“Θα φας ξύλο μέχρι θανάτου”, φράση από το ιαματικό ντοκιμαντέρ της Hints

Γράφει η Στέλλα Ν. Καραμήτρου

«Η Αδελφότητα της καπνιστής Σάουνας», προβάλλεται σε συνδιοργάνωση από την Ένωση Γυναικών Ελλάδος, Παράρτημα Αλεξανδρούπολης και την Δημοτική Επιτροπή Ισότητας των Φύλων του Δήμου Αλεξανδρούπολης. Με αφορμή λοιπόν την προβολή αυτού του σημαντικού ντοκιμαντέρ της σκηνοθέτιδας Anna Hints λίγα λόγια για την υπόθεση.

Λυτρώνουν το κορμί τους και προσπαθούν να επουλώσουν τις πληγές τους με τη βοήθεια καυτού νερού και μετά, θεόγυμνες μέσα στο χιόνι ορμούν να κολυμπήσουν στα παγωμένα νερά μιας λίμνης, ξετυλίγοντας, πάντα η μια δίπλα στην άλλη, ιστορίες από την προσωπική τους ζωή, βιωμένες επώδυνα.

Το σπάνιο ντοκιμαντέρ «Η Αδελφότητα της καπνιστής Σάουνας», παρουσιάζει μια ανώνυμη γυναικεία αδελφότητα που συναντιέται συχνά μέσα στην ζεστασιά μιας παραδοσιακής ξύλινης σάουνας στα βάθη ενός εσθονικού δάσους. Οι κουβέντες μεταξύ τους μετατρέπονται σε εξομολογήσεις χαρτογραφώντας τα κορμιά και τις ψυχές των γυναικών, ξεκινώντας όμορφα από τους αθώους έρωτες και καταλήγοντας σε απρόσμενες διηγήσεις σεξουαλικής κακοποίησης.

Οι γυναίκες, σαν σύγχρονες νεράϊδες αφήνονται στην αγκαλιά της φύσης και κάνοντας μια παύση από τον πατριαρχικό τους εφιάλτη στην πραγματική τους ζωή μας προτρέπουν να ονειρευτούμε έναν κόσμο αλλιώς.

Οι αχνισμένες τους λέξεις είναι στην ουσία τους ξεκάθαρες και τα λένε όλα: «η καημένη η κοκκαλιάρα δεν έχει καμιά ελπίδα», «άρχισα να αισθάνομαι όμορφη γύρω στα σαράντα», «το άσχημο είναι όμορφο», «μπορεί να φας ξύλο μέχρι θανάτου». Φρικτό, όμως αληθινό. Είναι Γυναίκες που έχουν αφαιρέσει στήθος και μήτρα από καρκίνο, έχουν κάνει έκτρωση, βιώνουν κοινωνικό αποκλεισμό επειδή είναι λεσβίες. Γυναίκες με εμπειρίες ανατριχιαστικών οικογενειακών  βιωμάτων από άντρες φαλλοκράτες και αυταρχικούς.

Βλέπουμε και αισθανόμαστε πως στο ντοκιμαντέρ αποτυπώνονται περισσότερο πρώτον τα σώματα, επειδή σχεδόν το ίδιο συμβαίνει στην συντριπτική κοινότητα των γυναικών και δεύτερον τα τραύματα, κυρίως όμως τα σεξουαλικά. Γυναίκες- μιας χρήσης, Γυναίκες – όργανα, Γυναίκες – πολίτες δεύτερης κατηγορίας, Γυναίκες που δεν έχουν καλυμμένα τα κεφάλια τους με μαντήλα, Γυναίκες που ζουν στον σύγχρονο κόσμο και στην σύγχρονη εποχή. Ωστόσο η Γυναίκα ακόμα δεν έχει βρει την θέση που της αναλογεί στην κοινωνία.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει