Γράφει η Στέλλα Ν. Καραμήτρου
Grecian Chic: λευκό φόρεμα από φίνο μετάξι και πτυχώσεις που δένει στον έναν ώμο με ένα εντυπωσιακό χρυσό κόσμημα. Αυτή είναι η επιτομή του διαχρονικού αρχαιοελληνικού στυλ που αγαπήθηκε και φορέθηκε από τις ομορφότερες γυναίκες του κόσμου ανάμεσά τους η Γκρέις Κέλι, η Γκρέτα Γκάρμπο, η Μάρλεν Ντίτριχ, η Σαρλίζ Θερόν. Ο Ελληνικός Πολιτισμός έχει αποτελέσει έμπνευση για όλους τους σημαντικούς σχεδιαστές μόδας στον πλανήτη.
Το 1951, ο Κριστιάν Ντιόρ επέλεξε την μεταπολεμική Ελλάδα και τον Παρθενώνα για την φωτογράφηση της τότε συλλογής του. Ο Γάλλος σχεδιαστής αγάπησε τη χώρα μας μέσα από τις επισκέψεις του στο νησί της Μυκόνου και εντυπωσιάστηκε από τα ιδιαίτερα υφάσματα που βρήκε στο νησί. Κλασική είναι η φωτογραφία των μοντέλων του με εντυπωσιακά ρούχα στο Ερεχθείο κάτω από τις Καρυάτιδες. Η φωτογράφηση αυτή που έγινε στην Ακρόπολη από τον Dior έμεινε στην ιστορία, ίσως γιατί ήταν ο μοναδικός οίκος που κατάφερε να πάρει έγκριση για τη χρήση του αρχαιολογικού χώρου(οι Chanel και Gucci δεν το κατόρθωσαν).
Πολλά χρόνια αργότερα ο μεγάλος Καρλ Λάνγκερφελντ «έφερε» την αρχαία Ελλάδα στο παρισινό Grand Palais. Η κολεξιόν Chanel Cruise 2018 με θέμα «La modernite΄ de l’Antiquite΄»(ο μοντερνισμός της Αρχαιότητας), αποκαλύφθηκε σε ένα σκηνικό που έμοιαζε με αρχαία αγορά, ανάμεσα σε ελαιόδεντρα, κίονες, τείχη και με φόντο ζωγραφισμένο ένα ελληνικό ηλιοβασίλεμα. Σανδάλια με τακούνια που παρέπεμπαν σε κολώνες ιωνικού ρυθμού, τουαλέτες με πτυχώσεις και στα χρώματα των ερυθρόμορφων και μελανόμορφων αγγείων κόκκινο και μαύρο είναι μερικά από τα στοιχεία της επίδειξης που παρουσίασαν τα μοντέλα του σπουδαίου οίκου.
Ο ίδιος ο σχεδιαστής εξήρε την απλότητα του Grecian Chic και είχε δηλώσει πως εμπνεύστηκε από την Αρχαία Ελλάδα για την συλλογή του γιατί «τα κριτήρια ομορφιάς της Αρχαίας Ελλάδας παραμένουν επίκαιρα. Ποτέ δεν έχουν υπάρξει πιο όμορφες αναπαραστάσεις γυναικών».
Η Κοκό Σανέλ ήδη από το 1922 εμπνευσμένη από την Αρχαία Ελλάδα είχε σχεδιάσει ρούχα, αφού υπέγραψε τα κοστούμια για την παράσταση της «Αντιγόνης» που παρουσιάστηκε στο Παρίσι με τον Αντονέν Αρτό. Την αρχαιοελληνική ομορφιά εισήγαγαν πριν αρκετά χρόνια στην κολεξιόν τους και οι δύο διάσημοι ιταλοί σχεδιαστές Dolce & Gabbana.
Σχεδόν 70 χρόνια αργότερα, ο φημισμένος οίκος υψηλής ραπτικής , εμπνέεται από τις θεότητες της Αρχαιότητας και το υπερθέαμα μόδας ξεκινά έχοντας στραμμένα στο Καλλιμάρμαρο τα βλέμματα όλου του Πλανήτη. Ο οίκος πρεσβεύει το «Kallos» και το «Phos», έννοιες που ξεκίνησαν να λάμπουν πριν 2.500 χρόνια από την Ελλάδα.
Οι Έλληνες δημιουργοί από κάθε γωνιά της χώρας, την Κρήτη, την Ήπειρο και το υπέροχο Σουφλί του Έβρου, συνεργάστηκαν για να αναδείξουν την ελληνική παραδοσιακή χειροτεχνία και τις αρχαιοελληνικές αισθητικές αξίες. Στο Σουφλί μάλιστα είχε προγραμματιστεί ζωντανή αναμετάδοση του γεγονότος.