Νίκησαν οι γυναίκες στην Ισλανδία!

Γράφει η Στέλλα Ν. Καραμήτρου

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών που δημοσιεύτηκαν στις 26-09-2021, η Ισλανδία κατέκτησε την πρώτη θέση στην Ευρώπη, αφού οι γυναίκες στο νέο Κοινοβούλιο της χώρας συγκεντρώνουν το 52%.

Από τις 63 έδρες του Κοινοβουλίου, τις 33 έχουν καταλάβει γυναίκες, δηλ. το 52%.

 Με βάση τα δεδομένα που έχει συγκεντρώσει η Παγκόσμια Τράπεζα, καμία χώρα της Ευρώπης δεν έχει ποτέ υπερβεί το όριο του 50%, με μόνον την Σουηδία να κατέχει μέχρι στιγμής την πρωτιά με το ποσοστό των Βουλευτίνων στο 47%.

Η Ισλανδία συχνά πρωτοπορεί σε θέματα που αφορούν γυναίκες. Την 24η Οκτωβρίου 1975 η χώρα αποτέλεσε θέατρο ενός πρωτόγνωρου μαζικού «ρεπό» γυναικών που ζητούσαν καλύτερους μισθούς, συνθήκες και θέσεις εργασίας. Αποδείχθηκε πως έπραξαν σωστά γιατί αυτό που ακολούθησε ταρακούνησε βαθιά την νοοτροπία και την συνείδηση σχετικά με τον κόπο και τον μόχθο που επωμίζονται επιτυχώς καθημερινά οι γυναίκες.

 Έναν χρόνο μετά το Ισλανδικό Κοινοβούλιο ψηφίζει νόμο που εγγυάται ίσα δικαιώματα σε γυναίκες και άνδρες και αποτελεί εφαλτήριο για την εκλογή της πρώτης δημοκρατικά εκλεγμένης Γυναίκας Προέδρου στην Ισλανδία  το 1980 αλλά και στον κόσμο. Οι γυναίκες με αυτήν την κίνηση απέδειξαν εμπράκτως πως συνεισφέρουν στην οικονομία εξίσου, αν όχι περισσότερο με τους άντρες.

Στον παγκόσμιο κοινοβουλευτικό χάρτη οι γυναίκες πολιτικοί συγκεντρώνουν, σε πέντε χώρες, ποσοστό 50%, σύμφωνα με την Διεθνή Κοινοβουλευτική Ένωση: στη Ρουάντα 61%, στη Κούβα 53%, στη Νικαράγουα και στο Μεξικό 51% και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 50%.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει