Γράφει η Στέλλα Ν. Καραμήτρου
Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας η 8η Μαρτίου.Γιορτάζει η ΓΥΝΑΙΚΑ, μέσα σ ένα αρνητικό κλίμα που και το 2022 είναι φορτισμένο από το κίνημα του me too, τις βιαιοπραγίες εναντίον των γυναικών, τις γυναικοκτονίες.
Μέσα στην άρρωστη αυτή σύγχρονη περιρρέουσα ατμόσφαιρα , υπάρχουν ευτυχώς ακόμη φωτεινές αχτίδες γυναικών που με την στάση τους, το έργο τους και την δημιουργικότητα τους, γίνονται οδοδείκτες ενός καλύτερου μέλλοντος. Μεταξύ αυτών των λαμπρών γυναικείων προσωπικοτήτων στη Θράκη που δημιουργούν και τολμούν να διεκδικούν με τη στάση της ζωής τους το αυτεξούσιο, την αυτονομία και την ιδιαιτερότητα τους, περιλαμβάνονται και τρεις μουσουλμάνες γυναίκες της Θράκης. Ξεπερνώντας δεσμεύσεις και στερεότυπα, αποδεσμεύτηκαν από ιδεοληψίες και πιέσεις, αδιαφόρησαν για τις φαλλοκρατικές και ρατσιστικές αντιλήψεις και λάμπουν με την προσωπική τους κατάθεση, το ταλέντο, το θάρρος τους και την προσωπικότητα τους.
Η ΝΤΙΝΤΕΜ ΑΛΗΤΣΟΓΛΟΥ είναι δικηγόρος από τον Ίασμο, που όμως συγχρόνως υπηρετεί με συνέπεια και αφοσίωση την ζωγραφική, που για την ίδια είναι η ζωογόνος πηγή της, λειτουργεί ιαματικά και διαμορφώνει την προσωπική της ταυτότητα. Η δικηγορία της δίνει την δυνατότητα υπέρβασης των υλικών όρων επιβίωσης για να μπορεί να ζωγραφίζει πίνακες υψηλής αισθητικής και άρτιας τεχνοτροπίας. Τα εικαστικά σε συνδυασμό με την αγάπη της για την μουσική , συγκροτούν ένα αρμονικό και μοναδικό σύνολο δημιουργικής έκφρασης .Οι πίνακες της Ντιντέμ με την δυναμική χρήση άριστα επιλεγμένων χρωμάτων παραπέμπουν στην προβληματική του γυναικείου σώματος της Νομπουγιόσι Αράκι και αρδεύουν από την ζωγραφική της Φρίντα Κάλο και του Τζάκσον Πόλοκ σχετικά με την αυτοκατασκευή της ύπαρξης και την φύση ως οργανικού κόσμου. Σε συνέχεια και ενότητα της τέχνης του Μοντιλιάνι δείχνει ότι στην κατανόηση της αλήθειας δεν φθάνουμε με τη νόηση αλλά με το συναίσθημα
Η ΑΙΣΟΥΝ ΧΟΥΣΕΙΝ είναι από τον Έβρενο, επιστήμων της ειδικής αγωγής αλλά συγχρόνως καταπλήσσει με την φωνή της και τις ερμηνευτικές της ικανότητες της που αποτελούν διαβατήρια για ένα συναρπαστικό ονειρικό ταξίδι στον κόσμο του τραγουδιού. Ο πηγαίος λυρισμός της ανοίγει πρωτόγνωρους δρόμους έκφρασης συναισθημάτων και μουσικής αύρας. Πριν τέσσερα χρόνια, σε ηλικία 18 ετών, συμμετείχε στο The Voice της Τουρκίας όπου κατέπληξε ερμηνεύοντας το <<Όλα σε θυμίζουν> μαζί με την τουρκική εκδοχή του <Olmasa Mektubun>.Τώρα κάνει ζωντανές εμφανίσεις σε διάφορες πόλεις μαζί με τον Χρήστο Χατζόπουλο και ιδιαίτερα στην Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη. Αν την αναζητήσετε και την ακούσετε να ερμηνεύει το τραγούδι<Ξενιτεμένη αγάπη> θα ζήσετε μια μοναδική εμπειρία.
Η ΝΕΣΛΙΧΑΝ ΚΙΟΣΕ από το Νέο Καλλυντήριο του Δήμου Αρριανών. Μια νεαρή μουσουλμάνα που υλοποίησε το απραγματοποίητο και απίστευτο. Έγινε το 2021 η πρώτη γυναίκα στη Ροδόπη οδηγός στο αστικό ΚΤΕΛ της Κομοτηνής. Το θαυμασμό της για τις ικανότητες και την τόλμη της Νεσλιχάν εξέφρασε κατά την επίσκεψη της στη Κομοτηνή η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Η νεαρή οδηγός ανοίγει με το παράδειγμα της πρωτοφανείς ορίζοντες, γκρεμίζει προκαταλήψεις, σπάει ταμπού και σεξισμούς.