Woman Act Alexandroupolis

Γράφει η Στέλλα Ν. Καραμήτρου

Δημιουργία μιας ακόμη εστίας δημιουργικότητας και έμπνευσης. Ένας ακόμη  σπόρος που φυτεύεται και  θα γεννήσει πολύ περισσότερες γυναίκες και κορίτσια με ελεύθερη και δημιουργική σκέψη που θα συμβάλλουν στην πρόοδο και στην ευημερία μιας ολόκληρης  χώρας, ξεκινώντας από τον τόπο τους και μένοντας τον τόπο τους. Οι καιροί μας καλούν σε μια διαρκή επαγρύπνηση και δράση.

Η Μαρία Παπαδοπούλου-Γιαννακίδη είναι η Συντονίστρια της Women Act Alexandroupolis, της Οργάνωσης Women Act Greece. Την συνάντησα στο γραφείο της σε ένα διάλειμμα από την δουλειά της. Ο λόγος αυτής της πρώτης μας συνάντησης ήταν εξαιρετικά σημαντικός. Η ίδρυση του Παραρτήματος Women Act Alexandroupolis. Η Μαρία είναι θαυμάσια συνομιλήτρια, απλή στη συμπεριφορά της και οικεία απέναντι στον συνομιλητή της. Στην συνέντευξη που ακολουθεί απάντησε με σαφήνεια στις ερωτήσεις. Μια συνέντευξη που εγώ απόλαυσα πραγματικά. Ελπίζω το ίδιο και εσείς!

1. Μαρία ας ξεκινήσουμε από την αρχή. Πότε και πως ιδρύθηκε το Women Act Greece και ακολούθως το Women Act Alexandroupolis.

Το δίκτυο της Women Act ιδρύθηκε το Οκτώβριο του 2017 από αρχικά 8 γυναίκες ιδρυτικά μέλη στην Αθήνα που εντόπισαν την ελλιπή γυναικεία εκπροσώπηση στο δημόσιο βίο και στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Είναι μια μη κυβερνητική και μη κομματική οργάνωση ανοιχτή σε όλες. Το δίκτυο θέλει να ενδυναμώσει τις γυναίκες ώστε να αποκτήσουν πλήρως κοινωνικές, οικονομικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες.  

2. Ποιος είναι ο στόχος και ο σκοπός της Οργάνωσης;

Το δίκτυο έχει ως στόχο και σκοπό να βοηθήσει τις γυναίκες να διεκδικήσουν δημόσιο βήμα και να ξεδιπλώσουν τις ικανότητές τους καθώς επίσης και να τις χρησιμοποιήσουν για την προσωπική και επαγγελματική τους εξέλιξη. Να τις ενώσει με δεσμούς ώστε να ξέρουν ότι δεν είναι μόνες.

3. Αυτήν τη στιγμή, εκτός από την Αθήνα και την Αλεξανδρούπολη, υπάρχουν παραρτήματα σε άλλες πόλεις;                                                    

Ναι, υπάρχουν στις Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Κεφαλλονιά, Ρόδο, Πάτρα, Θήβα, Λάρισα ενώ υπάρχει μια δυναμική εξάπλωσης και σε περισσότερες πόλεις ώστε η δικτύωση να κάνει την παρουσία της Women Act ισχυρή αλλά και ουσιαστική.                                                                                                                                                  

 4. Ποιες είναι η δράσεις της Women Act;                                                                     

Woman Act Aperitifs, συναντήσεις για ανταλλαγή απόψεων την καταπολέμηση στερεοτυπικών αντιλήψεων. Το θεσμικό πλαίσιο είναι σύγχρονο και διαρκώς θωρακίζεται, ωστόσο η κοινωνική εξέλιξη δεν δείχνει να κινείται με τον ίδιο ρυθμό.

– Ακαδημία Ηγεσίας, όπου πανελλήνια έχουν γίνει #9 και η μία πραγματοποιήθηκε στο Hub της Women Act Alexandroupolis με μεγάλη αλλά κυρίως με ουσιαστική συμμετοχή γυναικών της περιοχής μας. Αφορά γυναίκες που επιθυμούν να διεκδικήσουν θέσεις ηγεσίας, να διεκδικήσουν ίση συμμετοχή και εκπροσώπηση στη δημόσια σφαίρα, να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους όχι μόνο για αυτοβελτίωση αλλά και για την επαγγελματική τους εξέλιξη.                                                                     

– Πρόγραμμα Women CANdidates, μια κοινότητα που υλοποιείται με πρωτοβουλία της Women Act και χρηματοδότηση της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Είναι η πρώτη διαδικτυακή πλατφόρμα που στηρίζει έμπρακτα τη γυναικεία συμμετοχή και εκπροσώπηση στην πολιτική παρέχοντας, στις γυναίκες που επιθυμούν την εκλογή τους σε δημόσια αξιώματα, όλατα απαραίτητα εργαλείαγια την εκπαίδευση, την ενθάρρυνση, την έμπνευση, την δικτύωση και την στήριξη. Μπορεί οποιαδήποτε επιθυμεί αρχικά να ενημερωθεί και κατόπιν εφόσον το επιθυμεί να εγγραφεί, καθώς παρέχει webminars μαθήματα, forum κτλ., https://womencandidates.gr                       

– Η Women Act ενίσχυσε την έκδοση «ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ» της Key Books, που αφορά καταθέσεις ψυχής από γυναίκες διαφορετικές αλλά και τόσο ίδιες μεταξύ τους. Το υλικό της έκδοσης στάθηκε αφορμή για την τηλεοπτική μεταφορά του στην ΕΤ1 με τον ίδιο τίτλο.

– Στο επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί η επόμενη δράση μας στην Αλεξανδρούπολη μέσω της σελίδας μας στο facebook Women Act Alexandroupolis

   5. Πως μπορούμε να γίνουμε μέλη της;

Η Women Act δεν έχει  εγγεγραμμένα μέλη με την έννοια που γνωρίζουμε από άλλες οργανώσεις. Απευθύνεται σε όλες και καμία γυναίκα δεν περισσεύει. Μπορεί οποιοσδήποτε και οποιαδήποτε ενδιαφέρεται να μας ακολουθήσει στο διαδίκτυο μέσω της ιστοσελίδας women-act.org καθώς και στα social facebook και instagram. Δεν είναι μόνο μια οργάνωση αλλά μια ιδέα και ένας σκοπός που ενώνει με δεσμούς φιλίας διαφορετικούς ανθρώπους που μοιράζονται κοινές εμπειρίες και κοινές αξίες. Άλλωστε επιδραστικές γυναίκες υπάρχουν παντού που οραματίζονται, εμπνέουν και εμπνέονται και αυτό που χρειάζεται είναι η ενδυνάμωσή τους.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει