Έκθεση Γελοιογραφίας του Γρηγόρη Γεωργίου με θέμα τη Γυναίκα

Γράφει η Στέλλα Ν. Καραμήτρου

Το χιούμορ είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση. Τα πιο σοβαρά πράγματα που μας συμβαίνουν τα ξορκίζουμε με χιούμορ. Η εποχή μας δυστυχώς χαρακτηρίζεται από βίαια γεγονότα και οι συζητήσεις για την αντιμετώπιση τους ξεπερνούν σύνορα και έθνη.  Ο Πολιτισμός και η Τέχνη μπορούν να λειτουργήσουν ως εργαλεία τόσο αντίστασης απέναντι σε εκφράσεις και συμπεριφορές μισαλλοδοξίας όσο και δημιουργίας διαύλων επικοινωνίας και αλληλοκατανόησης. Το χιούμορ, η διακωμώδηση και η σάτιρα, όπως αναπτύσσονται μέσα από τη γελοιογραφία, γίνονται η τέχνη της καταγραφής, της κριτικής και του προβληματισμού απέναντι στα ανθρώπινα κατορθώματα.

 Σήμερα, στην εποχή της εικόνας, στην κοινωνία της πληροφόρησης και της παραπληροφόρησης, η γελοιογραφία φέρνει πάλι μ’ έναν τρόπο παραδοσιακό, αμίμητο και ιδιαίτερο την σχέση της τέχνης με το ευρύ κοινό. Με όπλα το χιούμορ και την κριτική, το λόγο, τη γραφή και την εικόνα, τη σάτιρα, την υπερβολή και τη συμπύκνωση η γελοιογραφία είναι ενεργά παρούσα  με μια μοναδική αντίληψη, μια εύληπτη και άμεση οπτική και μια τεκμηριωμένη εμβάθυνση απέναντι στα σύγχρονα κοινωνικά και πολιτικά φαινόμενα και καταστάσεις, απέναντι σε εθνικές και παγκόσμιες πραγματικότητες, δεδομένα και αξίες.

 Η τέχνη της Γελοιογραφίας δεν έχει ημερομηνία λήξης. Το αντίθετο μάλιστα, εξελίσσεται ως τεχνική και γίνεται εικονογράφηση βιβλίων, κινούμενο σχέδιο και σκίτσο. Ανήκει στον πολιτισμό της καθημερινής ζωής και αυτό ακριβώς πρόκειται να αναδειχθεί μέσα από τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση Πάνω απ’ όλα όμως η Γελοιογραφία, στη μετα- νεωτερική μας εποχή, πρωτοστατεί στην εδραίωση της ελευθερίας της έκφρασης, διότι η ίδια, ως τέχνη, χρήζει μιας πολυσύνθετης προσέγγισης «ανάγνωσης και αποκωδικοποίησης», ως περιεχόμενο, νόημα και μήνυμα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει