Πως η αγάπη η ανθρωπιά και η ομορφιά, γίνονται η Ιστορία της Αλεξανδρούπολης

Γράφει η Στέλλα Ν. Καραμήτρου

Υπάρχουν αξιοσημείωτες γυναικείες προσωπικότητες που στην πορεία της Αλεξανδρούπολης με το βίο, το παράδειγμα, την αποστολή και την παρουσία τους αναδείχθηκαν σε αρχετυπικές μορφές που σημάδεψαν την Πρωτεύουσα του Έβρου.

Πρόσωπα που οι χαρακτηριστικές ιδιότητες τους είναι η γενναιοδωρία, η ανιδιοτέλεια, το ταλέντο, η ευφυΐα, η κομψότητα και η ευγένειά τους. Γυναίκες που με την κατάθεση τους έγιναν τμήματα της Ιστορίας της Αλεξανδρούπολης. Χωρίς περιορισμούς, αποκλεισμούς και ιεραρχίες στον κατάλογο αυτό βρίσκονται αυτές οι γυναίκες που οι ζωές τους είναι φωτεινά παραδείγματα.

Τζούλια Φανφάνη-Μαλακόζη

Θυγατέρα του δημοσιογράφου και εκδότη της ιστορικής εφημερίδας της Αλεξανδρούπολης «Κήρυξ της Θράκης», Κωνσταντίνου Φανφάνη, έχει μια μακρά και έντονη παρουσία και προσφορά σε πολλούς (κάποιοι από τους οποίους είναι οι σημαντικότεροι της πόλης) Συλλόγους και Οργανώσεις. Διακριτική και ακέραιη είναι μια κατηγορία από μόνη της. Πάντα έτοιμη για να προσφέρει όπου χρειαστεί και όπου ζητηθεί. Υπηρετεί με αίσθημα ευθύνης τους συλλογικούς στόχους από όποια θέση και αν κατέχει, πρωτοστατεί στη δημιουργία νέων, καλλιεργεί και οικοδομεί σχέσεις φροντίδας. Θα μπορούσε να είναι η έμπνευση για το τραγούδι του F. Sinatra «My Way».

Αμαλία Δούκα

Ένα γυναικείο μορφοείδωλο της Αλεξανδρούπολης με μια λαμπρή πορεία και συμβολή στο χώρο των τοπικών πολιτισμικών δρωμένων και ιδιαίτερα του τραγουδιού και του εθελοντισμού. Ευαισθητοποιημένη από τα υπάρχοντα προβλήματα, παλεύει για τεράστιο χρονικό διάστημα με διακριτικότητα και αξιοθαύμαστη υπομονή, προσφέροντας χαρά, ελπίδα και γαλήνη. Η γνήσια ανησυχία για τον συνάνθρωπό της την αναδεικνύουν σε ηρωΐδα του στίχου του Ν. Εγγονόπουλου «γιατί οι γυναίκες που αγαπούμε, μεταδίδουν και σε εμάς τη Θεία τους ουσία».

Φωτεινή Τοζακίδου

Μια γυναίκα εκπαιδευτικός που σηματοδότησε κυριολεκτικά σημαντικές πτυχές της παιδείας της Αλεξανδρούπολης. Με ένα πολύμορφο, πρωτοποριακό, έντιμο έργο, με απέραντη αγάπη για τους μαθητές, τους νέους και την εκπαιδευτική διαδικασία, άνοιξε ορίζοντες και δόμησε τις βάσεις για πλούσιους καρπούς στην εκπαίδευση. Μια φωτισμένη γυναίκα που βοήθησε στην εξέλιξη της κοινωνίας μας. Ίσως ο Charles Aznavour να έγραψε το τραγούδι «She» μόνον για αυτήν.

Γωγώ Νικολάου-Μαυρανεζούλη

Η δημόσια παρουσία της από την δοτικότητα και την υπευθυνότητα στον χώρο της εκπαίδευσης έως την θητεία της στην Αντιπεριφέρεια Έβρου και την εθελοντική υπηρεσία της στον Σύλλογο Φίλων Καρδιοχειρουργικής Δ.Π.Θ. «Γαληνός», αναδεικνύει μια γυναίκα που ομορφαίνει την κοινωνία σε μια προσπάθεια για έναν καλύτερο  κόσμο. Η βαθειά καλλιέργειά της και ο κοφτερός τρόπος της σκέψης της αποτελούν παραδείγματα για μίμηση. Θα μπορούσε να είναι πρωταγωνίστρια στην όπερα του C. W. Gluck «Ο θρίαμβος της Κλέλιας», ένας ύμνος στον γυναικείο ηρωϊσμό και την αγάπη.

Χάϊδω Αγγελή

 Προσέφερε μακροχρόνια την αφοσίωσή της και τις υπηρεσίες της  σε έναν Σύλλογο που είναι σύμβολο της Αλεξανδρούπολης, ο Σύλλογος Κυριών και Δεσποινίδων, ο οποίος ιδρύθηκε το 1920. Η κ. Αγγελή είναι ένα σπάνιο κράμα ευαίσθητης, γενναίας και ηθικής προσωπικότητας και ανθρωπιάς στην πράξη. Η φράση του M. Twain «μια γυναίκα στολίδι για την κοινωνία και θησαυρός για τον κόσμο» να είχε γραφτεί για αυτήν.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει