Ακόμη μια θλιβερή πραγματικότητα : μόνο δυο γυναίκες υποψήφιες Δήμαρχοι στη Θράκη.

Γράφει η Στέλλα Ν. Καραμήτρου

Το γυναικείο /φεμινιστικό κίνημα καταναλώνεται σήμερα σε διεκδικήσεις που συνήθως είναι άστοχες και παραπλανητικές στη σύγχρονη πολυδιάστατη και ραγδαία μεταβαλλόμενη πραγματικότητα. Η χειραφέτηση και αυτοτέλεια των γυναικών κρίνεται στη συμμετοχή τους στα δρώμενα όπου δεν υπάρχει η αντιδημοκρατική και στρεβλωτική
προστατευτική και στρεβλωτική <ποσόστωση>. Κρίνεται εκεί όπου η αυτενέργεια και η αυτονομία σπάει ταμπού και προκαταλήψεις. Ένα τέτοιο πεδίο είναι η ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ. Ο θεσμός που είναι ο κοντινότερος στον πολίτη και η πρόσβαση στον οποίο είναι πολύ πιο εύκολη από άλλους.


Η αυτοδιοίκηση λοιπόν μπορεί να είναι γένους θηλυκού, αλλά η εκπροσώπηση των γυναικών στην ανάληψη των ηνίων της, υπολείπεται σημαντικά έως και σήμερα, σε σχέση με τους άνδρες.
Από τους συνολικά 1.222 δημοτικούς συνδυασμούς που θα συμμετάσχουν στις εκλογές της Κυριακής, τον δημαρχιακό θώκο των 332 δήμων, ως επικεφαλής παρατάξεων, διεκδικούν 1.047 άνδρες και μόλις 164 γυναίκες, δηλαδή ποσοστό
13,5% του συνόλου.
Στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, το 2019, γυναίκες υποψήφιοι δήμαρχοι ήταν176 (ποσοστό 10,8% επί των υποψηφίων), από τις όποιες εκλέχθηκαν οι 18 (ποσοστό 5,4% επί των εκλεγέντων), ενώ στις δημοτικές εκλογές του 2014 υπήρχαν 153 υποψήφιες γυναίκες (ποσοστό 10,6%) και εκλέχθηκαν οι 15.
Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στις 13 Περιφέρειες της χώρας, για τις οποίες από τους 78 περιφερειακούς συνδυασμούς, θέση περιφερειάρχη διεκδικούν 67 άνδρες και μόλις 11 γυναίκες (ποσοστό 14,1%). Στις περιφερειακές εκλογές του 2019 συμμετείχαν 102 συνδυασμοί. Από αυτούς επικεφαλής γένους θηλυκού είχαν οι 11 (ποσοστό 10,8%) και εξελέγη μόνο μία: η Ρόδη Κράτσα στα Ιόνια Νησιά.
Στη ΘΡΑΚΗ η κατάσταση είναι εξ ίσου απογοητευτική. Στις Περιφερειακές Εκλογές της ΠΑΜΘ , οι ΟΚΤΩ υποψήφιοι Περιφερειάρχες είναι όλοι άνδρες. Στους ΔΗΜΟΥΣ της ΘΡΑΚΗΣ από τους ΣΑΡΑΝΤΑΔΥΟ υποψήφιους(17 στον Έβρο, 14
στην Ξάνθη, 11 στη Ροδόπη) οι γυναίκες υποψήφιες Δήμαρχοι είναι ΔΥΟ(!!!!!!),Η ΜΑΡΙΑ ΓΚΟΥΓΚΟΥΣΚΙΔΟΥ στο Δήμο Ορεστιάδας και η ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΧΑΙΡΙΔΟΥ στο Δήμο Αβδήρων.

Για τις εκλογές της Κυριακής δήλωσαν συμμετοχή, μέσω της ηλεκτρονικής πύλης του Υπουργείου Εσωτερικών, 151.766 υποψήφιοι, αριθμός που αντιστοιχεί σχεδόν στο 2% των Ελλήνων πολιτών που ζουν στη χώρα. Από αυτούς οι 63.906 είναι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι, οι 7.395 υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι και οι 80.465 υποψήφιοι δημοτικών κοινοτήτων.
Σε ό,τι αφορά στην αναλογία ανά φύλο, άνδρες είναι το 59,07% και γυναίκες το 40,93%, που είναι οριακά πάνω από την υποχρεωτική ποσόστωση που προβλέπει η νομοθεσία.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει