Η Επανάσταση των συνετών στην Ελλάδα

Γράφει ο Δημοσθένης Π. Δούκας

Στο διάλογο που είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρεμ Γουάτσα,  έκανε την παρατήρηση ότι πολλοί πλέον ομολογούν ότι διαμορφώνεται «επανάσταση των συνετών στην Ελλάδα».

Μια νηφάλια και ήπια επανάσταση εναντίον του ανορθολογισμού και των «αγανακτισμένων» που τυράννησαν τα προηγούμενα χρόνια την χώρα και την οδήγησαν σε περιπέτειες. Λίγο πριν την «ολική καταστροφή» , το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της κυβέρνησης υιοθετήθηκε από την πλειονότητα των πολιτών στο πλαίσιο της επαναφοράς της κοινής λογικής στο δημόσιο βίο.

Με την εμφάνιση του «Μαύρου Κύκνου» της πανδημίας και των αστάθμητων και απρόβλεπτων αρνητικών επιπτώσεων στην κοινωνία, οι δυνάμεις της οπισθοδρόμησης και του λαϊκισμού, προσπαθούν επενδύοντας στο φόβο και τον πόνο των ανθρώπων να αποκτήσουν ξανά την πολιτική ηγεμονία. Ευτυχώς χωρίς επιτυχία.

Τελευταίο «δείγμα γραφής» του εγχειρήματος τους είναι όσα ζήσαμε αυτές τις ημέρες με αφορμή τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους πολίτες άνω των 60 ετών. Μια «παρδαλή» πολιτική και κοινωνική συμμαχία, επιχειρεί με πολλαπλούς και συχνά αντιφατικούς τρόπους να υπονομεύσει την προοπτική υπέρβασης της ζοφερής σημερινής κατάστασης.

Η απόφαση της Κυβέρνησης , αποδεικνύεται πλέον, ότι είναι εναρμονισμένη με τις τάσεις της παγκόσμιας κοινότητας. Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν τόλμησε να πει ότι «ήρθε η ώρα να συζητήσουμε για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς» , στοχεύοντας στην θωράκιση της υγειονομικής ασφάλειας των Ευρωπαίων. Η πρόεδρος της Κομισιόν ουσιαστικά απευθύνεται στην Σύνοδο Κορυφής, έχοντας την συμπαράσταση ισχυρών κρατών που υιοθέτησαν αυστηρές πρακτικές στο συγκεκριμένο θέμα.

Η Αυστρία εξήγγειλε την καθολική εφαρμογή του μέτρου στον ενήλικο πληθυσμό από την 1η Φεβρουαρίου 2022.Η τρικομματική κυβέρνηση της Γερμανίας, θα εφαρμόσει τα μέτρα εντός του πρώτου τριμήνου του νέου έτους. Η Ιταλία καθιέρωσε πρώτη τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων. Η Γαλλία εφάρμοσε υποχρεωτική την 3η δόση στους άνω των 65 ετών. Η Σλοβακία προσφέρει οικονομικά επιδόματα σε μεσήλικες και ηλικιωμένους προκειμένου να εμβολιασθούν. Ο Αμερικανός πρόεδρος υποχρέωσε σε εμβολιασμό τους περίπου 3,5 εκατομμύρια εργαζομένους στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση με ποινή αναστολής εργασίας σε όσους δεν πειθαρχήσουν.

Τα θέματα της αντισυνταγματικότητας του μέτρου και των νομικών προεκτάσεων του έχουν λυθεί. Το επικύρωσε η Βουλή στην ένσταση που κατέθεσε η «Ελληνική Λύση» , με βάση την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας το 2020.

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και η τεράστια πλειονοψηφία των επιστημόνων προτείνουν την υποχρεωτικότητα του μέτρου. Και οι «ξεροκέφαλοι» αριθμοί επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα του. Χθες πραγματοποιήθηκαν 92.000 εμβολιασμοί! Την πρώτη δόση έκαναν 15.481 άτομα, την δεύτερη 12.857 και την αναμνηστική 66.572.

Υπάρχει καλύτερη και ισχυρότερη απόδειξη υπέρ της υποχρεωτικότητας τελικά;

Μπορεί επίσης να σας αρέσει