Νεοελληνικοί Μύθοι: με αφορμή το Δημοσιογραφικό Συνέδριο της Σαμοθράκης

Γράφει ο Δημοσθένης Π. Δούκας

Η Σαμοθράκη βρίσκεται στην επικαιρότητα αυτές τις ημέρες, με δρώμενα πανελλήνιου ενδιαφέροντος και αναφοράς.
Μετά την επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου, την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου με αφορμή τις εορταστικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 110 χρόνων από
την απελευθέρωση του νησιού, η δημοσιογραφική , και όχι μόνο, προσοχή τις προσεχείς ημέρες θα είναι στραμμένη και πάλι στο νησί των Καβείρων.
Και αυτό γιατί αναβιώνει φέτος, δεκατέσσερα χρόνια μετά την τελευταία του διοργάνωση, το Δημοσιογραφικό Συνέδριο της Σαμοθράκης. Το φετινό συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 22 και 23 Οκτωβρίου 2022 στη Σαμοθράκη με αντικείμενο την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων και την Ελευθερία του Τύπου.
Το Συνέδριο διοργανώνει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης σε συνεργασία με τις Ενώσεις Συντακτών στην Ελλάδα και την ΠΟΕΣΥ. Τη διοργάνωση υποστηρίζει η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.
Το πρόγραμμα των εργασιών θα αναπτυχθεί σε πέντε ενότητες:

  1. Οι πρωτοβουλίες της ΕΕ και οι προσδοκίες του δημοσιογραφικού κόσμου.
    Από τη Σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προάσπιση της ασφάλειας των
    δημοσιογράφων ως την  Ευρωπαϊκή πράξη για την ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης. Τι
    σημαίνουν στην πράξη για τους δημοσιογράφους;
  2. Τι απειλεί την ελευθερία του Τύπου στην Ευρώπη και στην Ελλάδα; Οι έρευνες, οι
    κατατάξεις, οι αντιδράσεις, οι αναγκαίες παρεμβάσεις.
  3. Δημοσιογράφοι στο στόχαστρο. Απειλές, επιθέσεις, βία.
  4. Aγωγές και SLAPPS εναντίον της ελεύθερης ενημέρωσης
  5. Συνθήκες κρίσης και Ελευθερία του Τύπου:
    Τι μας δίδαξαν η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία.
    Με αφορμή το συνέδριο θυμηθήκαμε τον <<Νεοελληνικό μύθο>> που ονομάζεται ίδρυση ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΝ ΧΩΡΙΩΝ στη Σαμοθράκη , στον οποίο πρωταγωνιστούν ο πρώην Νομάρχης Έβρου και η ΕΣΗΕΜΘ. Ένας γοητευτικός και ρητορικός μύθος, από αυτούς που καταναλώθηκαν με άνεση στην Θράκη τον <καιρό της αστακομακαρονάδας>> και <των λεφτόδεντρων>, την περίοδο που κυριαρχούσε ο ακραίος λαϊκισμός του ΠΑΣΟΚ και το πνεύμα του Α. Παπανδρέου.
    Το 2004 ο τότε Νομάρχης είχε την <ευφυή> και <ανατρεπτική> ιδέα της ίδρυσης ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΧΩΡΙΟΥ στη Σαμοθράκη. Και προχώρησε στην <υλοποίηση> του βάσει των μελετών που είχαν συνταχθεί(οικονομοτεχνική-σκοπιμότητας) , αλλά χωρίς να έχει βρεθεί ούτε ένα Ευρώ για την ανέγερση του.

Κι τι <μεγαλειώδες> έκανε. Ζήτησε με επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή τη <…> παρέμβαση του, ώστε να δημιουργηθεί Ευρωβουλευτικό χωριό στη Σαμοθράκη.
Ειδικότερα, ο κ. Ζαμπουνίδης, στην επιστολή του, επεσήμανε στον Πρωθυπουργό τη σπουδαιότητα της πρωτοβουλίας αυτής για το ακριτικό νησί και το νομό ιδιαίτερα και ζήτησε συνάντηση μαζί του, ώστε να αναπτύξει διεξοδικά την πρότασή του.
Στην επιστολή ο κ. Ζαμπουνίδης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι “η παρουσία 300 – 400 Ευρωβουλευτών στη Σαμοθράκη, όπως γνωρίζετε, αναβαθμίζει την ποιότητα του τουρισμού, αυξάνει τα έσοδα, λειτουργεί πιλοτικά, αναδεικνύει με τα ανάλογα οφέλη το νησί“.
Κανείς ποτέ δεν έμαθε στον Έβρο τι κατάληξη είχε και πως ναυάγησε το όραμα του Νομάρχη.
Την ίδια περίοδο η ΕΣΗΕΜΘ διακινούσε την < εξαιρετική ιδέα> της ίδρυσης
ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΧΩΡΙΟΥ στη Σαμοθράκη. Οι δημοσιογράφοι , όπως ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δ.Πέτροβιτς, ζούσαν τον <μύθο> τους. Ένα εξειδικευμένο χωριό για τα γούστα των ανθρώπων των Μ.Μ.Ε.
Έχει ενδιαφέρον η κάτωθι φράση που υπάρχει στον απολογισμό της ΕΣΗΕΜΘ το 2006
και η οποία τεκμηριώνει πως <αλληλοσφάχθηκαν> και <ετελεύτησαν τον βίο τους > οι δύο
ουτοπίες.

<<Αποτρέψαμε στη Σαμοθράκη τις εσφαλμένες επιλογές και τα σχέδια για τη δημιουργία ευρωβουλευτικού χωριού, που απειλούσαν τη συνεργασία μας με το Δήμο για το Ευρωπαϊκό Δημοσιογραφικό Χωριό του νησιού >>.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει