Πολιτιστικό Ημερολόγιο Αν. Μακεδονίας-Θράκης 2-8 Αυγούστου

Γράφει η Στέλλα Ν. Καραμήτρου

Ο καύσωνας  σίγουρα περιορίζει την συμμετοχή του κοινού στις πολιτιστικές εκδηλώσεις. Οι παραλίες και τα αναψυκτήρια παίρνουν υποψήφιους καταναλωτές των δρωμένων. Παρ όλα αυτά και η εβδομάδα 2-8 Αυγούστου είναι γεμάτη με πολυποίκιλες  εκδηλώσεις που ικανοποιούν κάθε γούστο.

Στην Αλεξανδρούπολη στις 2 Αυγούστου στο στάδιο <<Φώτης Κοσμάς>> επρόκειτο να  εμφανισθούν δύο καλλιτέχνες. Ο Στέλιος Ρόκκος και η Μελίνα Ασλανίδου. Η περιοδεία τους με  τον τίτλο”Ζήσε τη ζωή”, λόγω των κρουσμάτων κορωνοιού  ματαιώθηκε .

Η Κ.Λ.Α. στον θερινό <<Φλοίσβο>> θα προβάλλει την εξαιρετική ταινία “Μαθήματα Περσικών”,2-4 Αυγούστου. Με μια αύρα La vita e bella του Μπενίνι, το Persian Lessons του Oυκρανού σκηνοθέτη Vadim Perelman τοποθετείται ακριβώς στην ίδια ιστορική περίοδο, σε στρατόπεδο συγκέντρωσης κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ισορροπώντας ανάμεσα στην τρέλα και την τραγωδία των όσων συνέβαιναν, με το χιούμορ και την ειρωνεία απέναντι σε αυτά.

Στις 5-8 Αυγούστου στην λευκή υφασμάτινη οθόνη θα δούμε την ταινία “La Daronne”. Η Patience Portefeux εργάζεται ως μεταφράστρια της αστυνομίας. Η δουλειά της την φέρνει αντιμέτωπη με αρκετές δύσκολες καταστάσεις, οι οποίες δεν αποζημιώνονται χρηματικά, με την Patience να τα βγάζει πέρα δύσκολα και να αναπολεί το ένδοξο παρελθόν.Η ευκαιρία για μια καλύτερη ζωή εμφανίζεται όταν ένα τεράστιο φορτίο χασίς μιας συμμορίας που μόλις συνελήφθη βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής και είναι η μόνη που γνωρίζει που ακριβώς είναι κρυμμένο. Έχοντας τον τρόπο να αποπροσανατολίσει την αστυνομία, αποφασίζει να τα βρει και να τα σπρώξει στην αγορά. Η συμμορία που τα “έχασε” και η αστυνομία όμως δεν αργούν τα βρεθούν στα ίχνη της……..

Στις 4 Αυγούστου στο θέατρο Αλτιναλμάζη  θα ανεβεί η θεατρική παράσταση <<Περιπλανώμενοι Θεατρίνοι>> από τον Θεατρικό Όμιλο Φερών. Στις 6 Αυγούστου στο θέατρο Αλτιναλμάζη θα εμφανισθεί ο “αιώνιος έφηβος”, Βασίλης Παπακωνσταντίνου.

Στις 9 Αυγούστου στο Θέατρο Αλτιναλμάζη θα ανέβει η παράσταση “Η Παγίδα” με τους Β. Κυριακίδη και Γ. Κωνσταντίνου. Ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης μπαίνει στην «Παγίδα» του Ρομπέρ Τομά. Ένας άνδρας δηλώνει την εξαφάνιση της γυναίκας του και λίγες ημέρες μετά έρχεται αντιμέτωπος με την εμφάνιση μιας γυναίκας που συστήνεται ως… σύζυγός του. Ο αστυνομικός επιθεωρητής που αναλαμβάνει την υπόθεση θα πρέπει να διαλευκάνει ποιος λέει την αλήθεια, ο άνδρας ή η γυναίκα;

Στο Σουφλί, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που οργανώνει ο Δήμος στις  8 Αυγούστου στην κεντρική πλατεία, θα παρουσιασθεί ο θεατρικός μονόλογος της Δ. Μοίρας με τίτλο <<Μπουμπουλίνα και Κολοκοτρώνης 1821>>.

Στην Κομοτηνή  στις 6-7 Αυγούστου θ ανέβει στο θερινό ΔΗΠΕΘΕ η μουσικοθεατρική παράσταση του Γιάννη Βουλτσίδη “Ανακρέων Ραβασάκι στην Ιωνία”. Αν για την καταστροφή της Ιωνίας  από του Πέρσες πορευόμαστε μέσα από τον ηδυσμένο λόγο του Ανακρέοντα, εδώ τώρα πορευόμαστε μέσα από τον πλάγιο, «λοξό» του Κωνσταντίνου Βυζαντινού, που ελέω δημιουργικής φαντασίας, στο έργο και μέσω φιγούρας παρουσιάζεται σαν επιμελητής -φροντιστής αυτής της νέας προσφυγιάς να προλάβει να σώσει ότι δεν σώζεται. Τίποτα δεν λείπει από την παράσταση, ούτε η μουσική η πρωτότυπη και η απόδοσή της από εξαιρετική ορχήστρα, ούτε ο χορός με τις πλούσιες χορογραφίες ούτε η θεατρική αφήγηση εν είδη «παράβασης», ούτε και ο Καραγκιόζης όμως, γιατί κι αυτός ήταν μέσα στα κασελάκια που μεταφέραν οι πρόσφυγες. 

Στις 8 Αυγούστου στον ίδιο χώρο θ ανέβει η θεατρική παράσταση <<Η παγίδα>> με τους Β. Κυριακίδη και Γ. Κωνσταντίνου. Ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης μπαίνει στην «Παγίδα» του Ρομπέρ Τομά. Ένας άνδρας δηλώνει την εξαφάνιση της γυναίκας του και λίγες ημέρες μετά έρχεται αντιμέτωπος με την εμφάνιση μιας γυναίκας που συστήνεται ως… σύζυγός του. Ο αστυνομικός επιθεωρητής που αναλαμβάνει την υπόθεση θα πρέπει να διαλευκάνει ποιος λέει την αλήθεια, ο άνδρας ή η γυναίκα;

Καλή Απόλαυση!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει