#καμιά να μην λείψει #γι’αυτό μίλα

Γράφουν οι Καίτη Μακρή και η Στέλλα Καραμήτρου

Συνάντησα την Καίτη Μακρή ένα χειμωνιάτικο μεσημέρι στο γραφείο της, μετά τη δουλειά. Ο λόγος αυτής της πρώτης συνάντησής μας ήταν κομβικός. Αργότερα ακολούθησαν και άλλες συναντήσεις για να οργανώσουμε και να συμμετέχουμε στην σιωπηλή πορεία που αφορά τις γυναικοκτονίες σε όλη τη χώρα  και ακόμη και στην πόλη μας, την Αλεξανδρούπολη. 

Γυναίκες διαφορετικών ηλικιών και εθνικοτήτων, με ή χωρίς παιδιά, έχασαν τη ζωή τους από το χέρι συζύγων, συντρόφων ή πρώην συντρόφων τους, σε έναν τραγικό απολογισμό. 

-Καίτη, να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Έμφυλη βία και 2021. Ένα έτος στο οποίο το φαινόμενο ήταν στην κορύφωσή του. Κάνοντας έναν απολογισμό, πού βρισκόμαστε σήμερα;

Να μιλήσω με το αδυσώπητο νούμερο; 17; Πώς να το εκστομίσεις; Πώς να το αποδεχθείς; Πώς να μετρήσεις και κείνο το νούμερο που απαριθμεί τους βιασμούς, τους ξυλοδαρμούς, την «συμμόρφωση» και την κακοποίηση σε μια κοινωνία; Όλες εκείνες μέσα στα χρόνια που δεν σκοτώθηκαν αλλά έχουν πεθάνει μέσα τους. Πώς να χωρέσει ο νούς του ανθρώπου την ενδοοικογενειακή βία; Τον θάνατο στο όνομα του κακού και της κακώς εννοούμενης κτητικότητας…

-Θεωρείς ότι το metoo ενθάρρυνε τις γυναίκες να μιλήσουν ανοιχτά; 

Ναι, φυσικά, η εξοικείωση με τις «κρυμμένες και σκοτεινές» ιστορίες των άλλων μας ενθαρρύνουν να μιλήσουμε απενοχοποιημένα και στοχευμένα. Ένα από τα πιο αποτελεσματικά όπλα της βίας ήταν πάντοτε οι εκβιασμοί, η ντροπή, τα «εσύ φταίς που τον θόλωσες, άντρας είναι…», και τα καλοκρυμμένα μυστικά. 

-Γιατί πιστεύεις πως ο όρος γυναικοκτονία δίχασε;

Κακώς διχάζει, όμως αυτό ερμηνεύεται εύκολα διότι τα εγκλήματα πάθους για παράδειγμα και οι ανθρωποκτονίες, γενικώς, δεν αφορούν βέβαια πάντα στις γυναίκες. Όταν όμως τόσες πολλές γυναίκες χάνουν τη ζωή τους ή την ζουν μέσα στο φόβο, την απελπισία, τον τρόμο και την ντροπή κι όλοι οι φόνοι και η κακοποίηση συμβαίνουν με βάση το φύλο τους, όταν φονεύονται ακριβώς επειδή είναι γυναίκες, τότε ναι για γυναικοκτονία μιλάμε και πρέπει να την πούμε με το όνομά της. Η Αλεξανδρούπολη ΝΑΙ λέει την Γυναικοκτονία με το όνομά της. Και νιώθω περήφανη, προσωπικά. Αν δεν το πούμε εκεί έξω στο δρόμο τότε συμπεριφερόμαστε ως αδιάφοροι κι ανάλγητοι, ως λωβοτομημένοι! Για ζητήματα που αφορούν τις μάνες μας, τις γιαγιάδες μας, τις φίλες μας, τις συντρόφισσές μας και τις γειτόνισσές μας, τις αδερφές μας.

Με τις γυναίκες της Διεύθυνσης Προστασίας, Παιδείας, Αθλητισμού και Εθελοντισμού Δήμου Αλεξανδρούπολης, που άρχισαν το κίνημα “Αλεξανδρούπολη 2022-Καμιά να μην λείψει”. Μηδενική ανοχή στη Γυναικοκτονία.

Θα ήθελες να δεις αλλαγές και κινήσεις υπέρ των γυναικών στο μέλλον;

Βεβαίως, και μάλιστα σε συλλογικό αλλά και σε κυβερνητικό επίπεδο. ΟΛΟΙ οφείλουμε να καταγγέλουμε τη Βία από τα πρώτα σημάδια,  ΟΛΟΙ -όταν σιωπούμε- είμαστε μέρος μιάς κοινωνίας που εκθέτει από σήμερα τα παιδιά της σε κίνδυνο. Οι αλλαγές άλλωστε, ευνοούν όλους, όχι μόνον τις γυναίκες. Αυτός που ασκεί βία είναι εκείνος που ανατράφηκε με αυτήν και είναι έτοιμος να την αναπαραγάγει κάθε στιγμή. Η εξοικείωση με τη βία φέρνει τα δεινά κι αυτό είναι που πρέπει να αλλάξει.

-Είσαι και σε άλλες οργανώσεις αλληλοστήριξης και αλληλοβοήθειας. Ποιο είναι το μεγαλύτερο μάθημα που έχεις πάρει μέχρι τώρα;

Ναι είμαι. Η οικογένειά μου είναι οικογένεια Θύματος Τροχαίου Δυστυχήματος. Δεν ησύχασα ποτέ από τότε, δεν επαναπαύθηκα στο βαθύ μαξιλάρι της θλίψης και της «μοίρας που ήτανε γραφτό», αντίθετα η απώλεια παιδιού που βίωσα έγινε η πνευματική μου βακτηρία για να σηκωθώ, να βγω εκεί έξω και να δικτυωθώ μαζί με άλλους ανθρώπους άλλους γονείς που δεν αποδέχονται αυτούς τους παράλογους αριθμούς θανάτων από τροχαία, που εύχονται τον μηδενικό αριθμό θανάτων, που κάνουν τα πάντα για να είναι το δικό τους παιδί το τελευταίο που αύξησε τον ετήσιο φρικώδη αριθμό στους δρόμους του πλανήτη. Και ναι, γίνεται δουλειά εκεί έξω, όταν στιβαροί οργανισμοί ενώνουν τις φωνές τους, δεν διστάζουν να μιλήσουν για να σώσουν άλλες ζωές. Τις δικές μας φωνές δηλαδή ενώνουμε. Μη νομίσεις στιγμή ότι είναι εύκολο να πεις την ιστορία σου για ν’αλλάξεις τον τρόπο να συμβαίνουν τα πράγματα. Απαιτείται θάρρος, ξεβόλεμα και εξαντλητική δικτύωση για να ταρακουνήσεις το κοινωνικό σύστημα δείχνοντας τις πληγές σου, λέγοντας την ιστορία σου, δημιουργώντας συλλογικές δράσεις κοινωνικής ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης, ώστε να μην υπάρχουν αδαείς, να αποτρέψεις το κακό, να δημιουργηθούν σωστές κοινωνικές δομές. Μιλάω για την υποχρεωτική εκπαίδευση στην οδική ασφάλεια και για μια άρτια σπονδυλωτή κοινωνική δομή η ύπαρξη της οποίας θα προστατεύσει τον πολίτη μετά από ένα τροχαίο.  Έτσι όμως πως το ξανασκέφτομαι, τα ίδια ακριβώς λόγια ταιριάζουν και για την έμφυλη βία, την ενδοοικογενειακή κακοποίηση, τους βιασμούς, τους αποτροπιαστικούς φόνους και φυσικά και σε όσους κλείνουν τα μάτια σε όλα αυτά και προσπερνούν δαγκώνοντας το κάτω χείλος τους, χωρίς να βοηθήσουν.  

-Τι θα ήθελες να πεις(αν μπορούσες), σε μια γυναίκα που βρίσκεται σε κακοποιητική σχέση;

ΒΓΕΣ ΚΑΙ ΜΙΛΑ! 

Ποτέ η Βία δεν γνώρισε αποδοχή αληθινή από τις καρδιές των ανθρώπων και αυτή είναι η πιο ουσιαστική αλήθεια. Η βία δεν μας ανήκει ούτε της ανήκουμε ως οντότητες. Κατάφερε όμως να μεθοδεύσει συμπεριφορές, να καταστρέψει ψυχές και να εξοντώσει το νόημα της ύπαρξης πολλών ανθρώπων που πάνω τους έριξε τον μανδύα της είτε επιδεικτικά, είτε ύπουλα ή κάποιες φορές εκκωφαντικά αθόρυβα και αποπνικτικά, μέσα σε σπίτια ανομολόγητα. Στιγμάτισε ανίερα, σχέσεις ιερές. Η Βία κατά των Γυναικών, η Ενδοοικογενειακή Βία, κυρίως, είναι βία που απορρέει από, αλλά και εκφράζεται με, πολλές μορφές. Αφορά στην μάνα, στην αδερφή, στην φίλη, στην ερωμένη, στην αδυναμία εναρμόνισης με την αλήθεια και το φως, στην άρνηση αποδοχής του εαυτού, στην Αγάπη. 

Γιατί Αποδοχή και Αγάπη είναι η ίδια η Γυναίκα! Η πολυπλοκότητά της και η ζωογόνος συμπόνια και συγχώρεσή της, το θάρρος της να εκτίθεται δεν είναι ασάφεια και αδυναμία αλλά κραταιός μηχανισμός της Γυναίκας για την προστασία των ανθρώπων της, της Γυναίκας που καταφέρνει να κινεί το σύμπαν, απαλλαγμένη από κάθε κακία και η ίδια όπως οφείλει,

Μην αφήσετε την Αγάπη να βασανίζεται. Αν γίνετε μάρτυρας Βίας και κακοποίησης εναντίον της αποτραβήξτε την παλάμη σας μπροστά από το στόμα σας και μιλήστε! Ανοίξτε τα βλέφαρά σας και την φωνή σας και φωνάξτε. Απευθυνθείτε στους ειδικούς.

Μην αφήσετε την Αγάπη να βασανίζεται. Πάρτε θέση για την ζωή σας την ίδια. Πάρτε θέση στο κοινωνικό πρόβλημα που ξετυλίγεται μπροστά σας. Όλοι πρέπει να συμμετέχουμε στο μεγάλο σχέδιο της ισότιμης και δημιουργικής ζωής αλλιώς δεν θα φθάσουμε στην Μεγαλειώδη Απλότητα»

Η συζήτηση για την γυναικοκτονία έχει επιτέλους ανοίξει, αλλά δεν αρκεί.

Δε σιωπούμε πια.

Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 12 Μαρτίου 2022 και ώρα 12:00 με σημείο έναρξης τον Φάρο Αλεξανδρούπολης

#ΚΑΜΙΑ_ΝΑ_ΜΗ_ΛΕΙΨΕΙ

#ΚΑΜΙΑ_ΑΛΛΗ_ΤΖΕΒΡΙΕ

#ΜΗΔΕΝ_ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΕΣ

#ΓΙ_ΑΥΤΟ_ΜΙΛΑ

#Η_ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ_ΛΕΕΙ_ΤΗ_ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΑ_ΜΕ_ΤΟ_ΟΝΟΜΑ_ΤΗΣ

Η μαύρη λίστα των δολοφονημένων 

17/1/2021 Χανιά

Στις 17 Ιανουαρίου η 54χρονη Βασιλική βρίσκεται νεκρή μέσα σε λίμνη αίματος στα Μεσκλά Χανίων. Δράστης ο 48χρονος Νορβηγός σύντροφός της. Την δολοφόνησε με 14 μαχαιριές.

5/4/2021 Μακρινίτσα

Στις 5 Απριλίου, η 28χρονη Κωνσταντίνα και ο αδερφός της βρίσκουν τραγικό θάνατο μέσα στο πατρικό τους στη Μακρινίτσα από τον 31χρονο πρώην σύζυγό της, ο οποίος δεν μπορούσε να αποδεχθεί τον χωρισμό τους. Παραβίασε τα περιοριστικά μέτρα και αφαίρεσε τη ζωή δύο ανθρώπων.

11/5/2021 Γλυκά Νερά

Η δολοφονία της 20χρονης Καρολάιν Κράουτς, στα Γλυκά Νερά στις 11 Μαΐου, από τον 32χρονο σύζυγό της, παρουσία του 11 μηνών βρέφους της οικογένειας, σόκαρε το πανελλήνιο, που για περισσότερες από πέντε εβδομάδες είχε ταυτιστεί με τον πόνο του συζύγου και πατέρα. Ο δράστης είχε σκηνοθετήσει την δήθεν εισβολή ληστών στο σπίτι, και έπαιζε θέατρο επί 37 μέρες, οπότε και αναγκάστηκε να ομολογήσει.

3/6/2021 Αγία Βαρβάρα

Μετά από χρόνια κακοποίησης, η 64χρονη Ελένη στις 3 Ιουνίου δέχθηκε δολοφονική επίθεση από τον εν διαστάσει 75χρονο σύζυγό της. Εντοπίστηκε αιμόφυρτη με τραύματα από σφαίρες στο κεφάλι έξω από το πατρικό της στην Αγία Βαρβάρα.

16/7/2021 Φολέγανδρος

Μετά από έναν έντονο διαπληκτισμό η 26χρονη Γαρυφαλλιά, αφού πρώτα κακοποιήθηκε βάναυσα, δολοφονήθηκε τον Ιούλιο από τον σύντροφό της στη Φολέγανδρο, όπου βρίσκονταν για διακοπές. Ο 30χρονος την έσπρωξε στα βράχια και την άφησε να πνιγεί. «Ήταν η κακιά στιγμή, χάλασε η φάση» φέρεται να είπε αρχικά ο δράστης.

30/7/2021 Δάφνη

Στις 30 Ιουλίου, η 31χρονη Αννίσα στη Δάφνη μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου από τον σύζυγό της, ο οποίος πήγε στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής και είπε ότι έσφαξε τη γυναίκα του. Το ζευγάρι τσακωνόταν αρκετά συχνά. Η αστυνομία, μετά από καταγγελία, είχε κληθεί προ καιρού αλλά δεν έκανε τίποτα

3/8/2021 Λάρισα

Οκτώ σφαίρες στο θώρακα και στο κεφάλι δέχθηκε η 43χρονη Μαρία, μητέρα τριών παιδιών από τον εν διαστάσει 54χρονο σύζυγό της στις 3 Αυγούστου. Ο δράστης εισέβαλε στην ταβέρνα του αδερφού της, όπου εργαζόταν, στη Σωτηρίτσα Λάρισας και την πυροβόλησε. «Ήμουν θολωμένος» υποστήριξε αργότερα.

8/8/2021 Ρέθυμνο

Η 47χρονη Σταυρούλα, μητέρα δύο παιδιών, δέχθηκε δύο σφαίρες από καραμπίνα από έναν 48χρονο άνδρα στις 3 Αυγούστου στον Πάνορμο Μυλοποτάμου στο Ρέθυμνο. O δράστης μπήκε στο μαγαζί της και την πυροβόλησε δύο φορές με κυνηγετική καραμπίνα, την ώρα που εξυπηρετούσε ένα ζευγάρι τουριστών. Κατόπιν αυτοπυροβολήθηκε. Η γυναίκα είχε καταγγείλει στο παρελθόν στην Αστυνομία ότι δεχόταν απειλές από τον δράστη.

23/8/21 Θεσσαλονίκη

Μόλις 20 μέρες αργότερα, στις 23 Αυγούστου, μία 55χρονη γυναίκα δολοφονήθηκε από τον σύντροφό της με μαχαίρι στο διαμέρισμά τους στην Ανατολική Θεσσαλονίκη. Ο δράστης ήταν εθισμένος στο αλκοόλ και βίαιος και λίγες μέρες νωρίτερα το θύμα είχε καλέσει την αστυνομία να τον απομακρύνει από το διαμέρισμα. Αυτήκοος μάρτυρας ανέφερε πως την άκουσε να λέει «Σε παρακαλώ μη με σκοτώσεις», ενώ άλλοι είδαν τον άνδρα να φεύγει από την πολυκατοικία με αιματοβαμμένα ρούχα.

1/9/2021 Κυπαρισσία

Η σορός της 42χρονης Μόνικα Γκιους βρέθηκε στην Κυπαρισσία της 1η Σεπτεμβρίου τσιμεντωμένη στην αυλή του σπιτιού της. Η γυναίκα, διαζευγμένη μητέρα τριών παιδιών, είχε δηλωθεί ως αγνοούμενη από τον περασμένο Μάιο από την αδερφή της. Ήταν θύμα ενδοοικογενειακής βίας, τόσο από τον πρώην σύζυγο και πατέρα των τριών παιδιών της, όσο και από τον 39χρονο σύντροφο της, ο οποίος τελικά συνελήφθη με διεθνές ένταλμα στην Ολλανδία, και κρίθηκε προφυλακιστέος.

22/9/2021 Ρόδος

Στις 22 Σεπτεμβρίου, η 32χρονη Δώρα στη Ρόδο δέχθηκε δυο σφαίρες από τον 40χρονο πρώην σύντροφό της, την ώρα που πάρκαρε το αυτοκίνητό της. Η Δώρα είχε εξομολογηθεί στους δικούς της ότι φοβόταν πως θα έχει την τύχη της Καρολάιν και είχε καταθέσει δύο μηνύσεις σε βάρος του δράστη για άσκηση σωματικής βίας. Είχε πιστέψει ότι γλύτωσε όταν τον άφησε, αλλά έκανε λάθος. Ο 40χρονος είχε μάλιστα ιστορικό επιθετικής και κακοποιητικής συμπεριφοράς, με την πρώην σύζυγό του να έχει ζητήσει ασφαλιστικά μέτρα, καθώς ένιωθε να απειλείται καθημερινά η σωματική της ακεραιότητα.

1/10/21 Αργολίδα

Ασφυξία ήταν η αιτία θανάτου 75χρονης γυναίκας στην Βερβερόντα Ερμιονίδας στην Αργολίδα, που βρέθηκε νεκρή μετά από τηλεφώνημα του συζύγου της στις αρχές την 1η Οκτωβρίου. Όταν έφτασαν οι αστυνομικοί, βρήκαν και τον ίδιο απαγχονισμένο.

27/10/21 Ιεράπετρα

Στις 27 Οκτωβρίου, η στυγνή δολοφονία της 48χρονης Νεκταρίας από τον 54χρονο εν διαστάσει σύζυγό της και πατέρα των 4 παιδιών τους στην Ιεράπετρα συγκλόνισε τη χώρα. Ο άνδρας πρώτα την χτύπησε με την μοτοσυκλέτα που οδηγούσε, ύστερα την κυνήγησε μέσα στο συγκρότημα ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων όπου εργαζόταν, και τελικά την μαχαίρωσε μέχρι θανάτου με 8 μαχαιριές.

28/11/21 Θεσσαλονίκη

Με 23 μαχαιριές σκότωσε την 48χρονη γυναίκα του ένας 49χρονος στην Πολίχνη της Θεσσαλονίκης στις 28 Νοεμβρίου, μόλις 3 μέρες μετά από τον πανηγυρικό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Ο ίδιος φέρεται να είπε ότι την σκότωσε επειδή τον απατούσε. Η γυναίκα βρέθηκε σε λίμνη αίματος μέσα στην κρεβατοκάμαρα του σπιτιού τους, ενώ έφερε χτυπήματα στον θώρακα και τα πόδια. Ο 20χρονος γιος τους, σπούδαζε σε άλλη πόλη.

6/12/21 Λακωνία

Την 36χρονη Ελιόνα δολοφόνησε στις 6 Δεκεμβρίου ο 40χρονος σύζυγός της με τα ίδια του τα χέρια στο Βλαχιώτη Λακωνίας, μετά από έντονο διαπληκτισμό που είχαν και ενώ τα δύο ανήλικα παιδιά τους κοιμόντουσαν σε διπλανό δωμάτιο.

9/12/21 Αλεξανδρούπολη

Μόλις τρεις μέρες αργότερα, καταγράφηκε η 16η γυναικοκτονία του έτους, αυτή τη φορά στην Αλεξανδρούπολη. Η 29χρονη Τζεβριέ, μητέρα τριών παιδιών από την περιοχή Άβαντος, έχασε τη ζωή της μετά από άγριο ξυλοδαρμό που δέχθηκε από τον 30χρονο σύζυγό της. Συγγενείς της αναφέρουν ότι η ζωή της ήταν μια κόλαση, καθώς την είχε αποκόψει από όλους και την κακοποιούσε συχνά.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει