Το ΚΙΕΦ κατήγγειλε την Ελλάδα στον ΟΗΕ!!! Η Τουρκία ξεδιπλώνει την αναθεωρητική της πολιτική.

Γράφει ο Δημοσθένης Π. Δούκας

Όσο πλησιάζουν οι εκλογές στην Τουρκία , τόσο πιο σκληρό και επιθετικό γίνεται το Νεο-
Οθωμανικό απολυταρχικό και ισλαμοφασιστικό καθεστώς του Ερντογάν απέναντι στην
Ελλάδα.
Ο νεο-σουλτάνος , σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες , μαζί με τις
αντιδημοκρατικές, τρομοκρατικές και απολυταρχικές αποφάσεις του, προωθεί ως ημέρα
εκλογών την 14η Μαιου, για να δημιουργήσει ανησυχία και προβληματισμό στην Ελλάδα ,
σε συνδυασμό με τις εκλογές στην χώρα μας.
Ένας από τους βασικούς πυλώνες της αναθεωρητικής πολιτικής του Τουρκικού
καθεστώτος είναι η ΘΡΑΚΗ με σημείο αιχμής την Μουσουλμανική μειονότητα που ζει σε
αυτήν. Βασική επιδίωξη του είναι η απέλπιδα προσπάθεια του να φέρει στην επικαιρότητα
την αναθεώρηση της <Συνθήκης της Λωζάννης>, με αφορμή το γεγονός ότι το 2023
συμπληρώνονται 100 χρόνια από την υπογραφή της. Στα <<επιχειρήματα>> της απαίτησης της, κορυφαίο είναι αυτό που αφορά <<την καταπάτηση των δικαιωμάτων της μειονότητας>>. Βασικός υποστηρικτής αυτής της φαιδρής καταγγελίας είναι το <<Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και φιλίας Δυτικής Θράκης>> και συνοδοιπόροι οι σύλλογοι και ενώσεις μουσουλμάνων που ελέγχονται από αυτό.
Στις 18 Ιανουαρίου από το πρακτορείο <<Ανατολού>> πληροφορηθήκαμε στην Ελλάδα ότι
το ΚΙΕΦ απέστειλε επιστολή στον ΟΗΕ με την οποία ΚΑΤΗΓΓΕΙΛΕ την ΕΛΛΑΔΑ για καταπάτηση των δικαιωμάτων της Μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης.
Η ενημερωτική επιστολή στάλθηκε στον ειδικό εισηγητή του ΟΗΕ για μειονοτικά ζητήματα, και σε αυτήν αναφέρονται τα <<βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εθνικές μειονότητες στην Ελλάδα >> και ιδιαίτερα η «τουρκική μειονότητα» που ζει στη Δυτική Θράκη.
Στην επιστολή εφιστάται η προσοχή σε ζητήματα που απασχολούν στενά την «τουρκική μειονότητα», όπως προβλήματα στην εκπαίδευση και παρεμβάσεις στο αυτόνομο εκπαιδευτικό σύστημα της μειονότητας μέσω του συστήματος διορισμών καθηγητών και παρεμβάσεων στο πρόγραμμα σπουδών.
Η επιστολή αναφέρει πως περισσότερα από 100 μειονοτικά δημοτικά σχολεία έκλεισαν τα τελευταία 20 χρόνια και υπογραμμίζει ότι δεν επιτρέπεται η ίδρυση νηπιαγωγείων που θα παρέχουν δίγλωσση εκπαίδευση στη μειονότητα, σε τουρκικά και ελληνικά.
Επίσης τονίζεται ότι η «τουρκική μειονότητα» της δυτικής Θράκης είχε το δικαίωμα να εκλέγει τους δικούς της θρησκευτικούς ηγέτες, σύμφωνα με τους διεθνείς και εθνικούς κανονισμούς, αλλά η Ελλάδα, κατά παράβαση των διατάξεων διεθνών και διμερών συμφωνιών, στέρησε από τη μειονότητα το δικαίωμα να εκλέγει τους θρησκευτικούς ηγέτες της με την υιοθέτηση του Νόμου 1920/1991. «Έκτοτε, υπάρχει μια διττή συνθήκη,
μουφτήδων που διορίζονται από το κράτος στη “δυτική Θράκη” και μουφτήδων που εκλέγονται από την “τουρκική μειονότητα” στην περιοχή. Οι εκλεγμένοι μουφτήδες, οι οποίοι είναι αποδεκτοί και σεβαστοί από τη “μειονότητα”, αποκαλούνται συχνά “ψευδο- μουφτήδες”, ταπεινώνονται και υβρίζονται από τα τοπικά ΜΜΕ και τις αρχές της “δυτικής Θράκης”» αναφέρεται στην επιστολή.

Ταυτόχρονα υπογραμμίζετα,ι ότι η “τουρκική μειονότητα” δεν δύναται να διαχειρίζεται ελεύθερα τα ακίνητα των ιδρυμάτων της λόγω του ότι ελέγχονται από διορισμένα από το κράτος διοικητικά συμβούλια ήδη από την περίοδο της χούντας του 1967, και επισημαίνεται ότι έκλεισαν σύλλογοι επειδή είχαν τη λέξη “Τούρκος” στην ονομασία τους.
Επισημαίνονται επίσης τα εξής: «Ενώσεις μας με ζωή μισού αιώνα, εξαιτίας της λέξης “Τούρκος” στην ονομασία τους, έχουν κλείσει. Έτσι, η “τουρκική μειονότητα” υπόκειται σε μεγάλες διακρίσεις κατά την άσκηση του δικαιώματός της να συνέρχεται και να συνεταιρίζεται ελεύθερα. Οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με την αποκατάσταση του νομικού καθεστώτος των “τουρκικών
ενώσεων” δεν έχουν εφαρμοστεί από το 2008».
Υπενθυμίζεται δε ότι η Πρόεδρος του Κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας Çiğdem Asafoğlu έγινε στόχος των κεντρικών ελληνικών ΜΜΕ όταν εξέφρασε ανοιχτά την τουρκική ταυτότητά της σε τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε μετά τη νίκη της στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2019, ενώ υπογραμμίζεται ότι εξέχουσες προσωπικότητες της μειονότητας αντιμετωπίζουν σοβαρές απειλές.
«Δυστυχώς, από τις 29 Ιανουαρίου 1988 (σ.σ.: θεωρούμενη ως “Ημέρα Ανεξαρτησίας των Τούρκων της Δ. Θράκης”) δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος σχετικά με τις αδικίες στο πλαίσιο των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, αδικίες στις οποίες επέστησαν την προσοχή οι μειονοτικοί. Το να μιλάμε για τα ίδια θέματα την παραμονή της Ημέρας Εθνικής Αντίστασης και Αλληλεγγύης μάς κάνει να ανησυχούμε για το μέλλον» αναφέρεται επίσης στην επιστολή.
Η Εκλεγμένη Μουφτία Κομοτηνής, η Εκλεγμένη Μουφτία Ξάνθης, η Ένωση Τούρκων Νέων Κομοτηνής, ο Σύλλογος Ανώτατης Εκπαίδευσης Μειονοτήτων Δυτικής Θράκης, η Τουρκική Ένωση Ξάνθης, η Ένωση Τούρκων Δασκάλων Δυτικής Θράκης, ο Σύλλογος Θρησκευτικών Ιδρυμάτων Δυτικής Θράκης, ο Σύλλογος Αποφοίτων και Μελών Λυκείου Ιμάμ Χατίπ Δυτικής Θράκης, η Εταιρεία Πολιτισμού και Εκπαίδευσης της Μειονότητας Δυτικής
Θράκης, η Ενωση Συμβούλων Μειονοτικών Σχολίων Δυτικής Θράκης, ο Σύλλογος Νέων της Μειονότητας Έβρου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τουρκικών Γυναικών Επαρχίας Ροδόπης υποστήριξαν επίσης την επιστολή.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει