Γράφει η Στέλλα Ν. Καραμήτρου
Στην Αλεξανδρούπολη και στο Δημοτικό Κολυμβητήριο «Δημοσθένης Μιχαλεντζάκης», από τις 14 έως τις 19 Ιανουαρίου 2025, τις διεξήχθη το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Γυναικείας Υδατοσφαίρισης. Οι οκτώ κορυφαίες εθνικές αποστολές ήταν: Ελλάδα, Αυστραλία, Η.Π.Α., Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Ολλανδία, Ουγγαρία. Τα μέλη της οργανωτικής Επιτροπής είχαν άριστη συνεργασία με τα μέλη της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας (Κ.Ο.Ε.) καθώς και με τους ανθρώπους του Δήμου αλλά και με πληθώρα εθελοντών, ώστε να φέρουν με επιτυχία εις πέρας μια απαιτητική διοργάνωση. Οι αγώνες στέφθηκαν από οργανωτική και αγωνιστική επιτυχία και το κοινό της Αλεξανδρούπολης αγκάλιασε με θέρμη αυτό το σπουδαίο αθλητικό γεγονός.
Σε αυτό το ανεπανάληπτο τουρνουά με περίμενε μια ακόμα ευχάριστη έκπληξη! Είχα την χαρά και την τιμή να συνομιλήσω με τον Έλληνα προπονητή της εθνικής ομάδας του Ισραήλ, κ. Δημήτρη Μαυρωτά.
-κ. Μαυρωτά πόσα χρόνια είστε προπονητής στην Εθνική Ομάδα Γυναικείου Πόλο του Ισραήλ και πως ξεκίνησε η συνεργασία σας;
Δ.Μ.- Βρίσκομαι στο Ισραήλ οκτώ χρόνια, έχω αναλάβει την εθνική ομάδα γυναικών και είμαι υπεύθυνος για όλο το γυναικείο κομμάτι της Υδατοσφαίρισης στο Ισραήλ, δηλαδή την εθνική νέων γυναικών, την ομάδα των νεανίδων και την ακαδημία κοριτσιών (γεννημένα 2001-2003).Βρισκόμαστε στην πόλη σας για το World Cup, στο οποίο παίζουν οι οκτώ καλύτερες ομάδες στον κόσμο
–Έχετε βρεθεί άλλη φορά στην Αλεξανδρούπολη και γενικότερα στη Θράκη.
Δ.Μ.-Στην Αλεξανδρούπολη βρίσκομαι πρώτη φορά και πρέπει να πω πως εξεπλάγην ευχάριστα από το κολυμβητήριο, είναι πάρα πολύ όμορφο, είναι ένα κόσμημα για την πόλη και πιστεύω πως αυτός ήταν και ο λόγος που έγινε εδώ αυτή η διοργάνωση, για να μαθευτεί το αγώνισμα του πόλο στην περιοχή, και πιστεύω πως ο στόχος αυτός έχει επιτευχθεί. Συνομιλώντας και με τους υπευθύνους του κολυμβητηρίου και του Ναυτικού Ομίλου Αλεξανδρούπολης έμαθα πως σχεδιάζουν να ξεκινήσουν γυναικείο τμήμα στον όμιλό τους, κάτι που είναι πολύ ευχάριστο για την Υδατοσφαίριση στην Ελλάδα. Επίσης είναι πολύ αισιόδοξο που αυτοί οι αγώνες έλαβαν χώρα σε πόλη της Περιφέρειας, για αυτό και θα ήθελα να δώσω τα συγχαρητήρια μου στους ανθρώπους που ανέλαβαν αυτή την ευθύνη καθώς και στην ελληνική κολυμβητική ομοσπονδία.
–Μιλήστε μας για την ομάδα πόλο που προπονείτε.
Δ.Μ.-Η Εθνική Ομάδα του Ισραήλ, όταν ανέλαβα, ήταν η νεαρότερη ομάδα πόλο με μέσο όρο ηλικίας τα 19 χρόνια. Στο Ισραήλ, τα τελευταία οκτώ χρόνια που είμαι εγώ εκεί, γίνεται μια προσπάθεια να αναπτυχθεί περισσότερο το γυναικείο κομμάτι της υδατοσφαίρισης. Έχουν επενδύσει σε αυτό διότι υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες ανάδειξης του αθλήματος. Από την αρχή ανάληψης των καθηκόντων μου έχει δημιουργηθεί μια Ακαδημία, όπου αρχικά αποτελούνταν από δέκα κορίτσια, τα οποία διέμεναν σε ειδικά διαμορφωμένες εγκαταστάσεις, λέγεται Winget Institut, στην περιοχή της Νετάνια, λίγο πιο έξω από το Τελ-Αβίβ, το οποίο είναι το Κέντρο Υψηλού Αθλητισμού. Οι αθλήτριες φοιτούσαν σε σχολείο το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στις εγκαταστάσεις και έτσι έχουν τη δυνατότητα να κάνουν διπλές προπονήσεις καθημερινά, με αποτέλεσμα οι αθλήτριες να εξελίσσονται και να φτάνουν σε υψηλότερα επίπεδα προπόνησης. Τα παιδιά που βρίσκονται τώρα στην ομάδα της εθνικής έχουν περάσει από αυτή τη διαδικασία. Κάτι αντίστοιχο έκανα και στην Ελλάδα στην ομάδα της Βουλιαγμένης.
–Ποια είναι η ψυχολογία των αθλητριών της ομάδας κ. Μαυρωτά;
Δ.Μ.-Είναι πραγματικά ενθουσιασμένες διότι συμμετέχουν σε μια σπουδαία αθλητική διοργάνωση. Είναι μια μεγάλη εμπειρία για αυτές. Έχουν μάθει στην σκληρή προπόνηση με πειθαρχία και προσαρμογή αλλά και με πολλές θυσίες και στερήσεις. Επιστρέφουν με αισιοδοξία και ακόμη περισσότερη αγωνιστική διάθεση. Ο πρωταθλητισμός είναι μια πολλή δύσκολη διαδικασία. Θέλει αφοσίωση, υπομονή και επιμονή.
–Τι μπορεί να προσφέρει η Υδατοσφαίριση σε μια αθλήτρια στο Ισραήλ;
Δ. Μ.-Αυτό που μπορεί να προσφέρει είναι να φτάσουν σε υψηλό επίπεδο ώστε να καταφέρουν να πάρουν υποτροφία για κάποιο κολλέγιο στην Αμερική ή να πάρει μεταγραφή σε μια ευρωπαϊκή ομάδα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τέσσερις αθλήτριες οι οποίες σπουδάζουν στην Αμερική με υποτροφία, συνδυάζοντας το Πόλο με την ακαδημαϊκή καριέρα και τρεις αθλήτριες που έπαιξαν στο Ελληνικό Πρωτάθλημα. Εδώ να αναφέρω πως τα κορίτσια στο Ισραήλ, τελειώνοντας το σχολείο υπηρετούν στο στρατό δυόμισι χρόνια. Ακόμα και οι αθλήτριες προπονούνται ενώ υπηρετούν τη θητεία τους.
–Ποιος είναι ο στόχος σας για τα επόμενα χρόνια;
Δ.Μ.-Η Ολυμπιάδα του 2028 στο Λος Άντζελες. Βέβαια χρειάζεται να ανεβούμε επίπεδο για να το πραγματοποιήσουμε για αυτό και έχουμε ξεκινήσει την προετοιμασία. Ευελπιστώ πως στο μέλλον θα έχουμε περισσότερες επιτυχίες γιατί οι αθλήτριες μπορούν να δώσουν ακόμη πάρα πολλά.
–Ποια ήταν τα εμπόδια που συναντήσατε και έπρεπε να υπερβείτε όταν πήρατε αυτή την απόφαση;
Δ.Μ.-Κυρίως ήταν ο αποχωρισμός από την οικογένειά μου για αυτό και θέλω να ευχαριστήσω ακόμη μια φορά την σύζυγό μου η οποία «φυλάει Θερμοπύλες». Ζει στην Αθήνα μαζί με τα δυο παιδιά μας. Ευτυχώς η αεροπορική σύνδεση των δυο χωρών μας επιτρέπει να επισκεπτόμαστε ο ένας τον άλλον όποτε αυτό είναι δυνατό. Άλλες δυσκολίες δεν συνάντησα είναι η αλήθεια. Ο κόσμος του Πόλο με δέχτηκε πολύ θερμά, το πρόβλημα της γλώσσας δεν ήτανε μεγάλο διότι όλοι σχεδόν μιλάνε αγγλικά, οπότε συνεννοούμαστε στα αγγλικά. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν έμαθα και εγώ τη γλώσσα τόσα χρόνια που είμαι εκεί, καταλαβαίνω βέβαια αλλά μιλάω πολύ λίγο, είναι δύσκολη γλώσσα. Αγαπάνε πολύ την ελληνική κουλτούρα, τη μουσική και ταξιδεύουν πολύ συχνά στην Ελλάδα.
–Σας ευχαριστώ κ. Μαυρωτά για τον χρόνο σας και την πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα. Εύχομαι καλή δύναμη και καλή επιτυχία στους στόχους σας!
Δ.Μ.-Σας ευχαριστώ και εγώ.