Και όμως…η απειλή λειτουργίας των χρυσωρυχείων στη Θράκη είναι ζωντανή

Γράφει ο Δημοσθένης Π. Δούκας

Έχουν περάσει μερικά ήρεμα χρόνια για την Θράκη χωρίς την απειλή για την αδειοδότηση και την λειτουργία μονάδων εξόρυξης χρυσού σε δύο περιοχές της: το Πέραμα και τις Σάπες. Η καθολική σχεδόν άρνηση της κοινωνίας και των θεσμικών εκπροσώπων της σε συνδυασμό με τις κινητοποιήσεις που είχαν έντονο κινηματικό και αγωνιστικό χαρακτήρα οδήγησαν σε αναστολή της έντονης παρουσίας των τριών εταιρειών της Eldorado Gold που διεκδικούν την αδειοδότηση της εξόρυξης χρυσού στις δύο  συγκεκριμένες περιοχές .

Όμως από ότι φαίνεται η διεκδίκηση αδειοδότησης παραμένει όχι μόνο ενεργή αλλά ίσως πάρει ξαφνικά και επικίνδυνα χαρακτηριστικά. Συγκεκριμένα η εταιρεία <ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΘΡΑΚΗΣ Α.Ε.> έχει προχωρήσει σε  αιτήματα έγκρισης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Όρων για την εξόρυξη χρυσού στις Σάπες. Κάνοντας διάφορες περίπλοκες κινήσεις( όπως η μεταβολή της κατηγορίας του έργου από Α1 σε Α2 γεγονός που σημαίνει ότι η σχετική αρμοδιότητα αδειοδότησης υπήχθη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης)  και προσφυγές σε δικαιοδοτικά όργανα, υπουργεία και διοικήσεις, ζητάει πλέον επιστημονική τεκμηρίωση της άρνησης αδειοδότησης της εξόρυξης χρυσού. Σε αντίθετη περίπτωση θα ζητήσει την χορήγηση άδειας.

Αυτή η αιφνίδια εξέλιξη μπορεί να ανοίξει τους<ασκούς του Αιόλου> στην Θράκη. Αν δικαιωθεί η  συγκεκριμένη εταιρεία τότε η συνέχεια θα είναι ακόμη ποιο δραματική, αφού θ ακολουθήσει το Πέραμα. Πριν να είναι αργά αυτό που πρέπει να κάνουν οι θεσμικοί φορείς της Θράκης είναι να ενεργοποιηθούν, όπως έκαναν πριν από δύο περίπου χρόνια, και να αντιδράσουν συντονισμένα και στοχευμένα. Μόνο που αυτήν την φορά θα χρειασθεί η βοήθεια επιστημόνων. Με γνώσεις του αντικειμένου, επιστημονική επάρκεια και κύρος.

Επίσης ανησυχητικά είναι δύο σημεία. Η νέα επενδυτική συμφωνία που υπέγραψε το Ελληνικό Δημόσιο με την εταιρεία <Ελληνικός Χρυσός> για τα μεταλλεία της Κασσάνδρας και το πόρισμα της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης, όπου για το θέμα των χρυσωρυχείων δεν κάνει καμία αναφορά.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει