Το σταθερό αφήγημα της Κυβέρνησης είναι η ρητορική επιμονή της ότι οι βουλευτικές εκλογές….θα γίνουν στην ώρα τους. Πολυποίκιλοι κομματικοί αξιωματούχοι ομνύουν σε αυτήν την προοπτική εκτελώντας τις εντολές του Μαξίμου. Επειδή όμως η εξουσία είναι «κυνική» και λειτουργεί ωφελιμιστικά, πληροφορίες που διακινούνται από «εναλλακτικούς», κυβερνητικούς παράγοντες, αναφέρουν ότι υπάρχουν στελέχη της Κυβέρνησης που προτείνουν στον Πρωθυπουργό να εξετάσει την διεξαγωγή των εκλογών το φθινόπωρο. Για πολλούς λόγους. Αρχικά γιατί η οικονομία εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού χρειάζεται επανακαθορισμό στόχων. Έπειτα διότι απαιτείται ένα νέο «κοινωνικό συμβόλαιο» με τους πολίτες αφού το προηγούμενο με το οποίο νίκησε στις εκλογές ακυρώθηκε από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού και τέλος για να καεί, κυρίως, η απλή αναλογική που θεσμοθέτησε η Κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου(και λοιπών δυνάμεων).
Αυτό σημαίνει πως αν επικρατήσουν αυτές οι ορθολογικές και πρακτικές απόψεις, τότε η Ελλάδα θα ζήσει το σενάριο των συνεχόμενων δύο εκλογικών αναμετρήσεων εντός 2-3 μηνών. Οι διακινητές αυτού του σχεδίου τονίζουν ότι η πολιτική δεν είναι ερωτική ή υπαρξιακή αγωνία και αναζήτηση αλλά ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ενοποιημένων πρωτοβουλιών, δράσεων και μέτρων που στοχεύουν στην κατάκτηση, διαχείρηση και απόλαυση της εξουσίας, πολλές φορές μάλιστα, προς όφελος της κοινωνίας.
Αν τελικά επικρατήσουν οι σχεδιασμοί για εκλογές το φθινόπωρο, τότε το πολιτικό-κομματικό σκηνικό θα έχει ανατροπές. Στα πρόσωπα που θα συγκροτήσουν τα ψηφοδέλτια και σε αυτά που θα εκλεγούν. Το οποίο στην τοπική διάλεκτο ερμηνεύεται ως εξής: ποιες ανατροπές θα γίνουν στην εκπροσώπηση του Έβρου στη Βουλή; Η κοινή λογική και ο εκλογικός νόμος φωνάζουν ότι η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ θα εκλέξει δύο Βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ έναν και η τέταρτη έδρα θα κατανεμηθεί μάλλον σε ένα από τα υπόλοιπα κόμματα στο πλαίσιο της κατανομής των εδρών.
Τι μπορεί να σημαίνει αυτή η πιθανή εκλογική αναμέτρηση για την Ν. Δ. στον Έβρο, η οποία εκτός από τις παρενέργειες της απλής αναλογικής φαίνεται ότι θα υποστεί και τις ψηφοθηρικές, αρνητικές συνέπειες του ΚΥΤ Φυλακίου και όχι μόνο. Κομματάρχες, παράγοντες και ψηφοφόροι της άρχισαν να εκτοξεύουν σαΐτες δηλητηριωδών υπαινιγμών για το πώς θα κινηθούν στις προσεχείς εκλογές. Ήδη άρχισαν να αλληθωρίζουν προς άλλα κόμματα που καταναλώνουν τον λαϊκισμό με βουλιμία. Από τους σημερινούς της Βουλευτές, Α. Δημοσχάκη, Χ. Δερμετζόπουλο και Σ. Κελέτση ένας θα αποχαιρετήσει το Κοινοβούλιο. Αλλά και η πιθανή είσοδος νέων, φιλόδοξων υποψηφίων όπως ο Κ. Χατζημιχαήλ και ο Α. Τσώνης, ίσως ανατρέψει ακόμη περισσότερο το σκηνικό των δύο θέσεων. Αν μάλιστα επιστρατευτούν και κάποιοι άλλοι ισχυροί παίκτες τότε ο αγώνας μπορεί να γίνει ντέρμπυ για σκληρά νεύρα.
Φυσικά η μορφή του ψηφοδελτίου όσον αφορά και τις υπόλοιπες θέσεις θα αλλάξει. Ο Π. Φαραντάτος μάλλον δεν έχει τύχη να συμπεριληφθεί ξανά στη λίστα. Η μόνιμη υποψήφια πολιτευτής Χ. Μπαχαρίδου εξάντλησε τις δυνατές ανεπιτυχείς προσπάθειες εκλογής της. Η Ε. Σώκου θα παραμείνει στην ασφάλεια της κομματικής γραφειοκρατίας ή θα επιχειρήσει ακόμα μια «ηρωϊκή έξοδο»;
Όλα αυτά και άλλα που υποκρύπτονται θα απασχολήσουν τους ψηφοφόρους του Έβρου, όταν θα έρθει η ώρα. Μέχρι τότε θα αναζητούμε απάντηση στο δίλημμα: «τι είναι προτιμότερο, η κατάρρευση ή το σάπισμα;».