Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου. Η Θράκη, ο νέος πατριωτισμός και η εθνική μας αυτοπεποίθηση.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, θα τιμήσει με την παρουσία της τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 14 Μαΐου 2021 στην Αλεξανδρούπολη για τον εορτασμό των «ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ» της Θράκης.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μια προσωπικότητα που έδωσε νέα πνοή και ουσία στον θεσμό που υπηρετεί, που ανανέωσε, εκσυγχρόνισε και μεταρρύθμισε τον ρόλο και την αποστολή του ΠτΔ στην σύγχρονη μετα-νεωτερική εποχή, που με τον δημόσιο βίο της δίνει μαθήματα εντιμότητας, ηθικής και υψηλής αίσθησης των υποχρεώσεών της απέναντι στο Έθνος, έρχεται για τρίτη φορά στη Θράκη.

Η πρώτη συμβολική έξοδός της από την Αθήνα, μετά την ανάληψη των καθηκόντων της στις 13 Μαρτίου 2020, ήταν η επίσκεψή της την Κυριακή του Πάσχα το 2020, στις Καστανιές όπου αντάλλαξε ευχές με τους άντρες και τις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Στο μήνυμά της από το Έβρο η ΠτΔ τόνισε: «Βρίσκομαι κοντά στου φύλακες των συνόρων μας για να αποτίσω φόρο τιμής στις Ένοπλες Δυνάμεις μας οι οποίες κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες υπερασπίζονται την ασφάλεια της Ελλάδας και συνάμα την ασφάλεια της Ευρώπης». Απέφυγε να γελοιοποιηθεί με αυστηρά μηνύματα προς την Τουρκία όπως έκανε ο γλαφυρός Π. Παυλόπουλος. Έθεσε με ακρίβεια το πρόβλημα με την Τουρκία χωρίς υπερβολές και φαντασιώσεις.

Η δεύτερη επίσκεψή της πραγματοποιήθηκε στις 28 Μαΐου 2020 στην Ξάνθη, όπου στην τελική ανακήρυξή της σε επίτιμη δημότισσα του Δήμου Ξάνθης επισήμανε στο λόγο της ότι : «η Θράκη υπήρξε και πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί παράδειγμα ισονομίας και ισοπολιτείας και ότι οι προκαταλήψεις δεν βοήθησαν ποτέ ούτε μπορούν να βοηθήσουν…. Ότι αν αξιοποιηθούν η γεωγραφική θέση και ο διασυνοριακός χαρακτήρας της Θράκης, μπορεί να αναλάβει ξανά τον ρόλο που για αιώνες διαδραμάτιζε ως πέρασμα, γέφυρα και σταθμός στη διασταύρωση σημαντικών χερσαίων και θαλάσσιων δρόμων».

Η ΠτΔ είναι σήμερα η πηγή ανάδειξης και τεκμηρίωσης της εθνικής αυτοπεποίθησής μας, εκφραστής του νέου πατριωτισμού της Ελλάδας που απαντάει θετικά στις προκλήσεις. Οι δημόσιες εμφανίσεις της και οι λόγοι της αποπνέουν ένα νέο νεωτερικό, οραματικό, φρέσκο, μεταρρυθμιστικό και φιλελεύθερο στυλ που έρχεται να καταρρίψει τις νευρώσεις και τα στερεότυπα του πρώην ΠτΔ, που καθήλωναν τη χώρα στην στασιμότητα.

Δεν είναι ακατανόητο γιατί αυτή η φυγή προς το μέλλον που σηματοδοτεί η ορμή της νυν ΠτΔ έχει προκαλέσει πανικό στην παραδοσιακή λαϊκίστικη Δεξιά που ομνύουν στον Π. Παυλόπουλο και σε τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ που φαντασιώνεται ότι εκφράζει τον «πατριωτισμό».

Οι θέσεις της ΠτΔ για την ομοφοβία, την πράσινη ανάπτυξη, το Ολοκαύτωμα, τους πρόσφυγες, την πανδημία, το ψηφιακό σύμπαν, την τουρκική προκλητικότητα, το Κυπριακό, τη Μόρια, την Αγία-Σοφία συγκροτούν την απόδειξη για την Ελλάδα του μέλλοντος.

Κλείνουμε την αναφορά μας στο ευγενικό, τίμιο, φωτεινό πρόσωπο της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου υπενθυμίζοντας την ανάρτησή της στο twitter με την οποία τίμησε την πρώτη γυναίκα οδηγό στο ΚΤΕΛ Κομοτηνής Νεσλιχάν Κιοσσέ, 22 ετών: «εύχομαι το παράδειγμά της να εμπνεύσει και άλλα κορίτσια».

Και εμείς να ευχηθούμε σύντομα στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στο Δήμο Αλεξανδρούπολης και σε άλλους δημόσιους οργανισμούς της περιοχής να ηγηθούν γυναίκες. Η εκλογή της Κ. Σακελλαροπούλου στο ύπατο αξίωμα της χώρας δείχνει το δρόμο.

Δημοσθένης Π. Δούκας

Μπορεί επίσης να σας αρέσει