Και όμως………. η κοινωνία κινείται. Αναζητώντας τον επόμενο Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης.

Οι προσεχείς δημοτικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο του…2023. Ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα για να ξεκινήσουν προβληματισμοί και αναζητήσεις από τα κόμματα, την κοινωνία, τις ομάδες, τις «κοινότητες», τις  παρέες για τους υποψηφίους που θα διεκδικήσουν το αξίωμα του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης. Κι όμως αυτή η κινητικότητα προς αναζήτηση νέων, φρέσκων, ενωτικών, οραματικών προσώπων, που θα ηγηθούν της προσπάθειας επανεκκίνησης και ανασυγκρότησης του Δήμου Αλεξανδρούπολης έχει ξεκινήσει εδώ και μερικούς μήνες.

Οι αιτίες αυτής της πρόωρης διαδικασίας εστιάζονται κυρίως στο γεγονός ότι ο νυν και ο τέως Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης εκφράζουν ένα ιδιότυπο εμφυλιοπολεμικό κλίμα, που πληγώνει το σώμα της κοινωνίας. Δέσμιοι της νομικής ιδιότητάς τους, δεν κατάφεραν  να μεταμορφωθούν σε πολιτικούς, αυτοδιοικητικούς ηγέτες. Λειτουργούν διχαστικά και επιθετικά απειλώντας πολίτες, ΜΜΕ και αντιπάλους με αγωγές και μηνύσεις. Οι έννοια της συναίνεσης, του διαλόγου και της νηφαλιότητας απουσιάζουν από την σκέψη και την συμπεριφορά τους. Έχουν αντικαταστήσει την πολιτική παρέμβαση με επικοινωνιακές επενδύσεις κατά ριπάς στο κακό. Γνωρίζουν εξαιρετικά καλά μόνο τον καταγγελτικό ξύλινο λόγο, κυριαρχούμενοι από  ιδεοληψία και όχι από ιδεολογία.

Μπροστά σε αυτό το παρακμιακό περιβάλλον ο χρόνος συμπυκνώθηκε, έγινε γρήγορος και ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά της τοπικής κοινωνίας, η οποία δεν παρατηρεί πλέον αγχωμένη την κλεψύδρα αλλά προετοιμάζεται εγκαίρως ώστε να βρει διέξοδο. Η έρευνα έχει καταγράψει λοιπόν πρόσωπα και δίκτυα πολιτών που ανταλλάσουν απόψεις και ιδέες και διερευνούν υποψηφιότητες που με το θάρρος της κοινής λογικής αναζητούν τον επόμενο Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης.

Ένα κίνημα που συγκροτείται είναι αυτό των γηγενών. Δηλαδή αυτών που αναζητούν ένα πρόσωπο που να έχει ρίζες και αναφορά στην «ιστορική» Αλεξανδρούπολη. Αυτός ο προβληματισμός εστιάζει σήμερα (στο μέλλον ίσως ο κατάλογος διευρυνθεί), στον Κώστα Μπομποτά. Συνταξιούχος Ορθοπεδικός που διακρίθηκε για την επιστημονική ικανότητά του αλλά και την ηθική στάση του απέναντι στους συμπολίτες του.

Εστιάζει επίσης στον Γιώργο Καραϊσκάκη, Σύμβουλο Επενδύσεων με ισχυρές αναφορές στην τοπική επιχειρηματικότητα, στον Γιώργο Κουκουράβα που εκφράζει τους ανήσυχους και δημιουργικούς νέους και φέρνει ένα βαρύ όνομα στις πλάτες του, στον Γιώργο Αλαβάντα, έναν ευφυή επιχειρηματία με πολλαπλούς φιλικούς δεσμούς στην πόλη.

Ο χώρος που εκφράζει την Νέα Δημοκρατία και έχει δεσπόζουσα θέση στο πολιτικό και αυτοδιοικητικό σκηνικό, θεωρεί ότι το πρόσωπο που μπορεί να νικήσει στις εκλογές, ακόμη και από την πρώτη Κυριακή, είναι ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού ΑΜΘ Αθανάσιος Τσώνης. Ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής με τεράστια διείσδυση στα δυναμικά κοινωνικά στρώματα. Εναλλακτικά θα ήθελε ως υποψήφιο τον Πρόεδρο του Ο.Λ.Α., Κωνσταντίνο Χατζημιχαήλ ή κάποιο άλλο πρόσωπο που θα συμβολίζει την υπέρβαση από τα φθαρμένα και αναξιόπιστα πρόσωπα της κομματικής γραφειοκρατίας.

Οι πληροφορίες που διακινούνται επισημαίνουν ότι το πρόσωπο γύρω από το οποίο ήδη συσπειρώθηκε ένας ικανός, πολυσυλλεκτικός αριθμός υποστηρικτών και υποψηφίων είναι ο Διευθυντής της Grecotel, Δημήτρης Καραβασίλης, η υποψηφιότητα του οποίου διαχέεται σε όλους τους κομματικούς σχηματισμούς.

Τέλος, κάποιοι εμπνεόμενοι από τις περιπτώσεις της Δημάρχου του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, και της Ισπανίδας Ντία Αγιούσο, αναζητούν νέα και πετυχημένη γυναίκα ως υποψήφια Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης. Τέτοια περίπτωση είναι της Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, Ρ. Τσιρτσίδου, η οποία όμως θα έχει να αντιμετωπίσει την άρνηση πλέον των πολιτών να δουν ξανά δικηγόρο στο αξίωμα του «πρώτου πολίτη» της Αλεξανδρούπολης.

Δημοσθένης Π. Δούκας

Μπορεί επίσης να σας αρέσει