Στον Έβρο, εκτός από τον «περίφημο» φράχτη, χρησιμοποιείται πλέον και η σύγχρονη τεχνολογία για την αποτροπή της εισόδου παράνομων μεταναστών. Συγκεκριμένα, στα 200 χιλιόμετρα των συνόρων, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχει αναπτυχθεί ένα υπερσοφιστικέ ψηφιακό σύστημα εντοπισμού παράνομων μεταναστών (κάμερες μεγάλων αποστάσεων, νυχτερινή όραση, αισθητήρες κ.α.). Τα δεδομένα συγκεντρώνονται σε κέντρα ελέγχου όπου αναλύονται με προχωρημένες πληροφορικές εφαρμογές.
Μια από τις νέες τεχνολογίες που δοκιμάζονται είναι το «ηχοκανόνι» (sound cannon), μια συσκευή μεγέθους μικρού σετ τηλεόρασης, η οποία προσαρμόζεται σε τεθωρακισμένο όχημα και μπορεί να βομβαρδίζει την τουρκική περιοχή με εκκωφαντικό θόρυβο μεγάλου τζετ.
Η Ελλάδα αγόρασε το υψηλής τεχνολογίας υλικό μετά τα γεγονότα του Φεβρουαρίου – Μαρτίου 2020, όταν μετά από προτροπή του Ερντογάν και με εντολή του Σουλεϊμάν Σοϊλού, ναυλώθηκαν λεωφορεία αλλά και sms που έφταναν στα κινητά των προσφύγων – μεταναστών, η Τουρκία δημιούργησε μια υβριδική, επιθετική, επικίνδυνη απειλή κατασκευάζοντας ένα κύμα πίεσης πρωτοφανές για τα σύγχρονα ευρωπαϊκά δεδομένα.
Οι ακουστικές συσκευές μεγάλης εμβέλειας που χρησιμοποιούν ορισμένες αστυνομικές δυνάμεις για να διαλύσουν τους διαδηλωτές, εκπέμπουν εκκωφαντικές εκρήξεις έως και 162 ντεσιμπέλ πιο δυνατά από τον ήχο ενός κινητήρα τζετ στα 120 ντεσιμπέλ.
Η χρήση του «ηχητικού κανονιού» στα σύνορα του Έβρου έχει ξεσηκώσει ήδη αντιδράσεις κυρίως από την αριστερά και τις ΜΚΟ που θεωρούν ότι δεν συνάδει με τα ευρωπαϊκά ιδεώδη αλλά ούτε και με την τήρηση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.