Ο πόλεμος των drones στην γραμμή των συνόρων.

Την περίοδο της κρίσης των Καστανιών, τον Μάρτιο του 2020, οι τουρκικές δυνάμεις εμφάνισαν για πρώτη φορά την κατασκοπευτική τους τεχνολογία. Τα drones Bayraktar. Ένα τέτοιο έφτασε και στην ελληνική πλευρά και βρέθηκε στο έδαφος. Στον αντίποδα και οι ελληνικές δυνάμεις, απογείωσαν τα δικά τους drones. Από τότε πάνω στη γραμμή των συνόρων εξελίσσεται ένα ιδιότυπο παιγνίδι παρατήρησης σε χαμηλά ύψη.

Ρεπορτάζ: Κώστας Καντούρης

Η εύθραυστη ηρεμία στην ελληνοτουρκική μεθόριο λίγο κινδύνεψε τις τελευταίες ημέρες να «σπάσει». Οι πυροβολισμοί εναντίον περιπόλων στο ελληνικό έδαφος, από πυρά που προήλθαν από την τουρκική πλευρά, έθεσαν σε συναγερμό τις δύο χώρες, ενώ η ανησυχία εντάθηκε στα ευρωπαϊκά κλιμάκια. Οι περίπολοι που δέχτηκαν τα πυρά δεν ήταν μόνον ελληνικές, αλλά απαρτίζονταν από Ευρωπαίους συνοριοφύλακες του Frontex. Οι πυροβολισμοί, ύστερα από έρευνα, εκτιμήθηκε πως δεν ήταν οργανωμένο σχέδιο. Προήλθαν από την ίδια πλευρά, στο ύψος του Τυχερού και πιστεύεται ότι ήταν μεμονωμένα περιστατικά, τα οποία ωστόσο «παρακολουθούνται», όπως έλεγε με νόημα στην Karfitsa παράγοντας των συνόρων. Οι σκηνές ήταν πανομοιότυπες με αυτές που καταγράφηκαν λίγο μετά την κρίση του περσινού Μαρτίου, όταν και τότε Τούρκοι στρατοχωροφύλακες πυροβολούσαν εναντίον ελληνικών περίπολων.

Ωστόσο αυτή την περίοδο στον Έβρο, μάλλον οι ιδιαίτερα ενισχυμένες δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., δεν έχουν λόγους να ανησυχούν. Είναι σε διαρκή επιφυλακή, όμως η πλευρά των γειτόνων δεν έχει δώσει δείγματα που να προκαλέσουν δύσκολες καταστάσεις. Αυτό που παρατηρείται είναι μία ενίσχυση των μέσων ηλεκτρονικής παρακολούθησης, από την Τουρκία. Ενδεχομένως οι κινήσεις που έγιναν να αποτελούν απάντηση στις αντίστοιχες ελληνικές, που όμως καθυστερούν. Η εγκατάσταση του συστήματος παρακολούθησης καμερών από την ελληνική πλευρά των συνόρων είναι σε εξέλιξη. Οι Τούρκοι όμως ήδη έχουν αναπτύξει τέτοιο σύστημα επιτήρησης από τη δική τους πλευρά, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Εκεί που φαίνεται ότι έχουν αναπτυχθεί έντονα είναι η παρακολούθηση των ελληνικών κινήσεων με τη συμβολή των drones. Έλληνες που υπηρετούν στα σύνορα βλέπουν συχνά – πυκνά στην τουρκική πλευρά να απογειώνονται οι τηλεκατευθυνόμενες συσκευές, τουρκικής κατασκευής. Τα Bayraktar ελέγχουν όλη την περιοχή με τα σύγχρονα συστήματα που διαθέτουν. Ωστόσο η επιτήρηση τέτοιου είδους, δεν μένει μόνον στους Τούρκους. Drones απογειώνουν διαρκώς και οι ελληνικές δυνάμεις, εξετάζοντας την περιοχή, όπως επιβεβαίωναν καλά πληροφορημένες πηγές. «Σκοπός είναι να παρατηρούμε τη μεταναστευτική κίνηση και με τον τρόπο αυτό καταφέρνουμε και κατευθύνουμε γρήγορα τις δυνάμεις για να αποτρέπουμε μαζικές εισόδους μεταναστών στο ελληνικό έδαφος. Λαμβάνουμε τα μέτρα μας, πριν περάσουν τα σύνορα», έλεγαν πηγές των συνόρων στην Karfitsa, συμπληρώνοντας ότι την περίοδο αυτή η μεταναστευτική πίεση είναι σε αυξημένα επίπεδα.

Αναπτύσσεται το σύστημα επιτήρησης 

Πάντως από την ελληνική πλευρά βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες για να αποκτήσει ο Έβρος ένα σύγχρονο και πλήρες σύστημα επιτήρησης της γραμμής των συνόρων. Συγκεκριμένα μία σειρά από κάμερες θα επιτηρούν όλο το μήκος της μεθορίου. Η γραμμή των συνόρων και η ανάπτυξη των δυνάμεων θα συντονίζεται από δύο κεντρικά επιχειρησιακά κέντρα. Το ένα θα είναι στο Χειμώνιο, όπου βρίσκεται και το τμήμα συνοριακής φύλαξης και το δεύτερο στην Αλεξανδρούπολη, στην περιοχή του αεροδρομίου. Όλα τα μέσα θα δίνουν εικόνα στα συγκεκριμένα κέντρα, όπου θα γίνεται ο συντονισμός σε βόρειο και νότιο τμήμα του νομού.

Η εικόνα που θα έχουν οι τοπικές δυνάμεις τόσο από τις κεντρικές κάμερες όσο όμως και από τους αστυνομικούς που περιπολούν και τα μέσα που επί τόπου διαθέτουν, θα φτάνει άμεσα στα τοπικά επιχειρησιακά κέντρα. Ένα τέτοιο λειτουργεί εδώ και χρόνια στη Νέα Βύσσα και ήταν το πρώτο που ιδρύθηκε για να επιτηρεί την περιοχή του αρχικού φράχτη του Έβρου, από τις Καστανιές μέχρι τη Νέα Βύσσα. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα ιδρυθούν ακόμη τέσσερα τέτοια κέντρα, σε Διδυμότειχο, Σουφλί, Τυχερό και Φέρες, επιτηρώντας τις συγκεκριμένες περιοχές.

Ήδη στο βόρειο τμήμα του Έβρου ο φράχτης έχει ενισχυθεί και αντικαταστάθηκαν τα 470 μέτρα που είχαν καταστραφεί από πλημμύρες. Παράλληλα όλο το τμήμα ενισχύθηκε και στήθηκε επιπρόσθετος φράχτης ύψους 5 μέτρων δίπλα στον ήδη υφιστάμενο των 4 μέτρων.

Οι εργασίες είναι σε εξέλιξη στα νοτιότερα τμήματα, όπου κατασκευάζονται τώρα τα νέα τεχνητά εμπόδια, μετά την κρίση των Καστανιών, όταν παρατηρήθηκαν διαδοχικές απόπειρες εισόδου μεγάλου αριθμού μεταναστών από τα σημεία των χερσαίων τμημάτων των συνόρων. Εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος Απριλίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες και θα είναι έτοιμοι οι μικρότεροι φράχτες του νοτίου τμήματος του νομού.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει