Δημοτικά παράδοξα και αυταπάτες της Αλεξανδρούπολης

Γράφει ο Δημοσθένης Π. Δούκας

Στο δημόσιο βίο της Αλεξανδρούπολης οι θεσμοί που παράγουν τοπική πολιτική και παρέμβαση είναι μετρημένοι στα δάχτυλα. Ένας από αυτούς είναι ο Δήμος Αλεξανδρούπολης του οποίου η αποστολή είναι η παροχή υψηλών υπηρεσιών στους πολίτες, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση έργων και παρεμβάσεων που παράγουν πολλαπλασιαστικές θετικές επιπτώσεις στην κοινωνία αλλά και η αξιοποίηση και όχι η σπατάλη κάθε ευρώ που εισέρχεται στα ταμεία του.

Αυτές οι στοχεύσεις και οι υποχρεώσεις μάλλον δεν υιοθετούνται από την Δημοτική Αρχή και τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης. Η ψευδο-ηγεμονική μεγαλοστομία τους και οι στρογγυλεμένες κοινοτοπίες τους είναι δύο από τα χαρακτηριστικά τους. Από τα πολλά παραδείγματα της ανερμάτιστης πρακτικής τους επισημαίνονται μερικά για υπενθύμιση πως εκτός από την αγέλη υπάρχουν και πολίτες με κριτική ματιά και σοβαρή άποψη.

Η σημαία που «βούλιαξε»  την ημέρα της 14ης Μαΐου αστραπιαία. Έζησε τόσο όσο για να βγει μια στοχαστική φωτογραφία ο Δήμαρχος. Η «χαριτωμένη» αυτή έμπνευση στο ταμείο του Δήμου Αλεξανδρούπολης κόστισε -2232-€. Χωρίς να ιδρώσει το αυτί των υπευθύνων του Δήμου, πέταξαν στο βυθό της θάλασσας ένα ποσό που θα μπορούσε να είχε επενδυθεί παραγωγικά ή για ουμανιστικούς λόγους.

Αν υπήρχε στην Ελλάδα ένας αξιόπιστος μηχανισμός ελέγχου τέτοιων πρακτικών και επιβάλλονταν καταλογισμοί σε όσους κατασπαταλούν δημόσιους πόρους, θα υλοποιούσαν αυτήν την ναρκισσιστική πρακτική; Και εφόσον η επιθυμία του Δημάρχου ήταν τόσο μεγάλη για μια νοσταλγική φωτογραφία με φόντο την σημαία και την θάλασσα γιατί δεν πλήρωσε την δαπάνη από τα δικά του χρήματα;

Στις 20 Μαΐου 2021 το Γραφείο Τύπου του Δήμου Αλεξανδρούπολης έστειλε φωτογραφία του χαμογελαστού Δημάρχου, στην οποία αποτυπώνεται η άκρως φιλική διάθεσή του, από την συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τον πρώην Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ, Ριχάρδο Λαμπίρη. Σύμφωνα με το δελτίο τύπου που συνόδευε το φωτογραφικό υλικό, ο τελευταίος αποδέχθηκε την πρόσκληση του Δημάρχου να επισκεφθεί την Αλεξανδρούπολη. Η χαρμόσυνη όμως αυτή είδηση δεν κράτησε πολύ. Την θέση του Ρ. Λαμπίρη στο ΤΑΙΠΕΔ πήρε ο Δημήτρης Πολίτης. Άδικα τα χαμόγελα, οι πανηγυρισμοί και η πρόσκληση, τελικά. Δυστυχώς, σε όλα τα πράγματα χρειάζεται νηφαλιότητα, έλεγχος των δρωμένων και τεκμηριωμένες διοχετεύσεις πληροφοριών. Διαφορετικά κινδυνεύεις να βρεθείς απολογούμενος.

Σύμφωνα με τον τέως Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, ο νυν Δήμαρχος κινδυνεύει να τεθεί σε αργία ή ακόμα και να εκπέσει του αξιώματός του γιατί προχώρησε σε «παράνομη δαπάνη», ύψους 120.000€ προς την ΔΕΥΑΑ, στην οποία είναι και Πρόεδρος. Αν αποδειχθεί ότι ο ισχυρισμός του τέως είναι αντικειμενικός και αληθινός τότε πραγματικά ο νυν πρέπει να αναστοχαστεί για το περιεχόμενο της έννοιας «υπεράσπιση και αξιοποίηση των δημοτικών πόρων». Σε αναμονή λοιπόν της εξέλιξης της υπόθεσης και με την ευχή ο νυν Δήμαρχος να αθωωθεί γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα ανοίξει ένας τεράστιος κύκλος στα αυτοδιοικητικά του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει