-«Μου αρέσουν τα βιβλία» -«Ναι, είναι καλύτερα από τους ενήλικες», Monica Guttierez.

Γράφει η Στέλλα Ν. Καραμήτρου

Το βιβλιοπωλείο των μικρών θαυμάτων

Το εκδοτικό φαινόμενο κατά την διάρκεια της καραντίνας στην Ισπανία. Η Άγκνες, όταν πια διαπιστώνει πως της τελειώνουν τα χρήματα και δεν έχει βρει ακόμα δουλειά ως αρχαιολόγος, αναγκάζεται να δουλέψει στο βιβλιοπωλείο Moonlight Books. Εκεί και μέσα από αυτήν την δουλειά η Άγκνες μαθαίνει ένα σωρό καινούρια πράγματα, βρίσκει φίλους και μια γωνιά στην οποία θα νιώθει πάντα άνετα.

Η συγγραφέας Monica Gutierrez  που έχει διακριθεί για τα διηγήματα και τα ποιήματά τηςκατάφερε να μας δώσει μια ιστορία που ζεσταίνει την καρδιά μας. Κυρίως όμως δημιούργησε ένα μέρος όπου όλα τα όνειρα γίνονται αληθινά. Ένα βιβλιοπωλείο είναι πάντα το καλύτερο καταφύγιο!

Ο Σύντροφος

Την εποχή του Ισπανικού Εμφυλίου, ο Πάμπλο, ένας νεαρός μικροαστός από το Τορίνο που έχει αποκτήσει αυτό το προσωνύμιο παίζοντας κιθάρα, ζει μια απολιτική ζωή  ταλαντευόμενος μεταξύ μουσικής και περιστασιακής δουλειάς σε συνεργεία. Ο Πάμπλο, παράλληλα με την συνειδητοποίηση του κόσμου γύρω του, έρχεται αντιμέτωπος με τον εαυτό του οδηγούμενος στην ενηλικίωση.

Ο σημαντικός ιταλός συγγραφέας με την εκλεπτυσμένη γραφή Τζέσαρε Παβέζε,  επιχειρεί να δείξει την πορεία ενός νέου από την άγνοια και την συνακόλουθη αδιαφορία για το πολιτικό διακύβευμα του καιρού του στην ωρίμανση μιας ταξικής συνείδησης. «Ο Σύντροφος» είναι ένα μυθιστόρημα ενηλικίωσης με την πολιτική και κοινωνική έννοια του όρου και όχι την βιολογική, και ταυτόχρονα μια τοιχογραφία μιας ταραγμένης και ενδιαφέρουσας εποχής.

 Ορατή σαν αόρατη

Το βιβλίο ακολουθεί την ηρωίδα Λεύκα από την εφηβεία μέχρι την ωριμότητά της. Από τον τόπο που μεγάλωσε μέχρι τις γειτονιές της Αθήνας. Δουλεύει σε έναν εκδοτικό οίκο που δίνει την ευκαιρία σε πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς να εκδίδουν τα πονήματά τους έναντι τιμήματος και εκεί θα γνωρίσει την γυναίκα η οποία θα την προσλάβει να γράφει για λογαριασμό της. Όμως η Λεύκα……

Η συγγραφέας Ζυράννα Ζατέλη μας παραδίδει ένα μυθιστόρημα για την ίδια τη γραφή, για τα βάσανα, τις αγωνίες, τις απελπισίες της. Ταυτόχρονα το βιβλίο μας αποκαλύπτει βήμα-βήμα το πώς γεννιέται ένας συγγραφέας. Μια μαγική αναζήτηση για τα άρρητα της γραφής, μέσα στα μυστικότερα μονοπάτια της μυθοπλασίας.

Περί της εαυτού ψυχής

Η ιστορία μας ξεκινά με την σφαγή των γονέων στο Δορύλαιο, όπου ο Σταυράκιος Κλαδάς μαζί με τα αδέρφια του Θεοφύλακτο και Ιωάννη, αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη γενέθλια γη. Η οδύσσεια έχει μόλις ξεκινήσει: από το Δορύλαιο βρίσκονται στην πόλη του Κωνσταντίνου και στη Μονή Στουδίου. Εκεί θα μάθει την τέχνη της αντιγραφής. Η γνωριμία του με τον Μιχαήλ Ψελλό θα αλλάξει την ζωή του και στην πορεία θα βρεθεί κατά σειρά: στους αμπελότοπους της Θράκης, στο κάστρο της Ρεντίνας, στην Καστοριά με την παγωμένη λίμνη.

Επιλέγουμε να διαβάσουμε το «Περί εαυτού ψυχής» τόσο για την ωραιότητα της γλώσσας του, την συναρπαστική αφήγηση αλλά και για την έξοχη απεικόνιση της εποχής μέσα από τα μάτια ενός συγχρόνου της, του Σταυράκιου, ο οποίος επιδίδεται στην αναζήτηση της ψυχής του μέσα από την συγγραφή και την μελέτη των χειρόγραφων αλλά κυρίως και για την ικανοποίηση της δικής μας εαυτού ψυχής.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει