Γράφει η Στέλλα Ν. Καραμήτρου
Το Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης είναι ένα από τα νοσοκομεία της Ελλάδας στο οποίο θα υλοποιηθούν δύο μεγάλα έργα που θα μπορούσαν να αλλάξουν τα δεδομένα στη δημόσια υγεία και περίθαλψη.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η Κοινωνία της Πληροφορίας σε συνεργασία με τα Υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υγείας έχει προγραμματίσει να δημοπρατήσει το προσεχές διάστημα δύο έργα συνολικού προϋπολογισμού ύψους 30 εκατ. ευρώ.
Το πρώτο έργο αφορά την ψηφιοποίηση των αρχείων του συστήματος δημόσιας υγείας με στόχο την διάσωση, την προώθηση και την χρήση φακέλων ασθενών που σήμερα δεν είναι προσβάσιμα ηλεκτρονικά . Μέσω της συγκεκριμένης δράσης επιδιώκεται η ηλεκτρονική διαχείριση του ιστορικού αρχείου των ασθενών με σκοπό την παροχή ολοκληρωμένων πληροφοριών και την αποτελεσματικότερη χορηγία υπηρεσιών διάγνωσης και θεραπείας.
Στις χώρες όπου έχει εφαρμοστεί το ηλεκτρονικό ιατρικό αρχείο, όχι μόνο έχει μειωθεί ο φυσικός χώρος αποθήκευσης αλλά έχει υπολογιστεί ότι οι γιατροί είναι σε θέση να εξετάζουν έως και τέσσερις περισσότερους ασθενείς σε σχέση με πριν.
Το δεύτερο έργο περιλαμβάνει την επέκταση του Εθνικού Δικτύου Τηλεϊατρικής, με σκοπό την προσφορά υπηρεσιών των γιατρών στο μέρος που βρίσκεται ο ασθενής χρησιμοποιώντας βίντεο, ήχο, εικόνα και δεδομένα. Με την τηλεϊατρική υπηρετείται η ηθική και η λογική της προληπτικής φροντίδας και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική και αποδοτική.
Ο πήχης για την ψηφιοποίηση του τομέα υγείας τέθηκε ψηλά από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και με στόχο την αξιοποίηση- στο έπακρο- της τεχνητής νοημοσύνης ώστε τα μεγαδεδομένα (big data) που θα προκύψουν από την συγκέντρωση των στοιχείων των ασθενών να χρησιμοποιηθούν όσο το δυνατόν καλύτερα.
Η ψηφιακή διακυβέρνηση της υγείας περιλαμβάνει επίσης την δημιουργία φακέλου με το ιστορικό του ασθενούς αλλά και δεδομένα συνταγογράφησης των γιατρών. Τα δεδομένα αυτά θα τηρούν την ανωνυμία των ασθενών και θα είναι πλήρως προστατευμένα και τα οποία θα βοηθήσουν να αντιμετωπιστούν καταστάσεις πανδημίας στο μέλλον.