2022. Καμιά να μη λείψει από το τέλος του. Καμιά άλλη Τζεβριέ.

Γράφει ο Δημοσθένης Π. Δούκας

Πέρασαν οι εορταστικές ημέρες του τέλους του 2021.Όμως από τα τραπέζια, τις εορτές, τις χαρές, απουσίαζαν από την οικογένεια τους, τα παιδιά τους, τους φίλους τους και την κοινωνία 17 γυναίκες. Τα θύματα της έμφυλης βίας από φαλλοκρατικά τέρατα που αντιμετώπιζαν τις γυναίκες και συντρόφους τους ως ιδιοκτησία τους, παράγωγο μιας άθλιας πατριαρχικής αντίληψης που εκπαιδεύει τα αγόρια στην άσκηση βίας ,όταν  νομίζουν ότι αμφισβητείται η εξουσία και ο ανδρισμός τους από κάθε γυναίκα που αρνείται να είναι «αντικείμενο» του «θολωμένου του μυαλού». Η κοινοτοπία του ριζικού κακού, σύμφωνα με την Χάνα Άρεντ, σήμερα είναι η κοινοτοπία της γυναικοκτονίας, και γίνεται πλέον τμήμα μιας πρωτοφανούς νέας κανονικότητας. Οι ερμηνείες, οι δικαιολογίες και τα επιχειρήματα «η κακιά στιγμή», «με απατούσε», «ήθελε να μ αφήσει», στοχεύουν στην απόπειρα δικαιολόγησης της χυδαίας αντίληψης «είναι δικιά μου, μου ανήκει, ότι θέλω την κάνω».

Η απομαγεμένη εποχή της ρευστής νεωτερικότητας, που δυσκολεύεται να προσφέρει στον σημερινό άνθρωπο νόημα ζωής και νόημα θανάτου, σύμφωνα με την Φωτεινή Τσαλίκογλου, οδηγεί σε μια εποχή όπου ο Νάρκισσος είναι ακόμα ζωντανός και ανθούν οι γυναικοκτονίες. Η Τζεβριέ και η κάθε Τζεβριέ, κακοποιούνταν για καιρό από τον άνδρα της πριν υποκύψει στην δολοφονική του βία, γράφει ο Μ.Μητσός. Φοβόταν να μιλήσει η δεν την άκουγε κανείς. Γι αυτό όλοι μας έχουμε δυνητικά ευθύνη. Και όχι μόνο όσοι ζούμε στην Αλεξανδρούπολη.

Οι μελανιές στα σώματα γυναικών είναι προϊόντα του δυνάστη πατέρα και του τυράννου συζύγου/συντρόφου. Την  φράση «τη σκότωσε στο ξύλο» την λέμε συνήθως καθ’ υπερβολή, σημειώνει η Πέπη Ραγκούση, αλλά στις γυναικοκτονίες πρόκειται για ακριβολογία. Αυτό το ειδεχθές έγκλημα, του βασανιστικού θανάτου , διέπραξαν τα δύο «αντράκια» εις βάρος της Ελένης Τοπαλούδη, τα οποία δικάζονται στις 14 Φεβρουαρίου ξανά, για να προσπαθήσουν να «σπάσουν» τα ισόβια της ποινής τους, ζητώντας ένα ελαφρυντικό. Ελπίζουμε ότι η δικαιοσύνη δεν «θα είναι τυφλή», στην κυριολεκτική της έννοια.

Οι  17 αδικοχαμένες γυναίκες το 2021   τις καταγράψουμε σαν ΠΡΟΣΩΠΑ , σαν ΓΥΝΑΙΚΕΣ με ταυτότητα, για να μην τις ξεχάσουμε ποτέ.

Βασιλική. 55 ετών.

Κωνσταντίνα. 28 ετών.

Καρολάιν. 20 ετών.

Ελένη. 64 ετών.

Γαρυφαλλιά. 26 ετών.

Άννα. 31 ετών.

Μαρία. 43 ετών.

Σταυρούλα. 47 ετών.

Ελένη. 56 ετών.

Δώρα. 32 ετών.

Αθηνά. 75 ετών.

Μόνικα. 42 ετών.

Νεκταρία. 48 ετών.

Ταμάρα. 48 ετών.

Ελόνα. 36 ετών.

Τζεβριέ. 29 ετών.

Αλεξάνδρα. 55 ετών.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει