Τουρκικός αναθεωρητισμός και Θράκη

Γράφει ο Δημοσθένης Π. Δούκας

Η επιθετική και ακραία ρητορική τους τελευταίους μήνες της Άγκυρας έχει διαστάσεις οι οποίες μεταξύ άλλων στόχων( Αιγαίο, Κατεχόμενα της Κύπρου) περιλαμβάνει και την Θράκη. Η ραγδαία γεωπολιτική άνοδος της Αλεξανδρούπολης δεν ενοχλεί μόνο τον νενοναζί Πούτιν και την ιμπεριαλιστική Ρωσία αλλά και τον μεταλλαγμένο νεο-σουλτάνο Ερντογάν. Η παρουσία αμερικανικών και νατοικών δυνάμεων, η λειτουργία του λιμανιού της ως οδού υπέρβασης των στενών του Ελλησπόντου, η αναβάθμιση της ως ενεργειακού πόλου που θα δώσει διέξοδο στην ασφάλεια της Ευρώπης και η προοπτική να παίξει ρόλο ακόμη και στον εμπορικό τομέα διακίνησης προϊόντων από την Ουκρανία είναι θέματα και εργαλεία που δεν μπορούν να ανεχθούν και να αντέξουν τα δύο πρόσωπα του ολοκληρωτισμού, του αυταρχισμού και του τυφλού εθνικισμού.

Τα ιδεολογήματα  της τουρκικής ηγεσίας , σε όλες τις εκδοχές της, που περιλαμβάνουν αναθεωρήσεις συνθηκών, μεταξύ των οποίων και της Λωζάνης, η ανάδειξη της σε προστάτη των <καταπιεσμένων> μουσουλμάνων της Θράκης, η αμφισβήτηση της ελληνικότητας της ζουράφας είναι μερικές από τις διαστάσεις τους.

Όλες οι πληροφορίες που διακινούνται τους τελευταίους μήνες εστιάζουν στο σχεδιασμό του Ερντογανικού καθεστώτος να δημιουργήσει προβλήματα και να ελέγξει απόλυτα τα δρώμενα στους κόλπους της μειονότητας. Ένας στόχος είναι η επανάληψη για δεύτερη φορά των γεγονότων του Μαρτίου του 2020 στον Έβρο. Η απόπειρα της Τουρκίας υλοποίησης ενός υβριδικού πολέμου στην ελληνοτουρκική μεθόριο με εργαλειοποίηση  των  μεταναστών αποτελεί, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, βασικό σενάριο στην απόπειρα πρόκλησης αστάθειας στην Ελλάδα. Στον νέο αυτό σχεδιασμό, αυτήν την φορά η Άγκυρα θα έχει την βοήθεια της φίλης Ρωσσίας, που έχει αποκτήσει εμπειρία στην δημιουργία ασύμμετρων απειλών. 

Ένα άλλο κύμα της Τουρκικής επιθετικότητας και κινητικότητας με πεδίο την Θράκη είναι η ήδη δρομολογημένη σκληρή παρέμβαση του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή ενόψει των εθνικών εκλογών. Το προξενείο στοχεύει να επαναλάβει το φαινόμενο των εκλογών τον Σεπτέμβριο του 2015:Την μη εκλογή χριστιανού βουλευτή αλλά την εκλογή υποταγμένων φιλότουρκων βουλευτών, υπάκουων στις εντολές της Άγκυρας. Αυτή η η στόχευση περιλαμβάνει την πολιτική <εξόντωση> μουσουλμάνων ήπιων βουλευτών. Ήδη αυτές τις ημέρες ο Ιλχάν Αχμέτ βρίσκεται στο στόχαστρο των προξενικών μαριονετών γιατί “δε συνεμορφώθη προς τας υποδείξεις”.

Όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι το φετινό καλοκαίρι ίσως δεν είναι τόσο φωτεινό και γαλήνιο για την  Ελλάδα, για την Θράκη, λόγω της νευρικότητας και της μανίας της γείτονος χώρας. Ας είμαστε έτοιμοι λοιπόν για όλα!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει