Διακομματική Επιτροπή για την Θράκη.

Από τον Ιανουάριο στον Σεπτέμβριο και ένα μεγάλο λάθος της πλατφόρμας της.

Η Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για την ανάπτυξη της Θράκης θεσμοθετήθηκε με απόφαση της Βουλής των Ελλήνων στις 30 Ιουλίου 2020, με βασικό στόχο στο τέλος του Ιανουαρίου του 2021 να παραδώσει το πόρισμά της στο οποίο θα ταυτοποιούνται και θα αξιολογούνται οι ανάγκες και οι ιδιαιτερότητες της ακριτικής περιοχής και θα προτείνονται συγκεκριμένες πολιτικές προτάσεις προς την πολυεπίπεδη ανάπτυξή της, τη δημιουργία θέσεων εργασίας ενός ανταγωνιστικού, οικονομικού, παραγωγικού και κοινωνικού μοντέλου.

Η Επιτροπή πραγματοποίησε κάποιες συνεδριάσεις, συνάντησε εκπροσώπους των θεσμών της περιοχής, δημιούργησε πλατφόρμα διαβούλευσης και μέχρι σήμερα δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τις εργασίες της. Η πρώτη παράταση που πήρε εξαντλήθηκε και τώρα πάει, σαν ποδοσφαιρικός αγώνας, σε νέα παράταση για τον Σεπτέμβριο του 2021.  Οι γνωστές δικαιολογίες που διακινούν τα μέλη της για την αστοχία (ή ανικανότητά;) της δαιμονοποιούν…τον κορωνοϊό. Εύκολο θύμα. Για όλα φταίει η πανδημία και όχι η αδυναμία των Βουλευτών να προβλέψουν ένα έγκυρο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των εργασιών της επιτροπής. Η γνωστή νεοελληνική εφεύρεση. Φταίει το κακό το ριζικό μας και όχι η απουσία σοβαρού σχεδιασμού.

Οι συνθήκες ήταν γνωστές όταν συστάθηκε η επιτροπή. Από την αρχή θα μπορούσε να ζητήσει την σύνταξη και την παράδοση του πορίσματος να γίνει τον Σεπτέμβριο ή τον Δεκέμβριο του 2021ή και αργότερα. Αυτή όμως η συνεχής ακολουθία παρατάσεων δείχνει ερασιτεχνισμό και επιπολαιότητα. Ίσως επειδή και η Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Ντόρα Μπακογιάννη έχει πολλές υποχρεώσεις στην Κρήτη.

Μέσα σε αυτό το γενικό κλίμα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι στις προτάσεις οργανισμών, συλλόγων και φυσικών προσώπων που είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα διαβούλευσης της επιτροπής είναι και αυτές που κατέθεσε και η «Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης». Δηλαδή, ένας κοινοβουλευτικός φορέας αναγνωρίζει ότι η μουσουλμανική μειονότητα της Ελληνικής Θράκης είναι Τουρκική. Σφάξε με αγά μου ν’αγιάσω……

Μπορεί επίσης να σας αρέσει