«Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2021»……και στην Αλεξανδρούπολη, τη Μαρώνεια, τα Άβδηρα.

Γράφει η Στέλλα Ν. Καραμήτρου

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού υλοποιεί και το 2021, για δεύτερη χρονιά, τον θεσμό «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2021». Θα παρουσιαστούν 72 παραγωγές συνολικού προϋπολογισμού 1. 800.000 ευρώ, οι οποίες θα λάβουν χώρα από τις 15 Ιουλίου έως τις 2021  σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία ανά την επικράτεια, εκτός Αττικής.

Ο θεσμός αυτός δημιουργήθηκε για να προσφέρει στο κοινό πολιτιστικές παραγωγές  υψηλού επιπέδου μέσα στις πρωτοφανείς συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία και να δώσει την δυνατότητα σε έναν σημαντικό αριθμό καλλιτεχνών τεχνικού και βοηθητικού προσωπικού να εργαστούν.

Η Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης έκρινε τις υποβληθείσες προτάσεις, κατόπιν εισήγησης των υπεύθυνων μελών της, ανά τομέα, βάσει των κριτηρίων της πρόσκλησης ενδιαφέροντος: κάθε πρόταση να συνδυάζει δύο από τους έξι τομείς, Μουσική, Θέατρο, Χορό, Μουσικό Θέατρο, Εικαστικές Τέχνες/ Perfomance, Παραστάσεις/Δράσεις για παιδιά και εφήβους. Οι προτάσεις να αφορούν σε πρωτότυπη δημιουργία, βασισμένη στους προαναφερθέντες θεματικούς άξονες με σκοπό την σύνθεση πολιτιστικής κληρονομιάς και σύγχρονης δημιουργίας.

Από τις 72 παραστάσεις,  οι 27 είναι θεατρικές, οι 15 μουσικές παραγωγές, οι 10 παραστάσεις χορού, 8 παραστάσεις μουσικού θεάτρου, 6 αφορούν σε εικαστικές δράσεις και 6 σε παιδικό θέατρο.

Στην Θράκη σε τρεις χώρους θα παρουσιαστούν οι εξής παραστάσεις:

Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης                                                                                    Η   Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Art Traces» των Συμεών Χατζηλίδη- Άννα Παρασκευίδου θα παρουσιάσει το πολυμουσικό θέαμα «Τίνος είσαι;». Μέσα από την παράσταση ερευνάται η έννοια της ταυτότητας και του αυτοπροσδιορισμού αλλά και πως τα άτομα διαφοροποιούνται μέσα στον παγκόσμιο πολιτισμό.

Αρχαίο Θέατρο Μαρώνειας

Η Εταιρεία Θεάτρου «Θέρος» παρουσιάζει την παράσταση «Ο Υπνοβάτης». Μια θεατρική παράσταση με φιλοσοφικό στοχασμό για την Ελλάδα και τον σύγχρονο Έλληνα, τον «χαμένο» κάπου ανάμεσα στον μελαγχολικό ύπνο της Ανατολής και στην κουρασμένη αϋπνία της Δύσης.

Άβδηρα

Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Moz Productions παρουσιάζει την παράσταση «Το μουσείο των φανταστικών μουσικών όντων». Ένα έργο όπου οι συντελεστές με σπιρτάδα και ευρυμάθεια αντλούν δημιουργήματα της φαντασίας μέσα από την μυθολογία και την λογοτεχνία του Ομήρου, του Κομφούκιου έως του Σαίξπηρ και του Λουίς Κάρολ.

  • Οι ημερομηνίες διεξαγωγής των παραστάσεων θα αναρτηθούν μόλις ανακοινωθούν.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει