Τι θα κρατήσω από την καραντίνα, στην ζωή μετά

Γράφει η Στέλλα Ν. Καραμήτρου

Στην ζωή μας πριν την καραντίνα τρέχαμε και δεν προλαβαίναμε. Δεν είχαμε ποτέ αρκετό χρόνο για τίποτε και ξαφνικά………. ο χρόνος σταμάτησε. Φοβισμένοι κλειστήκαμε στα σπίτια μας και η δομή του χρόνου άλλαξε. Υπήρχε χρόνος  για να μαγειρέψουμε, να κοιμηθούμε, να δούμε ταινίες, να ξεκαθαρίσουμε ντουλάπες και αποθήκες, να φάμε με την οικογένειά μας και να πειραματιστούμε με μακιγιάζ, κηπουρική, ζωγραφική.….. .Τι από όλα αυτά θα κρατήσουμε στη ζωή μας τώρα που το λοκντάουν τέλειωσε;

Όλοι μαζί στο τραπέζι                        

Το οικογενειακό γεύμα αποτελεί μια ιεροτελεστία, πόσοι όμως εργαζόμενοι είχαν την άνεση και την ευκαιρία να απολαμβάνουν το φαγητό με την οικογένειά τους περισσότερο από μια φορά την εβδομάδα ή τις 15 μέρες; Στην διάρκεια της καραντίνας είχαμε πιο πολύ χρόνο με όσους κλείνει η πόρτα του σπιτιού μας, ώστε να περάσουμε χρόνο μαζί και να παίξουμε, να τσακωθούμε, να μαγειρέψουμε και σίγουρα να φάμε. Μέσα από αυτήν την διαδικασία τα μέλη του σπιτιού έρχομαστε πιο κοντά και αισθανόμαστε την ασφάλεια και την σταθερότητα να μοιραστούμε τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς μας.

Καναπές – ταινία – βιβλίο – περισσότερος ύπνος

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής μας έχει βάλει αρκετά εμπόδια ώστε να μην χαλαρώνουμε επαρκώς στην διάρκεια της εβδομάδας. Πόσο εύκολα και χωρίς καμία τύψη – προ καραντίνας – μπορούσαμε να ξαπλώσουμε στον καναπέ μεσοβδόμαδα και να απολαύσουμε μία, δύο ή και περισσότερες ταινίες; Να διαβάσουμε λογοτεχνία; Να κοιμηθούμε λίγο παραπάνω το πρωί; Καθόλου εύκολα, είναι η απάντηση, μέχρι όμως τον Μάρτιο του 2020 που ο χρόνος ξαφνικά έγινε «πολύς».  Και έτσι μπορέσαμε να   χαλαρώσουμε, να τεμπελιάσουμε, να ακούσουμε μουσική , να κοιτάξουμε μέχρι και το ταβάνι κάνοντας όμορφες σκέψεις και όνειρα!

Εργασία από το σπίτι

Η εργασία όλων όσων εργάστηκαν από το σπίτι, όταν ο κορωνοϊός άρχισε να κυριαρχεί στη ζωή μας, αποδεικνύει πως η προσαρμογή στα νέα δεδομένα είχε θετικά αποτελέσματα και απέδωσε καρπούς. Ακόμη και αν μας έλειψε η κίνηση στους δρόμους για την δουλειά και η συναναστροφή με τους συναδέλφους στο γραφείο, όταν επιστέψουν οι προηγούμενες συνθήκες εργασίας, σύντομα θα νοσταλγήσουμε την απασχόληση από το σπίτι, έστω και περιστασιακά.

Μήνυμα με κωδικό 6

Ίσως κάποια πράγματα τα εκτιμούμε περισσότερο αφού πρώτα τα στερηθούμε. Κάπως έτσι έγινε και με την σχέση μας με την φύση, την βόλτα μας στην παραλία, την άθληση στην εξοχή, το περπάτημα στο βουνό, το κολύμπι, το τρέξιμο, την κηπουρική. Το σπουδαιότερο είναι ότι ψάχνοντας μέρη για περπάτημα ή για βόλτα με το ποδήλατο ανακαλύπτεις μια άλλη πόλη που σίγουρα δεν γνωρίζεις. Όπου και αν ζεις, έχεις κοντά σου κάποια μέρη που μετατρέπουν τον περίπατο σε παιχνίδι εξερεύνησης και απλά σε περιμένουν.

Αν χρειάζεται λοιπόν να πάρουμε μαζί μας κάποια πράγματα από τα όσα μάθαμε και κάναμε στην καραντίνα, τώρα  που η ζωή μας επιστρέφει στους  κανονικούς/φρενήρεις ρυθμούς της παλιάς μας καθημερινότητας, εγώ τουλάχιστον, θα πάρω μαζί μου την αγάπη και την σχέση που δημιούργησα για την φύση, την διάθεση να διερευνώ τις δυνατότητές μου και την ξεκούραση χωρίς ενοχές και εκκρεμότητες να με απασχολούν και την κατανόηση για τα αγαπημένα μου πρόσωπα αλλά και για μένα την ίδια.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει