφικής. Η πρωτεύουσα του Έβρου, μέσα από αυτές τις δημόσιες δράσεις πολιτισμικού χαρακτήρα, αποκαλύπτει γοητευτικές εικόνες και αποκαλυπτικά δρώμενα της ιστορίας της , που θα αποτελέσουν βασικούς πυλώνες της ιστοριογραφίας της στο μέλλον και θα λειτουργήσουν ως οδοδείκτες για τις επόμενες γενιές της.

Το <ουράνιο τόξο> της πολύχρωμης και πολυδιάστατης Αλεξανδρούπολης , θα ξεδιπλώσει  τα χρώματα του με έναρξη την Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου στις 7 μ.μ. , στην εκδήλωση του <Συλλόγου Κυριών και Δεσποινίδων Αλεξανδρούπολης> που έχει τον τίτλο <100  ΧΡΟΝΙΑ-Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ>. Ο Σύλλογος , που μαζί με τον Φάρο και τον Εθνικό, αποτελεί κορυφαίο σύμβολο της Αλεξανδρούπολης, έχει μια σημαντική ιστορία που χρονολογείται από το 1920 με την ίδρυσή του και με μια κοινωνική προσφορά που εκπλήσσει, παρουσιάζει το ιστορικό λεύκωμα που εκδόθηκε με αφορμή τα  εκατοστά <γενέθλια> του. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον χώρο του Αγίου Εύπλου και την παρουσίαση του λευκώματος θα κάνουν δύο γυναικείες προσωπικότητες της πόλης. Η Ελένη και η Φωτεινή Σκάβδη. Παρέμβαση θα κάνει ο καθηγητής χειρουργικής Κ. Ρωμανίδης.

Την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου στις 8 μ.μ. , στο Νομαρχείο Έβρου, θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του ταλαντούχου και ευρηματικού ζωγράφου ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΑΓΓΛΙΑ, με θέμα την <Αλεξανδρούπολη>. Ο ταλαντούχος κ. Αγγλιάς με τα έργα του φωτίζει την ιστορική διαδρομή της πόλης μας από την αρχή του αιώνα έως και τις μέρες μας. Η έκθεση είναι αφιερωμένη στα 100 χρόνια από την απελευθέρωση/ενσωμάτωση της Αλεξανδρούπολης, συνδιοργανώνεται από την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου και την ΕΠΟΦΕ και θα διαρκέσει μέχρι τις 2 Οκτωβρίου.

Την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου σε αίθουσα του ξενοδοχείου <Εγνατία> θα παρουσιασθεί το νέο ερευνητικό έργο-λεύκωμα  του φίλεργου και ακαταπόνητου ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΟΡΔΟΥΜΠΟΖΑΝΗ με τίτλο <ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ-1870-2020-…ΣΑΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙ>. Η προσωπική έρευνα για την ιστορία της πόλης, συνθέτει ένα ιδιαίτερο πλαίσιο εργασίας, παρουσιάζοντας την πόλη σε διαφορετικές χρονικές στιγμές με ένα ενδιαφέρον πολύπτυχο “συλλογή-επεξεργασία-κοινοποίηση”. Η καλαίσθητη και εξόχως ενδιαφέρουσα έκδοση κυκλοφορεί από το βιβλιοπωλείο Βαταμίδη.

Η εποχή του covid-19 μαζί με τις απειλές μας πρόσφερε και ευκαιρίες να επισημάνουμε και να επαναπροσδιορίσουμς τις σχέσεις των ατόμων, των φορέων και των αγαθών με τις Τέχνες και μεταξύ τους ώστε να συμβάλλουμε στον αγώνα περί προστασίας της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει