Οι γενναίοι του Δ. Π. Θ. που σώζουν την τιμή του

Η υπόθεση του Πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Ν. Παπανικολάου είναι γνωστή πλέον στο πανελλήνιο. Στο πλαίσιο της προάσπισης της δημοκρατικής λειτουργίας του Πανεπιστημίου στοχοποιήθηκε και απειλήθηκε από πολλαπλές δυνάμεις. Πολιτικές, συνδικαλιστικές, φοιτητικές. Από δυνάμεις που αγωνίζονται μανιακά να διατηρηθεί το σημερινό αίσχος της επιβολής των απόψεων των περιθωριακών ομάδων δια της βίας στα πανεπιστήμια με την εγκαθίδρυση άτυπου καθεστώτος ομηρίας των καθηγητών με την κατάλυση της δημοκρατικής νομιμότητας στην ακαδημαϊκή ζωή.

Απέναντι στις πρακτικές αυτές διαμορφώθηκε ένα ρεύμα υπεράσπισης του Πρύτανη του Α. Π. Θ. Σε αυτό περιλαμβάνεται και η συλλογή υπογραφών σε κείμενο αρχών προάσπισης της δημοκρατικής λειτουργίας  και στήριξης του Ν. Παπαιωάννου.

Μέχρι σήμερα το κείμενο συνυπογράφουν 512 ακαδημαϊκοί. Μεταξύ αυτών επτά (7!!!) καθηγητές του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Τα μέλη του Δ.Π. Θ. είναι εκατοντάδες, ωστόσο μόνον επτά είχαν το θάρρος και τη γενναιότητα να δηλώσουν δημόσια την στήριξή τους στον Πρύτανη του Α. Π. Θ. Ουσιαστικά δημοσιοποίησαν την άποψή τους για την λειτουργία και τη δημοκρατία στα Πανεπιστήμια.

Επτά ακαδημαϊκοί με την υπογραφή τους έσωσαν την τραυματισμένη τιμή του         Δ. Π. Θ. Από τις επτά αυτές υπογραφές απουσιάζει η υπογραφή του Πρύτανη και των Αντιπρυτάνεων του Δ. Π. Θ. Αυτοί, το ίδιο διάστημα που εξαιτίας του θέματος του Πρύτανη του Α. Π. Θ., αναδυόταν ο διάλογος για ένα μείζον ζήτημα δικαιολογούσαν την κατάληψη της Πρυτανείας του Δ. Π. Θ. από φοιτητές, οι οποίοι στα πανό που είχαν αναρτημένα διακινούσαν την αλληλεγγύη τους στον απεργό πείνας και δίψας Α. Κουφοντίνα.

Δυστυχώς επί του θέματος και ο Πρύτανης του Δ. Π. Θ. «σφύριξε αδιάφορα» και οι Αντιπρυτάνεις ανέβασαν το έργο «Η σιωπή των αμνών».

*Για ιστορικούς λόγους οι υπογραφές στήριξης στον Πρύτανη του Α. Π. Θ. ανήκουν στους: Ε. Γαλούσης, Α. Γαστεράτος, Β. Γραμματικός, Θ. Καρακατσάνης, Σ. Παναγούτσος, Π. Πασαδάκης, Σ. Παπαντωνόπουλος.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει