Καμία δεν γλιτώνει

Γράφει η Στέλλα Ν. Καραμήτρου

Ο σεξισμός απλώνει τις ρίζες του όλο και περισσότερο, προσαρμόζεται με άνεση σχεδόν σε κάθε περίπτωση, με μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα. Είναι πρακτικά αδύνατο να του ξεφύγει μια γυναίκα. Δεν υπάρχουν τρόποι διαφυγής,  ούτε έξοδοι κινδύνου. Το παιχνίδι είναι καλά στημένο. Στη χώρα μας ρατσιστικές επιθέσεις δέχθηκαν οι Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου για το κόκκινο φόρεμά της, η Υπουργός Παιδείας Άννα Κεραμέως υπέστη χλευασμό επίσης για τις ενδυματολογικές της προτιμήσεις, στην Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου έγιναν απαράδεκτα σχόλια για την εξωτερική της εμφάνιση, όπως και στην Αντιδήμαρχο Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών Αλεξανδρούπολης Ελένη Ιντζεμπελίδου, όταν ανενδοίαστα και αναιδώς, την χαρακτήρισε η αντιπολίτευση  «αντιδήμαρχο κομμωτηρίου». Εκτός ελληνικών συνόρων, από τα νύχια του σεξισμού δεν ξέφυγε ούτε η Πρωθυπουργός της Φινλανδίας. Πως θα μπορούσε εξάλλου; Το γεγονός ότι τόλμησε να διασκεδάσει, ερέθισε τις μισογυνικές αντιλήψεις αυτών που δεν αποδέχονται την γυναικεία αυτοδιάθεση, ιδιαίτερα όταν για αυτό δεν χρειάζεται να απολογηθεί.

Η διαρροή των τάχα αποκαλυπτικών βίντεο που δείχνουν την Πρωθυπουργό της Φινλανδίας Σάνα Μάριν να διασκεδάζει με τους φίλους της, δεν έχουν σχέση με την ιδιότητά της ως πρωθυπουργού. Δεν σχετίζονται με τις αρμοδιότητές της και δεν τραβήχτηκαν εν ώρα εργασίας. Αντίθετα, είναι υλικό σκανδαλοθηρικής αδιακρισίας και δεν έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα από κάποια άλλα βίντεο που ίσως την έδειχναν να χορεύει μόνη της στο σαλόνι του σπιτιού της, να ξύνει την πλάτη της ή να μαγειρεύει.

Είναι κατανοητό το γεγονός πως οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και τα άτομα με δημόσια εξουσία δεν μπορούν να είναι εκατό τοις εκατό ο εαυτός τους. Απαγορεύεται. Οι προσωπικές τους επιλογές περιορίζονται λόγω του ρόλου τους που έχουν λάβει με την θέλησή τους και βασίζεται στην αντιπροσώπευση. Για αυτόν τον λόγο και πολίτες δυσανασχετούν με την αντικοινωνική συμπεριφορά πρώην Προέδρου της Αμερικής ή τα ντροπιαστικά αγγλικά του δικού μας τέως Πρωθυπουργού. Είναι θέμα ουσίας διότι όταν αντιπροσωπεύεις κάποιον, είσαι λειτουργός, εργάζεσαι για το συμφέρον του και το κάνεις σαν επαγγελματίας. Η διάκριση προσωπικής και επαγγελματικής ζωής είναι εξαιρετικά σημαντική. Οι πολιτικοί οφείλουν να ανταποκρίνονται άψογα στα καθήκοντά τους όχι όμως και να είναι έγκλειστοι.. Ωστόσο το παράπτωμα της Μάριν δεν είναι ότι διασκέδασε αλλά ότι διασκέδασε ούσα γυναίκα και μάλιστα σύγχρονη, ανθρώπινη και χωρίς ίχνος σοβαροφάνειας και σεμνοτυφίας. Αν ήταν άντρας αυτό το ατόπημα θα συζητιόταν στην ίδια βάση;

Η δημοσίευση των συγκεκριμένων βίντεο της Μάριν για μένα ήταν ένα ύπουλο και κακόβουλο πολιτικό παιχνίδι, αναλογιζόμενη φυσικά τη στάση της απέναντι στις σημερινές εξελίξεις της Ευρώπης όπου οι πολιτικές πεποιθήσεις ανατρέπονται καθημερινά. Υπενθυμιστικά αναφέρω την πρόσκληση του ΝΑΤΟ στην Φινλανδία τον Ιούνιο του 2022 να γίνει μέλος του Βορειοατλαντικού Συμφώνου. Μια πράξη διπλωματικής επιτυχίας που επιβεβαίωσε την αρτιότητα των χειρισμών της φινλανδής Πρωθυπουργού.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει