Γράφει η Στέλλα Ν. Καραμήτρου
Η τελευταία μυθιστορηματική κατάθεση της Φωτεινής Ναούμ αποτελεί μια πολυπρισματική λογοτεχνία που προσφέρει άφθονη αναγνωστική ηδονή. Διαβάζεται απνευστί γιατί σε αιχμαλωτίζει με τη μαγεία που αποπνέει και διαθέτει δομικά στοιχεία που το μεταλλάσουν σε ποταμό ιδεών, συναισθημάτων και εμπειριών. Υπάρχουν κλειδιά και πυλώνες που εστιάζονται σε αποκαλυπτικά και εξόχως λειτουργικά ζωογόνα στοιχεία.
Η ΓΛΩΣΣΑ: αρδεύει από τις καλύτερες παραδόσεις της καθημερινής, λαϊκής, μη ακαδημαϊκής γλώσσας, της αργκό και της ντοπιολαλιάς. Γιατί οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία. Χωρίς την γλώσσα η σκέψη είναι σαν νεφέλωμα, δεν μπορεί να προσδιοριστεί με σαφήνεια. Λέξεις όπως ζαβό, ντάλα, μπαστακωθεί, ρούπι, ντουβάρια, κουλαντρίσει, σεκλέτ, καρσί-καρσί, τζούρα, καβατζώθηκε, χαμπέρια, προσδιορίζουν τον γενεσιουργό κόσμο της συγγραφέως.
ΤΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΥΜΠΑΝ της οποίας πλημμυρίζει από την ατέρμονη και αγωνιώδη αναζήτηση του έρωτα, από κύματα άκρατου, ανεκπλήρωτου και απαγορευμένου ερωτισμού αλλά και από την αγνή και ανόθευτη αγάπη, από την ποιητική της λαγνείας, ένας θείος έρως, ένα ιερό σώμα. Το επιβεβαιώνουν περιγραφές όπως «λουσμένη μια καθαρή και σπάνια ωραιάδα», «σαν ένα ενιαίο σώμα που το’χει πάρει χούι της να θέλει να του συμπαρασταθεί», «όνειρο την ήθελε, ιδέα ανέπαφη, επίκληση και προσευχή», «είχε μια ιερότητα το σώμα της, ένα θάμπος. Κάλλος».
Το αληθινά συναρπαστικό αυτό μυθιστόρημα περιέχει κρυμμένα ένοχα ή και όχι μυστικά. Ενοχικά σύνδρομα και ψέματα. Χαρακτηριστικά που βλέπουμε στις δολοφονίες των τριών κοριτσιών και στις καταπιεσμένες ταυτότητες των ηρώων, «φοράει φόρεμα, είναι ντυμένος κορίτσι». Η συγγραφέας φωτογραφίζει με ενάργεια το κίνητρα του ανθρώπου από την αυγή του Big Bang. Τα ονομάζει η γυναίκα, η θάλασσα, και τα βιβλία, ή αλλιώς η εμπειρία, τα ταξίδια, η γνώση. Ένα ταξίδι από την Κομοτηνή στην Αφρική και πάλι πίσω.
Με σπουδαία χαρακτηριστικά και ιδιότητες τα πρόσωπα-ήρωες-θύματα-πρωταγωνιστές του μυθιστορήματος είναι ο Μάρκος, ο Λάμπης με τα μυστικά του, η αινιγματική μάνα Ζωή, η διεκδικητική Νατάσα, ο φίλος του Μάρκου στην Αφρική, Χασάν, η αγγλίδα Ματίλντε και άλλα που το αναγνωστικό κοινό θα γνωρίσει διαβάζοντας το βιβλίο. Μπλέκονται μεταξύ τους σε μια ανθολογία με τον έρωτα ως κέντρο, περιφέρεια, ακτίνα και διάμετρο.
Οι χαρακτήρες αυτοί έρχονται να αποκαταστήσουν, στο μέτρο του δυνατού και μέσα από την λογοτεχνία, μέσα από την γραφή της Φωτεινής Ναούμ, την πραγματική διάσταση της αλληλεγγύης, της ευαισθησίας και της συμπόνιας μέσα σε δύσκαμπτες συνθήκες. Κατά βάθος το βιβλίο πάει κόντρα στη μοναξιά και σε όλους τους ακήρυχτους πολέμους της. Διψάει για ζωή. Είναι ένα βιβλίο για τους ατρόμητους του έρωτα!