Μια οραματική ανθρωπιστική πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού

Γράφει ο Δημοσθένης Π. Δούκας

Πενταετές Εθνικό σχέδιο για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση ανακοίνωσε  σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ειδική εκδήλωση της Βουλής για την Ευρωπαϊκή ημέρα για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση και τη σεξουαλική κακοποίηση.

Η υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδίου έρχεται σε μια χρονική συγκυρία  ανάγκης λύτρωσης της ελληνικής κοινωνίας  από μια σειρά ακραίων δραματικών φαινομένων.. Τις γυναικοκτονίες, τις αποκαλύψεις βιασμών ύστερα από την γενναία εξομολόγηση της Σ.Μπεκατώρου, τα κυκλώματα εκπόρνευσης των γυναικών. Ένα σχέδιο που συμπληρώνει ανάλογες νομοθετικές ρυθμίσεις και παρεμβάσεις της κυβέρνησης σε κρίσιμα θέματα εκμετάλλευσης, βίας και κακοποίησης.  

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για εθνική προτεραιότητα και τόνισε πως βασική της προϋπόθεση είναι η μηδενική ανοχή στη σεξουαλική βία κατά των παιδιών.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το συγκεκριμένο σχέδιο δράσης είναι ολιστικό, προϋποθέτει κεντρική οργάνωση και ευρεία κοινωνική αποδοχή, ενώ αποτελεί μία ευρύτερη στροφή στην αντιμετώπιση κρίσιμων προβλημάτων της εποχής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στο Εθνικό Πρωτόκολλο Διαχείρισης κρουσμάτων, το οποίο, όπως είπε, θα ορίζει σαφώς τους ρόλους όλων των εμπλεκομένων φορέων, από τις δικαστικές και τις διωκτικές αρχές έως τους κοινωνικούς λειτουργούς. Μίλησε για το Εθνικό Αρχείο καταγραφής και επιτήρησης των κακοποιημένων παιδιών, το οποίο θα διευκολύνει την ανάληψη δράσης ανά περιστατικό, ενώ θα αποτρέπει την παρουσία ατόμων με βεβαρημένο παρελθόν κοντά σε παιδιά.

Ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε δε πως καθιερώνεται η υποχρέωση όλων των φορέων, δημόσιων και ιδιωτικών να ορίζουν υπεύθυνο παιδικής προστασίας, προκειμένου να διαβιβάζει αμέσως τις σχετικές καταγγελίες, αλλά και να μπορεί και ο ίδιος να αναλαμβάνει δράση.

 Ο Πρωθυπουργός  αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα υλοποίησης ενός ολιστικού σχεδίου ενημέρωσης της κοινωνίας για το συγκεκριμένο πρόβλημα, ενώ υπενθύμισε πως το νομικό μας πλαίσιο έχει ήδη ενισχυθεί μέσω των πρόσφατων αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα, όπου τα συγκεκριμένα εγκλήματα έγιναν κακουργήματα, η παραγραφή τους ξεκινά πλέον από την ενηλικίωση του θύματος και το γεγονός πως ο βιασμός ανηλίκου επισύρει πλέον ποινή ισόβιας κάθειρξης.

 Το  σχέδιο δράσης θα υπάγεται στον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, με υπεύθυνη τη βουλευτή, Έλενα Ράπτη,  ενώ  σημαντική  είναι η συμβολή στο σχέδιο  της Υφυπουργού Δημογραφικής Πολιτικής και Οικογένειας, Μαρίας Συρεγγέλα. 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει