Όμιλος Ν. Δασκαλαντωνάκη – Grecotel : μοναδική και σημαντική η προσφορά του στην Αλεξανδρούπολη

Γράφει ο Δημοσθένης Π. Δούκας

Η περίφημη σκέψη του Σοφοκλή <Πάντα εκκαλύπτων ο χρόνος εις το φως άγει> ερμηνεύει με το πλέον αποκαλυπτικό τρόπο τι συνέβη στην Αλεξανδρούπολη από το 2003 έως σήμερα , στον αναπτυξιακό-τουριστικό τομέα και στις υποδομές της Αλεξανδρούπολης , από μια εμπνευσμένη, τεκμηριωμένη και παραγωγική πρωτοβουλία του ΝΙΚΟΥ ΔΑΣΚΑΛΩΝΤΑΚΗ, ο οποίος έγκαιρα και έγκυρα διέγνωσε την <μεγάλη εικόνα> της πρωτεύουσας του Έβρου και της προοπτικής της να μετασχηματισθεί σε συγκοινωνιακό, ενεργειακό και εμπορικό hub,σε παγκόσμιο γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό σημείο αναφοράς, σε success story της χώρας. Τον Μάρτιο του 2002 ξεκινάει η λειτουργία του ιστορικού ξενοδοχείου EGNATIA υπό την διαχείριση της εταιρίας GRECOTEL.
To 2023 το Astir Egnatia Alexandroupolis ψηφίστηκε ως το Νο.7 ξενοδοχειακό συγκρότημα στην κατηγορία Best Ηotels in Greece στα Condé Nast Traveler Readers’ Choice Awards 2023. Επιβραβεύτηκε η οραματική πρακτική της εταιρίας στο κτίσιμο ενός βιώσιμου και αειφόρου ξενοδοχειακού προορισμού και οι πρωτοβουλίες της και οι καλές πρακτικές της σε τοπικό επίπεδο. Γιατί σήμερα οι δύο εμβληματικές ξενοδοχειακές μονάδες αποτελούν τοπόσημα της Αλεξανδρούπολης, μαζί με τον Φάρο, τον Άγιο Νικόλαο, το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, το 3ο Δημοτικό Σχολείο. Αυτή η θεαματική και εντυπωσιακή πορεία είναι παράγωγο των δομικών στοιχείων που συγκροτούν τον ΟΜΙΛΟ ΝΙΚΟΣ ΔΑΣΚΑΛΑΝΤΩΝΑΚΗΣ-GRECOTEL, τα οποία είναι μοναδικά και αναντικατάστατα.
Είναι πλέον αποδεκτό ότι στον κλάδο του Τουρισμού πιστώνεται δικαιωματικά το μεγαλύτερο μερίδιο συμβολής για την επιβίωση της ελληνικής οικονομίας στα χρόνια της κρίσης, ενώ ταυτόχρονα ο ρόλος του είναι κάτι παραπάνω από κομβικός στη νέα περίοδο που ανοίγεται μπροστά μας.

Η Grecotel, η μεγαλύτερη ξενοδοχειακή αλυσίδα και ηγέτιδα δύναμη στο χώρο της φιλοξενίας στην Ελλάδα, αποτελεί ένα από τα κορυφαία παραδείγματα επέκτασης, υλοποιώντας μια αναπτυξιακή στρατηγική που αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα της χώρας μας και το know how του Ομίλου, που διανύει ήδη 45 χρόνια ζωής. Αυτή η συμβολή του Ομίλου στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας είναι ιδιαίτερα σημαντική και πολλαπλασιαστική στην περίπτωση της Αλεξανδρούπολης.
Στο τιμόνι της εταιρίας , εκτός από τον Ιδρυτή και Πρόεδρο του Ομίλου, κ. Νίκο Δασκαλαντωνάκη, βρίσκεται η κ. Μάρι Δασκαλαντωνάκη, Διευθύνουσα Σύμβουλος του ομίλου Grecotel, που με τις επιχειρηματικές της πρωτοβουλίες και κινήσεις
οδηγεί την Grecotel στη νέα εποχή. Υλοποιώντας επενδύσεις 62 εκατ. ευρώ την τελευταία τριετία, η Grecotel αναβάθμισε τις ξενοδοχειακές της μονάδες και τα «τρίτης γενιάς» ανακαινισμένα ξενοδοχειακά συγκροτήματα ενσωματώνουν τις
πλέον σύγχρονες τάσεις στην αρχιτεκτονική και στην παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών, νοηματοδοτώντας εκ νέου τον όρο «πολυτελής φιλοξενία».
Ο Όμιλος έχει προαναγγείλει νέες επενδύσεις ύψους 60 εκατ. ευρώ, πιστός στην στρατηγική περαιτέρω εκσυγχρονισμού των μονάδων του στην ελληνική περιφέρεια. Οι αριθμοί της Grecotel επιβεβαιώνουν την πρωτοπορία του Ομίλου. Σύμφωνα με
στοιχεία της ICAP για το 2019, βρίσκεται σταθερά στην πρώτη θέση μεταξύ των ξενοδοχειακών ομίλων της χώρας, κατέχοντας το 4% της ελληνικής αγοράς, ποσοστό υπερδιπλάσιο της αμέσως επόμενης εταιρείας. Στον όμιλο απασχολούνται 6.700 εργαζόμενοι, που οι περισσότεροι προέρχονται από την περιφέρεια στην οποία βρίσκεται κάθε ξενοδοχειακή μονάδα, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο τις τοπικές οικονομίες και την ελληνική περιφέρεια.
Ο Όμιλος Ν. Δασκαλαντωνάκη, λόγω της μεγάλης αγάπης του Νίκου Δασκαλαντωνάκη για τη μητέρα γη, υπήρξε πρωτοπόρος στην ανάδειξη της σημασίας και του ρόλου του πρωτογενούς τομέα. Η πρότυπη παραδοσιακή φάρμα της Grecotel που δημιουργήθηκε στο Ρέθυμνο, έγινε ο φύλακας άγγελος ποικιλιών που κινδυνεύουν να χαθούν στο διάβα του χρόνου και η μήτρα προϊόντων AgrecoFarms που κάνουν το γύρο του κόσμου, αντάξιοι πρεσβευτές του πραγματικού πλούτου της Κρήτης και της Ελλάδας.

Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις του Ομίλου όμως θεωρούν ότι η επιτυχία στην παροχή υπηρεσιών είναι συνάρτηση των κάτωθι πέντε διαδοχικών σταδίων:

 • Η εσωτερική ποιότητα της υπηρεσίας, δηλαδή η εξασφάλιση καλού εργασιακού
  περιβάλλοντος, κατάλληλου προσωπικού κ.λπ.
 • Η ικανοποίηση των εργαζομένων με αποτέλεσμα την αύξηση της αποδοτικότητάς
  τους.
 • Η δημιουργία πιστών πελατών, δηλαδή ικανοποιημένων πελατών που θα επανα-
  λάβουν την αγορά τους ενώ ταυτόχρονα θα μεταφέρουν σε τρίτους τη θετική τους
  προδιάθεση προς το ξενοδοχείο.
 • Η πραγματοποίηση κερδών καθώς και η δημιουργία προϋποθέσεων ανάπτυξης.
  Η διαφοροποίηση των ξενοδοχείων ASTIR EGNATIA ALEXANDROUPOLIS ς από τους ανταγωνιστές της οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη διεύθυνσή τους και ειδικότερα σε στελέχη που ενθαρρύνουν τα πειράματα και τις αλλαγές, δίνοντας παράλληλα στο ανθρώπινο δυναμικό τους τη δυνατότητα να έχει ένα όραμα για το μέλλον, δηλαδή πού θα ήθελαν τα μέλη του να βρίσκονται και με ποιον τρόπο θα κατορθώσουν να φθάσουν στο σημείο αυτό.
  Η διεύθυνση των ξενοδοχείων, στο πρόσωπο του κ. Δημήτρη Καραβασίλη, έχει την ευθύνη για τη δημιουργία του κατάλληλου εργασιακού περιβάλλοντος που οδηγεί στην επιτυχία. Καθορίζει το ύφος και τον ρυθμό της εργασίας, αξιολογεί τη σημαντικότητα των εργασιών και προσδιορίζει τον βασικό σκοπό και την αποστολή κάθε τμήματος, παρακινώντας το προσωπικό για την επίτευξή τους.
  Επίσης ιδιαίτερη αξία και προσφορά στους τομείς της παιδείας, του πολιτισμού και του περιβάλλοντος έχει και η Φιλανθρωπική και Πολιτιστική Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Νίκος Δασκαλαντωνάκης – NDF» ( NDF ΑΜΚΕ).

Μπορεί επίσης να σας αρέσει