Έπεα Πτερόεντα

                                      

  • Πλησιάζει ίσως πάλι στο ορατό μέλλον της πόλης μας η απειλή των Χρυσορυχείων στο Πέραμα και στις Σάπες. Αιτία η συμφωνία Κυβέρνησης-Εταιρείας Ελληνικός  Χρυσός(θυγατρική της Eldorado Gold), για νέα σύμβαση πλήρους ανάπτυξης των Μεταλλείων Κασσάνδρας. Η νέα αυτή συμφωνία τροποποιεί την από 17ετίας σύμβαση με το Ελληνικό Δημόσιο και προβλέπει την πλήρη λειτουργία των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων σε Σκουριές, Ολυμπιάδα και Μαύρες Πέτρες. Η νέα επενδυτική συμφωνία θα υποβληθεί προς κύρωση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Η συνέχεια αναμένεται να είναι ταινία θρίλερ για την Θράκη. Η Κυβέρνηση το 2019 είχε ανακοινώσει ότι προτίθεται να φέρει αναθεωρημένη σύμβαση και για τα Χρυσωρυχεία στη Θράκη. Όλα δείχνουν ότι αυτή η αρνητική προοπτική για την περιοχή είναι πλέον ορατή. Εδώ αποδεικνύονται οι ευθύνες και η στάση των Κυβερνητικών Βουλευτών της Θράκης. Τι θα ψηφίσουν στις διάφορες αρμόδιες επιτροπές και την Ολομέλεια της Βουλής; Μέχρι σήμερα μερικοί παίζουν στο έργο «Η σιωπή των αμνών» και άλλοι ψιθυρίζουν κάτι μασημένες θέσεις χωρίς δεσμεύσεις. Αλλά το πικρό ποτήρι θα έρθει η ώρα να το πιουν πολύ νωρίτερα από ότι φαντάζονται. Ακόμη και αν η νέα σύμβαση για το Πέραμα και τις Σάπες έρθει για διάλογο μετά από δύο ή τρία χρόνια, τους προσεχείς  μήνες θα κληθούν να πάρουν θέση για το θέμα στη συζήτηση για την σύνταξη και ψήφιση του πορίσματος της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης.

Δεκάδες φορείς και οργανισμοί της περιοχής στα υπομνήματά τους έχουν καταθέσει την πρόταση να συμπεριληφθεί στο πόρισμα η ρητή άρνηση λειτουργίας Χρυσωρυχείων στη Θράκη. Σύντομα οι πολίτες θα γνωρίζουν τη στάση όλων. Όσο και αν προσπαθήσει η Ντ. Μπακογιάννη να κάνει παιχνίδι, τα κόμματα της Αντιπολίτευσης θα θέσουν το θέμα προς συζήτηση και λήψη απόφασης εν όψει της σύνταξης των αξόνων του πορίσματος.

  • Οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας ξεκίνησαν (επιτέλους) και ολοκληρώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη. Ο 61ος γύρος ολοκληρώθηκε και αναμένεται ο 62ος αυτήν τη φορά στην Αθήνα.      

Ας κρατήσουμε όμως την παράδοξη και προκλητική ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας στις 29 Ιανουαρίου 2020 στην οποία τονίζεται πως «οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης αγωνίζονται για την αναγνώριση της Τουρκικής ταυτότητά τους για πάνω από τριάντα χρόνια. Οι αποφάσεις που έλαβε η ΕΣΔΑ υπέρ της μειονότητας δεν έχουν εφαρμοστεί εδώ και χρόνια. Θα είμαστε πάντα με τους ομογενείς μας στον δίκαιο αυτό αγώνα τους».

  • Ένας σπουδαίος επιστήμονας, στέλεχος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου

Θράκης, εκλέχθηκε εκπρόσωπος της Ελλάδας ως Δικαστής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ο λόγος για τον Αναπληρωτή Καθηγητή της Νομικής Σχολής, Γιάννη Κτιστάκη, ο οποίος είναι και Νομικός Σύμβουλος του Πατριαρχείου. Μεταξύ των υποθέσεων που χειρίστηκε είναι και το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και η δικαστική του νίκη στο Στρασβούργο ως εκπρόσωπος της ΜΟΛΛΑ ΣΑΛΙ για την υπόθεση της σαρίας στη Θράκη.

Από την άλλη μεριά αντίστοιχος συνάδελφός του, παραιτήθηκε από την Νομική Σχολή του ΔΠΘ καταγγέλοντας «παγκόσμιες σατανικές οδηγίες που ακολουθεί η Ν. Κεραμέως λόγω κορονοϊού. Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει