Πρόσωπα

Αναλένα Μπέρμποκ
  • Θεωρεί την προστασία του κλίματος αποστολή της γενιάς της, είχε πιέσει την Μέρκελ να πάρει 5.000  πρόσφυγες από τα νησιά του Αιγαίου και θέλει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα απέναντι στους αυταρχικούς ηγέτες. Οι γονείς της την έπαιρναν σε διαδηλώσεις κατά των πυρηνικών. Έχει περιγράψει την παιδική της ηλικία ως μείγμα κανονιών νερού σε διαμαρτυρίες και κέικ μήλου στο σπίτι αργότερα. Είναι 40 ετών, απόφοιτος του London School of Economics και μητέρα δυο παιδιών. Είναι η Γερμανίδα Αναλένα Μπέρμποκ και επελέγη από τους Πράσινους ως υποψήφια Καγκελάριος. Βάσει των όσων συμβαίνουν τώρα στην πολιτική σκηνή της χώρας, δεν αποκλείεται να τα καταφέρει.
  • Για μια ακόμη φορά οι ειδικοί δεν παρέλειψαν κατά την τακτική ενημέρωση να αναφερθούν στα οφέλη του εμβολιασμού. Μάλιστα στο πλαίσιο αυτό ο Επίκουρος Καθηγητής  Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, χαρακτήρισε  κομβική την συμμετοχή των νέων στο πρόγραμμα «Ελευθερία», δεδομένου ότι οι νέοι οδηγούν την πανδημία. Έτσι, εκτός από την ανοσία που θα λάβουν, η ανασοποίηση του νεότερου πληθυσμού θα «ροκανίζει την μεταδοτικότητα».
  • Τα «χονκάκου» είναι αστυνομικές ιστορίες που παραμένουν δημοφιλείς επειδή οι συγγραφείς τους δίνουν στον αναγνώστη πολλά στοιχεία για να λύσει μόνος του τα μυστήρια. Τα βιβλία τώρα μεταφράζονται και στην Δύση γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία. Ο ήρωας μιας τέτοιας ιστορίας, Κονσούκε Κιντάιτσι, είναι ένας νεαρός ντετέκτιβ που συνδυάζει την παράδοση με τις δυτικές επιρροές. «Κάπως έτσι μοιάζει και η Ιαπωνία», λέει.
  • Ο 43χρονος Γάλλος βιολόγος Πάμπλο Σερβίν εφηύρε τον όρο «collapsology», δηλαδή πώς να προετοιμαστεί κάποιος για έναν άλλο κόσμο μετά την κατάρρευση του υπάρχοντος, τον οποίο καταστρέφουμε. Πώς; «Ο μόνος τρόπος να επιβιώσουμε στο μέλλον είναι η αλληλοβοήθεια», και συνεχίζει «όσο πιο ψηλά στο βουνό ανεβαίνεις, τόσο περισσότερη αλληλεγγύη έχεις με τους ανθρώπους».
  • «Το τραγούδι δεν είναι για ένα πρόσωπο, δεν είναι μόνο για την μουσική βιομηχανία. Η σεξουαλική εκμετάλλευση υπάρχει παντού. Δεν γνωρίζω κάποιον που να μην έχει υποστεί μια παράξενη ή κακή εμπειρία», εξηγεί η δεκαεννιάχρονη Μπίλι Άϊλις που κατέκτησε τον κόσμο της μουσικής, λέγοντας κάτι ακόμη περισσότερο σοκαριστικό: «όλοι οι συνομήλικοί μου έχουν βιώσει σεξουαλική παρενόχληση».
Μπίλι Άϊλις

Στέλλα Ν. Καραμήτρου

Μπορεί επίσης να σας αρέσει