Ποια είναι η κύρια αποστολή ενός αυτοδιοικητικού οργανισμού στον τομέα του Πολιτισμού; Η λογική, η σωφροσύνη και η ηθική την προσδιορίζουν με σαφήνεια: η δημιουργία πολιτιστικών δομών και θεσμών και η στήριξη της δημιουργικής έκφρασης των καλλιτεχνών και των πολιτιστικών σχημάτων. Μέσα από αυτήν την διαδικασία παράγονται μόνον αναπτυξιακά πολιτιστικά αποθέματα, δομείται η ταυτότητα της πόλης, ενισχύεται η πολιτιστική τοπική αγορά, διαχέονται θετικές επιπτώσεις στην οικονομία της πόλης και δημιουργούνται πολιτιστικοί, τοπικοί πολλαπλασιαστές.
Είναι αρχές και στόχοι που είναι αποδεκτοί και υλοποιήσιμοι από όλους τους Δήμους της χώρας. Εκτός ίσως από έναν. Το «γαλατικό χωριό» του Δήμου Αλεξανδρούπολης ακολουθεί εδώ και δυο χρόνια τον κανόνα του ρηχού, του αυθαίρετου και του απλουστευτικού αναγνώσματος που γνωρίζει μόνο την οδό του ακραίου, άναρχου και κανιβαλικού «πολιτισμικού» καταναλωτισμού, των εύκολων και επιφανειακών αλλά πανάκριβων «καλλιτεχνικών», φαντασμαγορικών επιλογών. Ο πολιτιστικός βολονταρισμός του Δήμου Αλεξανδρούπολης υπονομεύει την πολιτιστική, πολυδιάστατη και δομική ανάπτυξη του τόπου, ναρκοθετεί την ατομική και συλλογική καλλιτεχνική παραγωγή.
Αιτία αυτής της κοντόφθαλμης πρακτικής δεν είναι μόνο το γεγονός ότι υπάρχει ένας αόρατος και άπραγος Αντιδήμαρχος Πολιτισμού που αγνοεί τι σημαίνουν οι έννοιες τέχνες, καλλιτεχνική παραγωγή, πολιτιστικά θεσμικά δρώμενα και δομές. Επιπρόσθετα, είναι και η στερεοτυπική και καταναλωτική εμμονή των συμβούλων του Δημάρχου που επιλέγουν και υλοποιούν τις «πολιτιστικές» παρεμβάσεις.
Το πλέον εκκωφαντικό, προκλητικό και εγωτικό παράδειγμα καταστροφικής, πολιτιστικής πολιτικής του Δήμου Αλεξανδρούπολης το οποίο δεν μπορεί να ερμηνευθεί με αξιολογικά και νοητικά κριτήρια, είναι η αυθαίρετη και αδιανόητη στάση του στην μη λειτουργία της Δημοτικής Πινακοθήκης. Μιας πολιτιστικής δομής η οποία ύστερα από φουρτούνες και προβλήματα που δημιούργησαν τρίτοι καλοθελητές με προεξάρχοντα τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου είναι έτοιμη να αναδειχθεί σε πολυφωνικό εικαστικό θεσμό που θα συμβάλλει στην συγκρότηση της σύγχρονης και οραματικής πολιτιστικής ταυτότητας της Αλεξανδρούπολης.
Είναι λυπηρό, η Δημοτική Πινακοθήκη να πληρώσει τις διαμάχες και τις συγκρούσεις του νυν με τον τέως. Η ισοπέδωση των αξιών και ο φανατισμός δεν ταιριάζουν σε μια αστική πόλη που στο παρελθόνέλαμψεστον τομέα των τεχνών.
Η Δημοτική Πινακοθήκη πρέπει να ανοίξει…..χθες.
Δημοσθένης Π. Δούκας