Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης σε κρίσιμη καμπή.

Του Δημοσθένη Π. Δούκα

Η  μοναδική και αναντικατάστατη στρατηγική και γεωπολιτική θέση της  Αλεξανδρούπολης, οι τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης της όπως είναι  καταγεγραμμένες με την προσέλκυση και υλοποίηση κομβικών επενδύσεων  την μεταμορφώνουν στο νέο success story της χώρας μας.

Αυτή η προοπτική , η δυναμική αξιοποίησης και  ο πολλαπλασιασμός  των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της, η ανάδειξη της σε πρωταγωνιστή σε εθνικό και ευρωπαϊκό πεδίο, η διαχείριση των ανταγωνιστικών χαρακτηριστικών της, η στρατηγικά σχεδιασμένη εξειδίκευση της, η διάχυση της οικονομικής ελκυστικότητα της απαιτεί ένα νέο συλλογικό αυτοδιοικητικό υποκείμενο/κίνημα, που γνωρίζει επιστημονικά και τεκμηριωμένα τον  ορθολογικό σχεδιασμό για την δόμηση μιας τοπικής  κοινωνίας  συνεκτικής, αλληλέγγυας, ασφαλούς, ανοικτής, για την δημιουργία μιας σύγχρονης τοπικής ταυτότητας που δεν αμύνεται , δεν υποχωρεί, δεν αυτοεγκλωβίζεται αλλά διεκδικεί με όρους επιτυχίας τη θέση και τον ρόλο της  στον κόσμο της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, της τεχνητής νοημοσύνης,του ψηφιακού κόσμου.

Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης από τον Σεπτέμβριο του 2019  διανύει μια παρακμιακή , εκφυλιστική και επικίνδυνη κατάσταση που πηγάζει από την  τυφλή και εγωπαθή  διαμάχη , που έχει λάβει και μορφές ιδιότυπου τοπικού εμφύλιου πολέμου, μεταξύ του νυν και του πρώην Δημάρχου. Οι ανελέητες και χωρίς αρχές συγκρούσεις τους καθηλώνουν την αναπτυξιακή προοπτική του, υπονομεύουν το μέλλον του, προσβάλλουν την τοπική δημοκρατία και τους πολίτες.

Η τοξικότητα τους είναι επικίνδυνη για τον Δήμο και τους πολίτες. Εκφράζουν τις πιο αντιδραστικές οπισθοδρομικές αντιλήψεις και ένα παρωχημένο άθλιο, πελατειακό πολιτικαντισμό.

Στη νέα προγραμματική πενταετή αυτοδιοικητική περίοδο ο Δήμος Αλεξανδρούπολης πρέπει να αναγεννηθεί, να επανεκκινηθεί, να αφυπνισθεί. Σ αυτή την κατεύθυνση χρειάζεται μια εμπνευσμένη δημοτική διακυβέρνηση, μια ισχυρή συλλογική ηγεσία, μια <<Αναπτυξιακή, Κοινωνική, Αυτοδιοικητική Συμμαχία>> που από κοινού με την κοινωνία των πολιτών και τους παραγωγικούς φορείς και  τους κοινωνικούς εταίρους θα μεταμορφώσουν την Αλεξανδρούπολη, τις Φέρρες, την Τραιανούπολη , τους οικισμούς σε  δημιουργικά κύτταρα ενός ΔΗΜΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟ.

Η προσωπικότητα που μπορεί να ηγηθεί ενός τέτοιου  σωτήριου,κρίσιμου,μεταρρυθμιστικού,αυτοδιοικητικού κινήματος πρέπει να διαθέτει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, γνωρίσματα και ιδιότητες.

Να ενώνει τις τοπικές δυνάμεις, τις συλλογικότητες, τους φορείς και να βλέπει τους πολίτες  ως μοναδικά πρόσωπα αντί να τους υποτιμά, να τους διχάζει, να τους αντιμετωπίζει ως αγέλη.

Να είναι πρώτος μεταξύ ίσων και όχι  να νοιώθει <<πρίγκιπας>> και ιδιοκτήτης του δήμου.

Να λειτουργεί συλλογικά και με όρους διαφάνειας και να μην προτάσσει το προβληματικό εγώ του και τις διαπλεκόμενες σχέσεις του.

Να έχει επιστημονική επάρκεια,να έχει γνώση των ευρωπαικών δρωμένων, να γνωρίζει ξένες γλώσσες, να είναι προσωπικότητα ανοιχτών οριζόντων και να μην είναι εσωστρεφής, αλαζόνας, με ρηχή πολιτική σκέψη και αδυναμία ανάλυσης των καταστάσεων.

Να γνωρίζει και να σέβεται την επιχειρηματικότητα, τους οικονομικά δρώντες, τους ανθρώπους της εργασίας και να μην είναι φορέας λαικισμού και καταναλωτισμού, όχημα ρουσφετιών και εξυπηρετήσεως ημετέρων.

Να μην καταναλώνει τα <<θα>> και τα <<να>> αλλά να έχει σχέδια και προγράμματα υλοποιήσιμα, που θα παράγουν πολλαπλασιαστικά οφέλη υπέρ της κοινωνίας.

Να έχει στον πυρήνα της αυτοδιοικητικής πολιτικής του τον άνεργο, τον φτωχό, τον άστεγο, τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, τους ηλικιωμένους.

Το 2022 είναι ένα έτος καμπής. Ένα έτος δημιουργίας των όρων και των προϋποθέσεων συγκρότησης ενός ελπιδοφόρου, αναγεννητικού και μεταρρυθμιστικού αυτοδιοικητικού κινήματος στο Δήμο Αλεξανδρούπολης , ώστε μετά τις προσεχείς δημοτικές εκλογές  η Αλεξανδρούπολη να κατακτήσει τον ρόλο της στο σύγχρονο σκηνικό , σπάζοντας την σημερινή αδράνεια και τον εκφυλισμό. 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει