Η ΡΙΖΑ της Αγγέλας Γιαννακίδου και οι πλούσιοι καρποί της

Η  ΡΙΖΑ της Αγγέλας Γιαννακίδου και οι πλούσιοι καρποί της

Η Αγγέλα Γιαννακίδου είναι ένα γυναικείο, ευφυές, δημιουργικό και πολυδιάστατο μορφοείδωλο, που αποτελεί κορυφαία ψηφίδα της πολιτιστικής και όχι μόνο, ταυτότητας της Θράκης. Η παρουσία και η προσφορά της στα τοπικά δρώμενα δεν  μπορούν εύκολα να αποτιμηθούν. Δεν υπάρχουν ίσως τα ανάλογα κριτήρια και η νηφαλιότητα σε μια επαρχιακή κοινωνία που παράγει φθόνο και ζήλια. Όμως «ενάντια σε ανέμους και υπερβαίνοντας παγίδες» δεν σταματά εδώ και δεκαετίες, να  εκπλήσσει  με τις παραγωγικές και καινοτόμες ιδέες και πράξεις  της το πανελλήνιο και αρκετές φορές και την Ευρώπη.

Μια από τις πρόσφατες, ανατρεπτικές και πρωτότυπες παρεμβάσεις της είναι η «ΡΙΖΑ», το δίκτυο τεχνουργών της Θράκης με κέντρο το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, το οποίο από το 2002 που λειτουργεί έχει ως πυρήνα των στόχων του την ΜΝΗΜΗ, όχι ως αποστεωμένο μουσειακό είδος και αντιδραστική λατρεία του παρελθόντος αλλά  ως ΖΩΣΑ πραγματικότητα που νοηματοδοτεί και φωτίζει το παρόν και το μέλλον.

Η «ΡΙΖΑ» πηγάζει από την αξιακή αρχή ότι ο Πολιτισμός είναι και προϊόν. Έχει μια τεράστια αγορά, κύκλους εργασιών, μισθωτούς και επιχειρηματίες. Έχει όμως και δημιουργούς, καλλιτέχνες και εθελοντές που δίνουν σε αυτή την αγορά μια ξεχωριστή δυναμική. Η «ΡΙΖΑ» μας οδηγεί στην αρχή, στη «ρίζα» της Θρακικής κοινωνίας σαν μια «άσκηση αυτογνωσίας», ως δρόμος για μια πολιτιστική ανάπτυξη που περνά από το τρίπτυχο «Πολιτισμός-Δημιουργία-Οικονομία».    

Το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης οργάνωσε ένα δίκτυο χειροτεχνών από την ορεινή Ξάνθη μέχρι τους μεθοριακούς οικισμούς στον Έβρο και γέννησε την ΡΙΖΑ. Επιστρατεύοντας διδάγματα της παράδοσης και την επίμοχθα κατακτημένη δεξιοτεχνία τους, λαϊκοί τεχνίτες και τεχνίτριες, δημιούργησαν τα ομώνυμα προϊόντα όπως πολύκλωνα νήματα, μονόξυλα σκαφίδια, τάσια, γκλίτσες, χαλιά, πετσέτες, τσάντες κ.α.

Συλλεκτικά, λαϊκά τεχνουργήματα μέσα από την ΡΙΖΑ συναντώνται με τις ιδιαίτερες αναζητήσεις του καταναλωτή. Η πρωτοβουλία της Α. Γιαννακίδου είναι ένα πρότυπο πολιτιστικής επιχειρηματικότητας, που μπορεί να είναι βιώσιμη σε συνθήκες ανοιχτού ανταγωνισμού, με έντονο το στοιχείο της μοναδικότητας που συνεισφέρει στην απασχόληση και στην εξωστρέφεια του τόπου μας. Η ΡΙΖΑ υποστηρίζεται από το Π2 .

Μπορεί επίσης να σας αρέσει