“Ο Κινηματογράφος είναι μια γλώσσα εικόνων”, Ζαν Επστάιν

Γράφει η Στέλλα Ν. Καραμήτρου

Ο κύριος ρόλος μια κινηματογραφικής λέσχης είναι η ανάπτυξη της κινηματογραφικής τέχνης και η προαγωγή της κινηματογραφικής παιδείας. Πάντα όμως, με μια διαφορετική οπτική σε σχέση με την εμπορική παραγωγή που κυριαρχεί. Κάθε λέσχη έχει πρωταρχικό σκοπό την ενεργή συμμετοχή των πολιτών είτε στον διάλογο που πολλές φορές ακολουθεί μετά τις προβολές, είτε στις εκδηλώσεις που προγραμματίζονται. Ο διάλογος και η επικοινωνία μεταξύ των φίλων της έβδομης τέχνης είναι πολύ σημαντικός.

Η δική μας Κ.Λ.Α. από το ξεκίνημά της και μέχρι τώρα είναι οικονομικά αυτάρκης. Οι προβολές από την πρώτη μέρα  σημείωναν και σημειώνουν σημαντική αποδοχή και προσέλευση, με αποτέλεσμα η Λέσχη να δίνει συνεχώς μια νέα πνοή στην πολιτιστική ζωή της πόλης.

Οι προβολές της Κινηματογραφικής Λέσχης Αλεξανδρούπολης τους χειμερινούς μήνες γίνονται στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης, παραδοσιακά κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 20.15 και 21.30 αντίστοιχα. Το καλοκαίρι, από Ιούνιο μέχρι Σεπτέμβριο οι προβολές γίνονται καθημερινά στον θερινό κινηματογράφο «Φλοίσβο», στις 22.00 με δύο ταινίες την εβδομάδα. Ωστόσο η Λέσχη δεν μένει μόνον σε αυτά. Οργανώνει εικαστικές και μουσικές εκδηλώσεις, θεματικές βραδιές, αφιερώματα, εργαστήρια ντοκιμαντέρ για νέους δημιουργούς με μηδαμινό ή πολύ χαμηλό κόστος, γευστικά δρώμενα και φυσικά προβολές ταινιών με καλεσμένους τους πρωταγωνιστές και τους σκηνοθέτες. Όσον αφορά τις ταινίες που προβάλλονται προέρχονται με τον παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή με ενοικίαση από τις εταιρίες διανομής, ενώ πολλοί δημιουργοί, Ινστιτούτα ξένων χωρών και Ελληνικά Φεστιβάλ παραχωρούν δωρεάν κόπιες στις λέσχες για να βοηθήσουν το έργο τους.

Πώς όμως συντηρείται η  λέσχη της Αλεξανδρούπολης , όταν το εισιτήριο είναι συμβολικό; Εδώ η Λέσχη βρίσκει στήριγμα  στα μέλη της από την ετήσια συνδρομή τους που είναι 10€ καθώς και  από τα έσοδα των εισιτηρίων στο θερινό σινεμά  όπου η προσέλευση του κοινού,  που αγαπά τις  προβολές  κάτω από τον έναστρο ουρανό, είναι μεγάλη.

Σήμερα, παρά τις δυσκολίες που έφεραν η οικονομική και η υγειονομική κρίση, το ενδιαφέρον για την πεμπτουσία της τέχνης αυξάνεται. Στην Λέσχη της Αλεξανδρούπολης υπάρχουν μέλη όλων των ηλικιών αλλά και πανελλαδικά σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδος,  ο αριθμός των Λεσχών αυξάνεται. Μέχρι τώρα η Ομοσπονδία αριθμεί 60 Λέσχες.

Στην Κ.Λ.Α., μετά τις εκλογές της 31ης Οκτωβρίου, τα μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου είναι τα εξής:

Πρόεδρος                   Σοφία Τερζούδη

Αντιπρόεδρος             Αλίκη Παπαδοπούλου

Γ. Γραμματέας            Ειρήνη Γραμματοπούλου

Ταμίας                         Μαρία Γκώστια

Μέλη                           Στέλλα Καραμήτρου,  Σιδέρης Μιχαηλίδης,                                                                      

                                     Αλέξανδρος  Παρωτίδης 

Η Κινηματογραφική Λέσχη της πόλης μας είναι ανοιχτή, προσβάσιμη και φιλόξενη. Η ιστορία της μακρά και ένδοξη. Η προσφορά της στον Πολιτισμό ανεκτίμητη. Ένα άτυπο σχολείο απόκτησης κινηματογραφικής γνώσης, μια κυψέλη επικοινωνίας γύρω από την οποία συσπειρώνονται οι πιστοί φίλοι του σινεμά. Το έργο όλων των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων από την ίδρυση της έως σήμερα είναι εδώ και εξελίσσεται θεαματικά. Όλοι εμείς οι εργάτες και εραστές της 7ης Τέχνης είμαστε περήφανοι για την ιστορία της Λέσχης μας.

Σινέ-φίλες και Σινέ-φίλοι, το νέο Δ.Σ της Κ.Λ.Α. περιμένει να σας υποδεχτεί στις προβολές του με χαρά και εγκαρδιότητα!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει