Γυναίκες και Τοπική Αυτοδιοίκηση

Γράφει η Στέλλα Ν. Καραμήτρου

Ο χρόνος περνά γρήγορα. Αυτό το βιώνουμε  όλοι. Η επισήμανση αυτή αφορά και τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Πέρασαν ήδη δύο χρόνια από την ανάληψη της εξουσίας από τις σημερινές δημοτικές αρχές. Και απομένουν μέχρι τον Οκτώβριο του 2023 μόνο δύο χρόνια.  Για αυτό και έχουν ήδη ξεκινήσει σε μερικές δημοτικές παρατάξεις οι ζυμώσεις, οι διεργασίες, οι στοχασμοί και οι προβληματισμοί.  Ο κάθε εν δυνάμει υποψήφιος Δήμαρχος , με εκφρασμένη δημόσια ή όχι την υποψηφιότητά  του,   επιλέγει την μέθοδο και  την διαδικασία για την «στελέχωση» του ψηφοδελτίου του.  Άλλοι επενδύουν  στις προσωπικές  επαφές  και ιδιωτικές συζητήσεις και άλλοι κάνουν ανοιχτά καλέσματα και προσκλήσεις στους πολίτες. 

Ανοιχτή  λοιπόν πρόσκληση ,  συμμετοχής  και συσπείρωσης  στις γυναίκες του Δήμου Αλεξανδρούπολης, απευθύνει η παράταξη «Πόλη και Πολίτες-Βαγγέλης Λαμπάκης». Στο πλαίσιο αυτό ζητά από τον γυναικείο  πληθυσμό του Δήμου να <ενταχθεί στις γραμμές της>, να δυναμώσει την παράταξη , ώστε να στελεχώσει και το ψηφοδέλτιο της  στις προσεχείς  δημοτικές εκλογές  

Η συγκεκριμένη παράταξη υιοθετεί  την ασφαλή προεκλογική πεπατημένη, χωρίς τομές και ανεπιθύμητες καινοτομίες. Μέσω της Υπεύθυνης  Επικοινωνίας της, δημοσίευσε  ανοιχτή πρόσκληση  στις γυναίκες της Αλεξανδρούπολης και όλου του Δήμου, με ένα κείμενο φτωχού λόγου, περιορισμένου λεξιλογίου (π.χ. …..μας έδωσε το πάτημα να σκεφτούμε…..), ελλιπούς περιεχομένου και ανύπαρκτης επιχειρηματολογίας. Εκτός αν δεχθούμε ότι μπορεί να θεωρηθεί επιχείρημα η αναφορά σε γυναικείες παγκόσμιες πολιτικές προσωπικότητες ώστε να πεισθούν οι γυναίκες του Δήμου μας να ασχοληθούν με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Οι Δημοτικές εκλογές του 2023  για πολλούς καινοφανείς και πρωτόγνωρους λόγους και αιτίες θα είναι πολύπλοκες, πολυδιάστατες και με ιδιαίτερα στοιχεία. Το 2019 η συμμετοχή των πολιτών σχετικά με  το δικαίωμα του εκλέγειν ήταν πανελλαδικά μειωμένη. Γιατί υπήρξε αυτή η αποστροφή των ψηφοφόρων; Μήπως γιατί έκριναν ότι  καμιά παράταξη δεν τους εκπροσωπεί ώστε να την ψηφίσουν; Επομένως,  μια δημοτική παράταξη πρωτίστως πρέπει να ξεκινήσει από την πειθώ ώστε να φέρει τους πολίτες στην κάλπη. 

Επίσης, όταν απευθύνει μια Δημοτική παράταξη προσκλητήριο  πρέπει πρώτα  απ’ όλα να έχει δημοσιεύσει το πρόγραμμα, τις διεκδικήσεις, τις προτάσεις και τους στόχους που θα θέσει για τις εκλογές. Διαφορετικά πως θα συμφωνήσει  κάποιος να ενταχθεί σε μια παράταξη που δεν ξέρει τι ακριβώς επιδιώκει; Παράδειγμα, τι προτείνει για την ισότητα των δύο φύλων, τα δικαιώματα των ΑΜΕΑ, την κλιματική και ενεργειακή κρίση, τον ψηφιακό κόσμο, την θεσμική συμμετοχή των νέων, το περιβάλλον, τον πολιτισμό, τον εθελοντισμό και την  αλληλεγγύη και τόσα άλλα σημαντικά θέματα και προβλήματα. Άντε έτσι, έλα κόσμε στην παράταξη; Άλλος για την βάρκα μας; Είμαστε μια<ωραία ατμόσφαιρα> και περνάμε καλά και χαρούμενα?

Την παράταξη «Πόλη και Πολίτες-Βαγγέλης Λαμπάκης» την στήριξα με την υποψηφιότητά μου στις εκλογές του 2019 για πολλούς λόγους. Οι δυο σημαντικότεροι είναι ότι αφενός μου ενέπνευσε εμπιστοσύνη το πρόσωπο του επικεφαλής Β. Λαμπάκη  και αφετέρου με έπεισαν οι προγραμματικές δηλώσεις. Ωστόσο αυτό που εισέπραξα από την όλη εμπειρία μου είναι ότι δεν γνώριζαν ούτε τότε αλλά δεν έχουν μάθει ούτε μέχρι τώρα να αξιοποιούν τις γυναίκες  που έχουν στην παράταξη. 

ΠΟΣΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΥΠΟΨΗΦΙΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΕΚΛΕΧΘΗΣΑΝ στις εκλογές του 2019; Ποιές είναι οι βαθιές αιτίες, οι ουσιαστικοί και πραγματικοί λόγοι  που δεν εκλέχθηκαν γυναίκες από τον συνδυασμό του πρώην Δημάρχου; Ήταν όλες <άχρηστες>, <ανίκανες> ,<αντιδημοφιλείς>; Στην παράταξη “Πόλη και Πολίτες-Β. Λαμπάκης” εδώ και κάποιο διάστημα έχουν αναλάβει Γ. Γραμματέας και Υπεύθυνη Επικοινωνίας δυο αξιολογότατες κυρίες, η Κ. Λεγγέτση και Λ. Ευθυμιάδου αντίστοιχα, οι οποίες όμως δεν επαρκούν για να συμβάλλουν ουσιαστικά στον αναπτυξιακό προγραμματισμό και στην επίτευξη απαραίτητης παροχής βασικών υπηρεσιών προς τους πολίτες. Διαθέτουν επιχειρησιακές και διαχειριστικές δυνατότητες ωστόσο αδυνατούν να τις εφαρμόσουν. Γιατί άραγε; Γενικότερα χρειάζεται πολλή, σκληρή και γόνιμη προσπάθεια και δουλειά για να μπορέσουν οι γυναίκες του Δήμου Αλεξανδρούπολης να εμπιστευθούν μια παράταξη που έχει αμιγώς ανδροκρατούμενο παρελθόν.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει