Γράφει ο Δημοσθένης Π. Δούκας
Η μοναδική και αναντικατάστατη στρατηγική και γεωπολιτική θέση της Αλεξανδρούπολης, οι τεράστιες προοπτικές ανάπτυξής της, όπως τεκμηριώνονται από την υλοποίηση κομβικών επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα, η ανάδειξη της σε γεωστρατηγικό και γεωοικονομικό κόμβο, τα έργα στον τομέα των μεταφορών, μεταμορφώνουν την περιοχή της πρωτεύουσας του Έβρου στη νέα <<ιστορία επιτυχίας>> της χώρας μας.
Αυτή η αναδυόμενη προοπτική, η δυναμική αξιοποίησης και ο πολλαπλασιασμός των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Αλεξανδρούπολης , η ανάδειξη της σε πρωταγωνιστή στο εθνικό, βαλκανικό, μεσογειακό και ευρωπαϊκό πεδίο, η διαχείριση των ανταγωνιστικών χαρακτηριστικών της, η στρατηγικά σχεδιασμένη εξειδίκευση της, η διάχυση της οικονομικής ελκυστικότητας της, απαιτούν ένα σύγχρονο αυτοδιοικητικό υποκείμενο, μια πολιτική ηγεσία , που με κριτήρια επιστημονικά και τεκμηριωμένα , θα απαντήσει θετικά στις προκλήσεις του μέλλοντος και θα αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται.
Η κοινωνία του Δήμου Αλεξανδρούπολης στη νέα αυτοδιοικητική περίοδο πρέπει να <επενδύσει> σε εκείνα τα πρόσωπα που διέπονται από αρχές και αξίες όπως η συλλογικότητα, η συνεργασία, η διαφάνεια, η γνώση και τα οποία έχουν σχέδιο και
πρόγραμμα, υλοποιήσιμα και με οριοθετημένους στόχους. Μόνο έτσι οι λεκτικές οραματικές απόψεις θα αντικατασταθούν από έργα, δράσεις και παρεμβάσεις , που θα παράξουν θετικές διαχύσεις στην τοπική κοινωνία και οικονομία.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της απόφασης της κυβέρνησης να προχωρήσει τις διαδικασίες ίδρυσης μη κρατικών ΑΕΙ και μέχρι τα τέλη του 2023 αναμένεται να έχουν «κλειδώσει» τα κριτήρια της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης για την ίδρυση και λειτουργία ξένων, μη-κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα , ενώ σύμφωνα με στελέχη
του υπουργείου Παιδείας, Πανεπιστήμια του εξωτερικού έχουν ήδη εκφράσει το ενδιαφέρον τους για την παρουσία τους στην Ελλάδα και υπάρχουν προτάσεις ώστε να γίνει η χώρα μας ακαδημαϊκός κόμβος.
Το ερώτημα που προκύπτει από την συγκεκριμένη ενδιαφέρουσα προοπτική είναι: επιθυμούν οι τοπικές αρχές, θεσμοί και οργανώσεις της Αλεξανδρούπολης να διερευνήσουν έγκαιρα και έγκυρα, σοβαρά και αξιόπιστα την δυνατότητα να
προσελκύσουν την ίδρυση μη κρατικού πανεπιστημίου στα όρια του Δήμου Αλεξανδρούπολης; Ποια δημοτική παράταξη παρακολουθεί, γνωρίζει και συμμετέχει στα δρώμενα γύρω από αυτήν την τεράστια πρόκληση και ευκαιρία για την παραμεθόρια περιοχή μας; Όπως επισημαίνει ο Καθ. Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, τ. Πρύτανης Α.Π.Θ., η χώρα μας διαθέτει διεθνώς ένα εξαιρετικό επιστημονικό προσωπικό, επιπρόσθετα του εγχώριου.
Χιλιάδες νέοι Έλληνες επιστήμονες διδάσκουν και ερευνούν σε εκατοντάδες πανεπιστημιακά ιδρύματα σε Ευρώπη και Αμερική, πολλά εξ αυτών κορυφαία. Τις τελευταίες δεκαετίες, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της πρόσφατης οικονομικής κρίσης, δεκάδες χιλιάδες Έλληνες επιστήμονες μετανάστευσαν σχεδόν σε όλο τον κόσμο και εργάζονται ως πανεπιστημιακοί καθηγητές και ερευνητές, ακόμη και στη μακρινή Κίνα ως καθηγητές των πανεπιστημίων της. Ένα ποιοτικό παράρτημα διεθνούς πανεπιστημίου στην Αλεξανδρούπολη θα προσελκύσει δεκάδες χιλιάδες Ελλήνων φοιτητών που σήμερα σπουδάζουν σε πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής, πολλά εκ των οποίων είναι ιδιωτικά.
Δυστυχώς, για τη χώρα μας, ένα σημαντικό ποσοστό αυτών των νέων επιστημόνων συνεχίζουν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία στις χώρες που σπούδασαν και δε σκέφτονται να γυρίσουν πίσω στην πατρίδα. Πολλές βαλκανικές αλλά και πρώην ανατολικές ευρωπαϊκές χώρες φιλοξενούν δεκάδες χιλιάδες Έλληνες φοιτητές στα ιδιωτικά τους πανεπιστήμια. Τα κυπριακά πανεπιστήμια συνεισφέρουν περίπου το 2% του ΑΕΠ του νησιού και γνωρίζουμε εκατοντάδες φοιτητές από την Περιφέρεια ΑΜΘ ότι φοιτούν στα μη κρατικά της ΑΕΙ.
Ένα τέτοιο παράρτημα θα προσελκύσει στην Αλεξανδρούπολη και χιλιάδες ξένους φοιτητές με εύλογες οικονομικές, δημογραφικές και κοινωνικές επιπτώσεις για τον τόπο μας και θα συμβάλλει αποφασιστικά στην ανάσχεση του φαινομένου brain drain, που απειλεί και την περιοχή μας.
Η νέα δημοτική αρχή της Αλεξανδρούπολης , θα πρέπει να συνεργαστεί άμεσα και δραστικά με όλους τους τοπικούς θεσμούς ώστε αξιόπιστα και συλλογικά να δοθεί απάντηση στο ερώτημα αν είναι εφικτή η προοπτική εγκατάστασης στον Δήμο
Αλεξανδρούπολης σχολών και τμημάτων διεθνών μη κερδοσκοπικών, μη κρατικών πανεπιστημίων δημοσίου χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης.