Γράφει η Στέλλα Ν. Καραμήτρου
Η θεατρική ομάδα «Νεφεληγερέτες» της Αλεξανδρούπολης αποτελεί ένα ζωντανό κύτταρο πολιτιστικής δημιουργίας στην περιοχή, προάγοντας τον ερασιτεχνικό θεατρικό λόγο με επαγγελματική συνέπεια και βαθιά αγάπη για την τέχνη. Με παραστάσεις που εντυπωσιάζουν για την ποιότητα και το μεράκι τους, οι «Νεφεληγερέτες», που στην πραγματικότητα είναι οι ίδιοι θεατρόφιλοι έχουν καταφέρει να ανεβάσουν τον πήχη – και την αυλαία – πολύ ψηλά καθώς και να κερδίσουν την εκτίμηση του θεατρόφιλου κοινού της Θράκης, προσελκύοντας κάθε φορά όλο και περισσότερους φίλους του θεάτρου.
Πρόσφατα, η ομάδα ανέβασε την παράσταση «Το Παραμύθι Χωρίς Όνομα», ένα από τα πιο αγαπητά έργα του Ιάκωβου Καμπανέλλη, βασισμένο στο ομώνυμο έργο της Πηνελόπης Δέλτα, σε θεατρική διασκευή του κ. Αγαμέμνωνα Ζαχαράτου, ο οποίος εδώ παντρεύει την παραδοσιακή αφήγηση με τη σύγχρονη σκηνική έκφραση. Το έργο, γραμμένο το 1910, παραμένει επίκαιρο, αφού πραγματεύεται τη διάβρωση ενός βασιλείου από την αδράνεια και την απώλεια των ηθικών αξιών — μια αλληγορία που αντανακλά διαχρονικά κοινωνικά φαινόμενα. Έτσι μέσα από την επιστράτευση που ετοιμάζει η χώρα, σατυρίζεται η διοίκηση του τόπου και ο τρόπος που αντιδρά ο λαός.
Το σκηνικό στήνεται σε ένα βασίλειο ξεχασμένο από Θεούς και ανθρώπους – κυριολεκτικά, κανείς δεν θυμάται ούτε το όνομά του. Όμως, ενώ οι υπήκοοι βαριούνται θανάσιμα κι ο βασιλιάς κάνει παθητική αντίσταση στην… ευθύνη, έρχεται η νέα γενιά να πάρει τα πράγματα στα χέρια της. Και κάπου εδώ ξεκινά η μαγεία – ή μάλλον, η θεατρική πανδαισία


.

Αυτό που απογείωσε την παράσταση –πέρα από τις απολαυστικές ερμηνείες και τα ευφάνταστα σκηνικά– ήταν η ζωντανή μουσική επί σκηνής. Ναι, σωστά διαβάσατε. Οι θεατές δεν άκουσαν μουσική από τα ηχεία – την είδαν να συμβαίνει μπροστά τους, με την κ. Μαρία-Βενετία Αποστολοπούλου να συνοδεύει τις σκηνές και να μετατρέπουν την κάθε δραματική ή κωμική κορύφωση σε στιγμές γεμάτες ένταση και συναίσθημα. Η σκηνοθεσία της παράστασης υπήρξε εμπνευσμένη, αξιοποιώντας δυναμικά το σύνολο του θιάσου, ενώ οι ερμηνείες των ηθοποιών ξεχώρισαν για τη ζωντάνια και την ειλικρίνειά τους, κρατώντας το κοινό σε συνεχή εγρήγορση. Οι φωτισμοί και τα κοστούμια συνέβαλαν σε μια ολοκληρωμένη θεατρική εμπειρία, γεμάτη χιούμορ, συγκίνηση και αλλά κυρίως προβληματισμό.

Αξιοσημείωτη είναι η επιλογή του έργου σε μια εποχή όπου η ανάγκη για ελπίδα και συλλογική ευθύνη καθίσταται πιο επιτακτική από ποτέ. Μέσα από την ιστορία του ανώνυμου βασιλείου που αναγεννιέται χάρη στο θάρρος και την πίστη των νεότερων, οι «Νεφεληγερέτες» υπενθύμισαν στο κοινό πως η αλλαγή ξεκινά πρώτα από τον καθένα μας. Η παράσταση αυτή επιβεβαιώνει τον ρόλο της θεατρικής ομάδας ως φορέα πνευματικής αφύπνισης και πολιτιστικής ανάτασης.

Οι «Νεφεληγερέτες» συνεχίζουν να αποτελούν έναν πολύτιμο θεσμό για την Αλεξανδρούπολη, αποδεικνύοντας ότι το ερασιτεχνικό θέατρο όταν συνοδεύεται από πάθος, ζωντανή μουσική και έξυπνη σκηνοθεσία, μπορεί να σταθεί σαν βασιλιάς – ακόμα κι αν το βασίλειο δεν έχει όνομα. Μια παράσταση που, αν δεν την είδατε………………..

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία – Σκηνογραφία : Αγαμέμνων Ζαχαράτος
Κοστούμια: Νεφεληγερέτες – Περιπλανώμενοι Θεατρίνοι
Μουσική: Γιώργος Δεληγιωργάκης – Μπάμπης Τσακαλίδης
Κατασκευή Σκηνικού: Δημήτρης Σερμπέζης – Ορέστης Μαλκόπουλος
Ζωγραφική Σκηνικού: Στάθης Γκεβρέκης
Ψυμιθιολόγοι: 3ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Αλεξανδρούπολης, Ειδικότητα Αισθητικής Τέχνης, Υπεύθυνη: Αθηνά Νυχταράκη, Μαρία Μυτιληναίου Γεωργία Κυριαζίδη, Νικολέτα Καραγιάννη, Βασιλική Κουλουρίδου
Πιάνο: Μαρία – Βενετία Αποστολοπούλου
Τραγουδιστής – Πρωτομάστορας: Αθανάσιος Καϊσας
Πολύκαρπος: Τάσος Παπαδιώτης
Πρίγκιπας: Δήμος Πελίουσλου
Βασίλισσα: Μαρία Μενίδου – Μαλκοπούλου
Βασιλιά;: Κάρολος Κωνσταντινίδης
Μαρία: Αθηνοδώρα Κωνσταντινίδου
Δικαστή/Μιχάλης Μουγγός:Δημήτρης Θεοδοσιάδης
Φτωχομάνα: Νίτσα Τελούδη
Σιδεράς: Στράτος Κυβιρτζίκης
Ταβερνιάρισσα: Πέρσα Καλούτσα
Σπύρος:Σωτήρης Σαλαγιάννης
Κουμπάρος/Β’ Παράνομος:Αναστασία Αραμπατζή
Φίλιππος/ Φωτεινή: Μαρία Καλογήρου
Θεοδώρα: Έλενα Καλτάκη
Κουτσός: Παναγιώτης Κεραμάρης
Ναύαρχος Χρήστος Κακαλής
Αντριάμα/Α’ Παράνομος: Δόμνα Θεοδοσίου
Δάσκαλος: Γιώργος Δεληγιωργάκης